Mâine, Ziua €

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile dintre partenerii europeni tind să explodeze în preajma unei reuniuni cruciale pentru viitorul monedei unice şi al construcţiei europene.

Liderii tuturor statelor UE sunt convocaţi pentru a doua oară la Bruxelles mâine,  într-o  reuniune de la care se aşteaptă un răspuns credibil la criza  datoriilor. Tensiunile între marii actori ai jocului european  sunt însă uriaşe. Cei 27 se vor întâlni înaintea consiliului suplimentar dedicat numai statelor din zona euro, într-o încercare a liderilor europeni de a include statele noneuro în discuţiile despre criza financiară actuală. Strategia anticriză a fost schiţată la Consiliul desfăşurat duminică, dar răspunsul oficial este aşteptat după reuniunea de mâine.

Ziua  politică de mâine de la Bruxelles va fi, de fapt, împărţită în două. Mai întâi va avea loc un Consiliu European, deci o reuniune a tuturor celor 27. Abia după aceea se vor reuni cei 17 lideri ai eurozonei, de la care se aşteaptă cu adevărat măsurile de răspuns la criza datoriilor. Analiştii din capitala europeană susţin că este posibil ca nici viitoarea rundă a Eurosummitului să nu aducă rezultatele scontate. „Atmos­fera, înainte şi în timpul primei runde de reuniuni la vârf a fost tensionată.

Prim-ministru al Luxemburgului şi preşedinte al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat nemulţumirea legată de faptul că Germania şi Franţa au impus o rundă suplimentară. Intensitatea şi gravitatea momentului au fost, de asemenea, evidente în timpul Consiliului European, atunci când preşe­dintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul Marii Britanii David Cameron au avut un schimb de replici dure pe viitorul relaţiei dintre ţările euro şi non-euro", susţin experţii European Policy Center din Bruxelles într-o analiză a consiliului de duminică.

Tensiuni pe axa Paris - Londra

Sarkozy a fost hotărât în atitudinea sa faţă de premierul Marii Britanii, conservatorul David Cameron. „Ai pierdut o bună ocazie de a tăcea", i-a spus Sarkozy lui Cameron. Conform unor surse prezente la consiliu, cearta dintre Cameron şi Sarkozy a întârziat o discuţie între Franţa şi Germania mai mult de o oră.

„Ne-am săturat să ne critici şi să ne tot spui ce să facem. Spui că urăşti euro şi acum vrei să intervii în întâlnirile noastre", s-a răstit Sarkozy la Cameron, care momentan se confruntă cu un vot important în parlamentul de acasă. Este vorba despre susţinerea unui referendum naţional privind retragerea Marii Britanii din UE. Cameron şi-a păstrat calmul în ciuda afrontului preşedintelui francez, spun surse europene.

Conform publicației "The Guardian", care îl citează pe liderul laburiștilor Ed Miliband, unul dintre scopurile lui Cameron la summitul de duminică  a fost să obţină puterea de decizie asupra pachetului de salvare pentru zona euro, deşi Marea Britanie a optat să rămână în afara grupului celor 17 ţări care împart moneda unică europeană.

Cameron a insistat în timpul discuţiilor, conform declaraţiilor sale, că beneficiile pieţei unice ar trebui să rămână aceleaşi pentru toate cele 27 de state membre ale UE, chiar dacă acestea nu vor fi incluse în noile măsuri economice care se vor lua în următoarele două zile la Bruxelles. „Sunt conştient de sensibilităţile care există între statele din zona euro şi restul statelor membre ale UE," a spus duminică, într-o pauză a summitului european, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

În ciuda faptului că summitul de miercuri era convocat numai pentru statele membre din zona euro, Van Rompuy decis ca cele zece state non-euro să fie totuşi consultate miercuri. Statele din afara zonei euro se tem că deciziile vor fi luate doar în „nucleul dur" al celor 17.  Într-o declaraţie de presă dată ieri, preşedintele român Traian Băsescu şi-a exprimat din nou temerea că procesul de recapitalizare a băncilor s-ar putea realiza pe seama reducerii expunerii marilor bănci europene în state din afara zonei euro.

Londra vrea să-şi „repatrieze" puterile

Presa de la Londra vorbeşte despre faptul că Marea Britanie ar putea exploata criza eurozonei pentru a cere înapoi puterile de decizie pe care le-a cedat Bruxelles-ului. „Deşi banii contribuabililor britanici nu vor fi folosiţi pentru fondul de ajutor de mai multe mii de miliarde de euro, e de aşteptat ca acest lucru să necesite modificarea tratatelor europene, pentru care va fi solicitată susţinerea Marii Britanii", scrie „The Telegraph".

La summitul de duminică, de la Bruxelles, premierul conservator David Cameron a sugerat că, dacă ţările eurozonei caută o integrare mai mare pentru a rezolva problema monedei unice, Marea Britanie ar putea „cere un preţ", şi anume „repatrierea" unor puteri.  Acest lucru a creat imediat un scandal public deoarece partenerii de coaliţie  liberal-democraţi nu susţin acest lucru.

Premierul adjunct,  liberal-democratul Nick Clegg, a avertizat că este „mult prea devreme să speculăm" în privinţa poziţiei guvernului dacă vor fi schimbate tratatele europene. Ministrul britanic de Externe, conservatorul William Hague, vede însă altfel lucrurile: „Dacă ni se prezintă un proiect de schimbare a tratatului, care ne dă oportunitatea să luăm înapoi unele puteri, coaliţia va trebui să decidă ce facem, dar poziţia mea este că vrem să facem asta", a declarat el, citat de „The Independent".

Zâmbetul lui Sarkozy enervează Italia

Tensiunile se fac simţite şi la Roma, în condiţiile în care Italiei i se cer din partea partenerilor din zona euro reforme structurale importante. Întrebaţi la conferinţa de presă de duminică dacă au garanţii că guvernul Berlusconi va aplica reformele promise, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel şi-au aruncat zâmbete pline de subînţelesuri. „Este total inoportun să fie ridiculizată Italia", a afirmat ministrul italian de Externe, Franco Frattini. 

„Nimeni nu este autorizat să ridiculizeze Italia, nici măcar în faţa evidentelor şi stânjenitoarelor întârzieri cu care guvernul Berlusconi înfruntă criza", a spus şi liderul UDC (Uniunea Democrat-Creştină de Centru), Pier Ferdinando Casini, pe blogul său. „Nu mi‑a plăcut surâsul sarcastic al lui Sarkozy din timpul conferinţei de presă şi cred că şi pentru el este momentul să arate echilibru şi calm, la înălţimea responsabilităţilor pe care şi le-a asumat".

La Berlin, Revista ,,Handelsblatt" atrage atenţia că Angelei Merkel îi expiră timpul alocat salvării euro. „Coaliţia de la Berlin, care trebuie să-i dea un mandat clar lui Merkel, este  ea însăşi în criză", scrie publicaţia. Au mai contribuit, din redacţia de la Bucureşti: Viorica Marin, Ana Maria Vieru, Magda Crişan.

"Sunt conştient de sensibilităţile care există între statele din zona euro şi restul statelor membre ale UE.''
Herman van Rompuy preşedintele Consiliului European

Divergenţe

Marii jucători din zona euro nu se înţeleg, Marea Britanie încearcă să profite de situaţie iar statele mici din afara zonei euro se tem că recapitalizarea băncilor se va face pe spatele lor

Ce au propus liderii UE duminică

1 Toate guvernele trebuie asigure că au finanţe publice sănătoase şi accelerează reformele structurale. Până miercuri, câteva state membre vor trebui să le convingă pe celelalte că fac tot ce este necesar - Italia este în central atenţiei.

2 O soluţie sustenabilă şi pe termen lung pentru Grecia, care ar include şi particpiparea sectorului privat.

3 Protecţia împotriva contangiiunii prin maximziarea resurselor Fondului European de Salvare (EFSF), fără a extinde garanţiile .

4 Pentru restaurarea încrederii în bănci, membrii UE au fost de acord că este nevoie de de o acţiune coordonată pentru ca instituţiile bancare să fie recapitalizate.

5 O mai bună guvernanţă şi o mai bună integrare în zona euro. Pe termen mediu acest lucru înseamnă convergenţă economică şi automat o o fiscalitate integrată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite