UPDATE Lasagna din carne de cal, un scandal pe axa Londra-Bucureşti. Furnizorii francez vor să dea în judecată producătorul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carne de cal descoperită în lasagna marca Findus din Marea Brotanie
Carne de cal descoperită în lasagna marca Findus din Marea Brotanie

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat sâmbătă că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, relatează AFP. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că a solicitat un raport în acest sens.

Descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită în lasagna comercializată în Marea Britanie de către Findus dezvăluie un circuit comercial complex ce implică mai multe companii şi ţări europene. Iată actorii principali ai acestui scandal.


„Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român", a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, preşedintele Spanghero.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna considerată a fi de vită a inflamat Marea Britanie - unde calul este venerat, iar consumul cărnii sale este tabu - şi a determinat vineri retragerea produselor incriminate în Franţa, ţara de origine a cărnii, şi în Suedia.

Producătorul suedez Findus a decis să retragă de pe rafturile din Franţa trei tipuri de mâncăruri preparate - lasagna bolognaise, hachis parmentier şi musaca - după ce luni a retras lasagna incriminată în Marea Britanie, unde aceasta era vândută în supermarketuri.

Grupul agroalimentar Findus s-a declarat, sâmbătă, "înşelat" şi a anunţat că va depune plângere luni, în urma descoperirii cărnii de cal în produse care ar fi trebuit să conţină doar carne de vită, relatează AFP.

"Am fost înşelaţi", a declarat direcorul general al Findus Franţa, Matthieu Lambeaux, într-un comunicat. "Vom depune plângere luni".

Anchetă în şcoli şi spitale

Alimentele din şcoli şi spitale vor fi testate în Marea Britanie pentru a se verifica dacă acestea conţin carne de cal, în cadrul unei anchete naţionale privind produsele procesate din carne de vită, a anunţat ministrul Mediului, Owen Paterson, citat de Sky News.

Întrebat dacă este posibil ca mâncărurile din şcoli şi spitale să conţină carne de cal, Paterson a declarat: "le vom testa şi pe acestea". Guvernul nu a putut garanta că mâncarea furnizată de stat nu conţine carne de cal.

Aceste discuţii au intervenit după ce lanţul de supermarketuri Aldi a confirmat că unele dintre produsele sale gata preparate conţin carne de cal în proporţie de 100 la sută, iar Findus a recunoscut că ştia că produsele sale sunt afectate de peste o săptămână.

Paterson a declarat pentru Sky News că folosirea cărnii de cal sub eticheta produselor din carne de vită este "complet, total inacceptabilă".

El a afirmat că este "hotărât să meargă până la baza" problemei pentru a vedea "dacă este vorba despre incompetenţă crasă sau o conspiraţie infracţională gravă".

Ministrul a adăugat că "distribuitorii sunt în ultimă instanţă responsabili pentru ceea ce vând".

O reuniune de urgenţă va avea loc sâmbătă cu producătorii de alimente, supermarketurile şi oficialii din domeniul sănătăţii, la care va participa şi Agenţia pentru standarde alimentare (FSA). Aceasta le-a cerut distribuitorilor britanici şi procesatorilor să testeze toate produsele procesate din carne de vită pentru a fi siguri că acestea sunt ceea ce pretind a fi.

Paterson a declarat că va analiza modul în care funcţioneată sistemul actual şi cum a intrat carnea de cal în reţeaua alimentară.

Lanţul de supermarketuri Aldi a confirmat că două dintre produsele gata preparate distribuite de Comigel, furnizorul francez folosit şi de Findus, conţin între 30 la sută şi 100 la sută carne de cal. Produsele sunt lasagna şi spaghete bolognese, marca Today's Special.

Poliţia s-a alăturat anchetei, ofiţerii Scotland Yard întâlnindu-se cu FSA pentru a discuta despre acest caz.

Comigel, compania aflată în centrul scandalului, cu sediul în Luxemburg, a declarat pentru AFP că această carne provine de la un abator românesc. Carnea a fost furnizată Comigel de compania de procesare a cărnii Spanghero, cu sediul în sud-vestul Franţei.

Corespondentul Sky News Mark White a declarat că autorităţile se confruntă cu "un proces investigativ complex şi foarte dificil" pentru a urmări carnea contaminată. El afirmă că autorităţile au recunoscut că aceasta ar putea proveni din mai multe surse.

Politicienii şi experţii în siguranţa alimentară au minimizat riscurile pentru sănătate, premierul David Cameron precizând că nu este vorba despre siguranţa alimentelor, ci despre etichetarea corespunzătoare a produselor. El a declarat că industria va trebui să depună eforturi intense pentru a restaura încrederea consumatorilor.

Ministrul britanic al mediului, Owen Paterson, i-a convocat sâmbătă pe responsabilii lanţurilor comerciale din ţară pentru a discuta despre scandalul cărnii de cal descoperite în unele produse semipreparate congelate.

Paterson a precizat că vor fi analizate toate produsele din carne de vacă procesate şi comercializate în ţară pentru a determina anvergura cazului, subliniind că rezultatele se vor primi de abia vinerea viitoare.

Ministrul a discutat cazul cu reprezentanţii principalelor lanţuri comerciale şi cu Federaţia Alimentelor şi Băuturilor, care reprezintă firme precum Findus,

Paterson afirmă că se aşteaptă şi la „ veşti proaste“ în scandalul cărnii de cal descoperite în preparate care ar fi trebuit să conţină carne de vită. La încheierea unei reuniuni de urgenţă cu autorităţile sanitare şi principalele lanţuri de supermarketuri, ministrul a precizat că a cerut teste în cazul tuturor preparatelor pe bază de carne de vită.

Există temerea că în lasagna ar putea fi evidenţiată prezenţa fenilbutazonei - un produs folosit pentru tratarea durerii la cai, iar animalele tratate cu acest medicament sunt interzise consumului uman.

Findus acuză Spanghero că a etichetat calul românesc drept "vită franţuzească"

Grupul agroalimentar Findus a acuzat sâmbătă furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea "vită", relatează AFP.

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franţa şi în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat pentru AFP directorul de operaţiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

"Este ceea ce numim ştampilă veterinară", a precizat el.

Producătorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz şi care foloseşte aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit astfel pachete purtând eticheta cu ştampila veterinară franceză şi numele şi înregistrarea Spanghero", a continuat el.

"Ştampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explică el.

Or, "după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne", a adăugat el. "Există o incoerenţă aici", a declarat el.

"Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poate comercializa carne de cal cu ştampila veterinară franceză «carne de vită»?", a declarat la rândul său Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

Circuitul comercial al cărnii de cal româneşti trece prin Cipru şi Olanda

Ministrul delegat francez Benoit Hamon a dezvăluit, sâmbătă, primele rezultate ale anchetei direcţiei de combatere a fraudelor privind introducerea cărnii de cal româneşti în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită, dezvăluind un circuit comercial care trece prin Cipru şi Olanda.

"Ancheta desfăşurată de serviciile DGCCRF (Direcţia generală pentru concurenţă, consum şi combaterea fraudelor) a permis stabilirea circuitului comercializării cărnii vizate", potrivit unui comunicat citat de cotidianul Oues-tFrance în ediţia electronică.

"Furnizorul uzinei luxemburgheze (a companiei Comigel, furnizorul Findus, n.red.) este grupul francez Poujol", holding de vârf al companiei Spanghero.

Poujol "a achiziţionat carnea congelată de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui trader situat în Olanda, acesta din urmă aprovizionându-se de la un atelier din România", precizează ministrul.

Benoit Hamon a denunţat această schemă care "dezvăluie înainte de toate o logică financiară care ar fi adus peste 300.000 de euro". El a cerut DGCCRF să discute cu departamentele corespunzătoare din România şi Olanda "pentru a stabili în ce măsură trebuie imputată frauda sau o eroare de gestiune".

Sorin Minea: „importatorul francez ştia că nu este vită“

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat pentru AFP că este „sigur că importatorul francez ştia că nu este vită, deoarece calul are un gust, o culoare şi o textură specifice“.

Potrivit preşedintelui Romalimenta, în România sunt trei abatoare care taie cai şi exportă carnea către ţări din UE, în special Franţa şi Italia. Recurgerea la carne de cal se explică probabil prin motive financiare. Calul „este mai ieftin decât vita“, a explicat Sorin Minea.

Ministerul român al Agriculturii a deschi o anchetă

Ministerul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat sâmbătă că a deschis o anchetă privind livrările de carne către Franţa, după ce a fost informat de autorităţile franceze că două abatoare româneşti sunt implicate în scandalul preparatelor lasagna din carne de cal descoperite în Marea Britanie.

„Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ( ANSVSA) a contactat autorităţile veterinare franceze care au confirmat că este vorba de două societăţi din România, dispunând de autorizaţie sanitară pentru abatajul şi tranşarea cărnii de vită, porc şi de cal“, a indicat Ministerul Agriculturii într-un comunicat.

„Dacă se dovedeşte că această carne provine din România şi că legislaţia a fost încălcată, vinovaţii vor fi sancţionaţi“, precizează Ministerul, care a făcut totuşi apel la 'prudenţă şi nu a dorit să precizeze numele abatoarelor, cât timp originea cărnii nu a fost determinată.

Constantin a mai declarat la Antena 3 că unul dintre abatoare a fost verificat deja şi a ieşit de sub orice fel de bănuială. Dacă autorităţile de la Paris vor transmite părţii române toate documentele necesare, luni ar trebui să se dea un verdict şi în cazul celui de-al doilea abator, a precizat oficialul român.

Un eurodeputat francez cere o anchetă europeană

 Deputatul european José Bové a cerut, sâmbătă, deschiderea unei anchete europene privind frauda cu carne de cal, descoperită în lasagna comercializată în Marea Britanie, relatează „Le Parisien“.

Eurodeputatul nu crede că este vorba despre o eroare deoarece este o fraudă la scară mare. El a cerut deschiderea unei anchete europene, apreciind că aceasta s-ar putea explica prin prăbuşirea preţului acestei cărni în România şi alegerea unei aprovizionări la preţ scăzut.

„Este clar, trebuie să existe o anchetă în fiecare ţară dar trebuie să se meargă mai departe“, a declarat deputatul. „Trebuie o anchetă europeană a OLAF, serviciul de combatere a fraudelor al Uniunii Europene, în acest caz“, a adăugat el.

„Nu cumva unii au vrut să cumpere carne ieftină, deoarece preţul cărnii de cal s-a prăbuşit, iar aceasta ar permite probabil o lovitură financiară pe spatele consumatorului“, s-a întrebat el.

„Eu nu cred deloc că este eroare, deoarece este vorba despre o cantitate mare în Marea Britanie, Irlanda, Suedia“, a continuat Bove.

„Este ceva orchestrat", iar "modul de aprovizionare a hipermarketurilor şi mâncărurile gata preparate permit cu uşurinţă mascarea acestui tip de afacere“, a declarat el.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite