Mihail Saakaşvili, un pariu câştigat al lui Petro Poroşenko la Odessa?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numirea fostului preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, în funcţia de guvernator al raionului Odessa de către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, reprezintă o strategie bine gândită de temperare a grupurilor de interese din jurul noii puteri politice de la Kiev (post-Maidan) decât o decizie politică de iritare a Rusiei.

În opinia sovietologului Universităţii Rhode Island, Nicolai Petro, numirea lui Saakaşvili la conducerea Odessei reprezintă pentru cetăţenii care susţin Maidanul şi actualul guvern ucrainean o acţiune bine gândită a oficialităţilor de la Kiev întrucât fostul şef al statului georgian are o reputaţie foarte bună în Occident întrucât a fost eficient în lupta anticorupţie şi a simplificat birocraţia în Georgia. Judecând după acestă axiomă, strategii din jurul lui Poroşenko cred că Mihail Saakaşvili are determinarea şi abilitatea de a pune în practică la Odessa politica de reforme structurale şi anticorupţie din vremea mandatelor sale de la cârma statului georgian.

La rândul său, Nicolai Petro consideră că scepticii „Miracolului georgian” sunt adepţii tezei potrivit căreia: „corupţia a scăzut în Georgia, pentru că a împins în sus eşaloanele puterii, prin deturnare de fonduri şi abuz de putere“. Astfel că, Saakaşvili are o misiune grea la Odessa întrucât metodele sale nu pot fi puse pentru moment în practică deoarece nu are încă aliaţi puternici în consiliul local şi-n Parlamentul regional. În schimb, susţinătorii fostului şef al statului georgian sunt de părere că Saakaşvili reprezintă un vector de încredere în regiune pentru impunerea reformelor cerute de Kiev întrucât nu este tributar nici unui grup financiar sau politic din Odessa.

Saakaşvili îşi joacă viitorul politic la Odessa?

Potrivit analizei expertului american, avantajul lui Saakaşvili îl reprezintă valoarea sa de PR. La rândul său, Serghei Leshchenko,  membru al parlamentului de la Kiev, este de părere că toţi politicienii din Odessa sunt simpli „pigmei” în compraţie cu Saakaşvili care poate obţine investiţii occidentale în regiune „bazate numai pe numele său”. Pe de altă parte, mulţi analişti de la Kiev sunt de părere că Saakaşvili s-a implicat în proiectele de reformă ale lui Poroşenko pentru a reintra cândva în politica georgiană dacă va obţine un real succes din postura de guvernator al raionului Odessa.

Pentru fostul preşedinte al Georgiei, Odessa reprezintă un examen politic dificil întrucât partidul său politic din Georgia (Mişcarea Naţională Unită) s-a dezintegrat cu doar trei zile înainte de numirea sa în administraţia ucraineană astfel încât acesta a rămas fără nicio bază politică la Tbilisi. Prin urmare, ambiţiile sale în Odessa sunt cel mai bine înţelese în contextul georgian, mai degrabă decât politica ucraineană.

Din punct de vedere geopolitic, numirea lui Saakaşvili la conducerea Odessei blochează pentru moment conturarea Noii Rusii şi enclavizează Transnistria care irită tot mai mult regimul putinist de la Kremlin.

Deşi numirea lui Saakaşvili la conducerea Odessei a fost luată în derâdere de autorităţile ruse, ofensiva mediatică începută de regimul putinist contra liderului georgian este în plină desfăşurare. Astfel, politologul rus, Serghei Markov, a declarat, recent, la postul de televiziune NTV că noul guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakaşvili reconstruieşte danele în porturile regiunii pentru ca navele americane militare să poată acosta. „În jurul Transnistriei are loc sporirea reală a potenţialului de război, se desfăşoară antrenamente permanente ale militarilor din Ucraina, România şi Republica Moldova cu participarea comandamentelor militare americane şi britanice. În porturile din Odessa şi Illicivsk se reconstruiesc pentru acostarea navelor americane. În această regiune există o ameninţare reală la adresa păcii europene”, a spus Markov. La rândul său, şeful Comitetului de afaceri internaţionale din cadrul Parlamentului rus, Alexei Puşkov, şi-a exprimat ideea că Saakaşvili nu va ataca Transnistria. „Este naiv să credem că Saakaşvili ar putea lua astfel de decizii, oricum ultimul cuvânt rămâne după Petro Poroşenko, de Guvernul Ucrainei, sau de Consiliul de Securitate al Ucrainei. De sigur, Saakaşvili ar putea să recomande câte ceva, dar nu şi să realizeze astfel de intenţii”, a conchis Puşkov. Din punct de vedere tactic, prin numirea lui Saakaşvili la conducerea raionului Odessa, preşedintele Petro Poroşenko a transmis un mesaj clar Occidentului că reformele vor continua astfel încât statul ucrainean să nu intre în disoluţie şi totodată un avertisment voalat Rusiei că Kievul nu se va prada uşor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite