Moldovenii şi transnistrenii, "cetăţeni tripli"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jonglând cu paşapoarte la trei frontiere, moldovenii şi transnistrenii demonstrează că poţi fi european, rus şi patriot Unirea Republicii Moldova cu România constituie o temă veche

Jonglând cu paşapoarte la trei frontiere, moldovenii şi transnistrenii demonstrează că poţi fi european, rus şi patriot

Unirea Republicii Moldova cu România constituie o temă veche şi o dispută şi mai veche, când mocnind uşor, când explodând, precum o grenadă, susţine publicistul şi politologul transnistrean Serghei Ilcenko. Acest subiect este dezbătut, în ultima vreme, de presa din Rusia, Republica Moldova şi Transnistria. La ordinea zilei este avalanşa de cereri pentru obţinerea cetăţeniei române de către moldovenii de peste Prut, după aderarea României la UE.

Jonglând cu paşapoarte la trei frontiere, moldovenii şi transnistrenii demonstrează că poţi fi european, rus şi patriot în acelaşi timp, scrie cotidianul rus "Politkom.Ru", subliniind că, prin acordarea cetăţeniei române locuitorilor din Republica Moldova, are loc "aderarea de facto" a acestei ţări la Uniunea Europeană. Dacă teritoriul acestei ţări se consideră ca nefăcând parte din UE, atunci, prin obţinerea cetăţeniei române, o mare parte din populaţia Republicii Moldova se transformă în europeni.

Transnistrenii vor cere şi ei cetăţenie română

Şi să nu credem că populaţia Transnistriei va rămâne fără paşapoarte româneşti, continuă publicaţia. Mulţi locuitori ai acestei autoproclamate Republici Transnistrene Moldoveneşti au obţinut de mult paşapoarte moldoveneşti, iar acum au posibilitatea reală de a căpăta şi paşapoarte româneşti.

Pentru că se ştie foarte bine ce înseamnă o procedură în regim de urgenţă, în condiţiile unui asemenea grad de corupţie a funcţionarilor care se înregistrează în spaţiul postsovietic. Potrivit cotidianului rus, citat de Rompres, prezenţa Transnistriei în această "poveste cu cetăţenia" conferă afacerii o turnură picantă.

Moscova împarte şi ea paşapoarte

Nu este un secret faptul că Rusia împarte cetăţenii locuitorilor autoproclamatei Republici Transnistrene fără să ţină cont de interesele Republicii Moldova şi de normele legislaţiei proprii. După toate probabilităţile, funcţionarii ruşi care se ocupă de eliberarea paşapoartelor ruseşti locuitorilor din Tiraspol şi Bender nu suspectează faptul că de posibilitatea de a obţine paşaport rusesc beneficiază şi locuitorii "celeilalte" părţi a Republicii Moldova, care nu au nicio legătură cu Transnistria. Aceştia se bucură de posibilitatea de a deveni, fără prea multe probleme, cetăţeni ruşi, pentru a putea lucra în mod legal şi liniştit în Rusia. Şi tot ei îşi fac rost acum de paşapoarte româneşti, care astăzi s-au transformat în permise de trecere spre UE. Astfel, moldovenii de peste Prut se transformă în cetăţeni cu trei paşapoarte - moldovenesc, rusesc şi european.

Ce-i de făcut?

Potrivit politologului transnistrean Serghei Ilcenko, procesul acestei "alunecări" a Moldovei spre România pare ireversibil. Chiar şi celui mai genial politician, dacă ar ajunge el acum la putere în Moldova, i-ar trebui ceva timp pentru a repara situaţia. Trecerea nu va fi simplă şi este sortită multor conflicte, consideră analistul. Fenomenul cetăţeniei multiple şi al consecinţelor pentru întreaga regiune impune cu insistenţă o analiză atentă şi profundă, cu participarea tuturor statelor ai căror cetăţeni trăiesc pe teritoriile Moldovei şi al Transnistriei.

Specialiştii în drept internaţional vor trebui să răspundă la întrebarea: ce se întâmplă cu statele ai căror cetăţeni fug încotro văd cu ochii - de săracie, de haos şi de disperare - dacă la un moment dat se descoperă că 80 -90 de procente din cei rămaşi au cetăţenia ţării vecine, unde nivelul de viaţă este mai ridicat?

R. Moldova, pe locul trei între ţările care exportă muncitori în Rusia

Republica Moldova s-a situat pe locul trei, anul trecut, în ceea ce priveşte exportul de forţă de muncă în Rusia. Direcţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Moscova a anunţat că pe parcursul anului 2006 au fost eliberate 12.740 de autorizaţii de angajare, pentru cele 223.900 de cereri depuse de cetăţenii străini. "Din numărul total de muncitori străini, aproximativ 18 la sută sunt vietnamezi, 18 la sută chinezi şI 12,3 la sută moldoveni. Majoritatea cetăţenilor străini lucrează în domeniul comerţului şi al alimentaţiei publice, în industrie şi construcţii, precum şi în transport şi telecomunicaţii. Numărul cetăţenilor Moldovei care au obţinut deja cetăţenia României sau care intenţionează să o obţină în viitorul apropiat variază, dar cifra de un milion de oameni poate fi catalogată cea mai raţională estimare medie. Numărul total al populaţiei Moldovei de dincolo de Prut este de 3,5 milioane de oameni, iar circa 800.000 lucrează peste hotare.

Bucureştiul şi UE, arătate cu degetul

Evocând începerea discuţiilor cu privire la crearea unui centru-pilot comun al statelor membre ale UE de acordare a vizelor în Republica Moldova, publicaţia de limbă rusă din Chişinău "Kommersant Plius" acuză Bucureştiul de o "nouă ingerinţă în afacerile de stat şi de politică externă ale Republicii Moldova". "Ignorând eforturile Ungariei pentru deschiderea unui asemenea centru la Ambasada Ungariei din Chişinău, România a preluat iniţiativa şi a obţinut acceptul în acest sens de la Comisia Europeană", scrie publicaţia. În opinia ziarului, "la orizont, se conturează o tendinţă de neînvins pentru autorităţile Republicii Moldova: în pofida gesturilor de protest ale preşedintelui Vladimir Voronin, Bucureştiul îl privează treptat de prerogative, una după alta, de parcă Republica Moldova ar face deja parte din România".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite