Lupte corp la corp, arme Kalaşnikov şi cuţite. Ucrainencele se pregătesc de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Într-o sală de sport din oraşul-port ucrainean Mariupol, nu departe de frontiera cu sepratiştii susţinuţi de Rusia, 20 de femei se antrenează intens cu arme Kalaşnikov false.

Alături de ele se află un instructor îmbrăcat în haine de camuflaj, care le dă ordine: „În genunchi, reîncărcaţi, ţintiţi, la podea, reîncărcaţi, ţintiţi.”

Poliţist în timpul zilei, bărbatul de 28 de ani, care e poreclit „Kazhan” (liliac, în ucraineană) , face antrenamente de luptă cu femeile în weekenduri.

Cursurile gratuite-sub denumirea de „Îngeri albi”- au fost înfiinţate de ofiţeri de poliţie şi foşti membri ai unui batalion de extremă-dreaptă care au luptat împotriva separatiştilor din estul fostei ţări sovietice.

„Ţara noastră este într-o stare de război deschis,” a declarat Kazhan pentru AFP, în oraşul aflat sub control guvernamental, situat la aproximativ 20 de kilometri de frontieră.

„Întreaga populaţie a ţării ar trebui să fie pregătită de luptă,” a adăugat el.

50 de femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani-inclusiv un make-up artist, un medic veterinar şi o casnică-s-au înscris la cursurile care au început în luna decembrie.

Începătoarele se întâlnesc de două ori pe săptămână într-o sală de sport dintr-un mall din Mariupol, ca să înveţe regulile elementare pentru folosirea unei arme şi în lupta corp la corp.

Ele vor învăţa şi cum să folosească un cuţit în timpul luptei şi cum să ofere primul ajutor.

La sfârşitul cursului-cel mai probabil la primăvară-femeile vor merge la un poligon de tragere pentru a-şi perfecţiona abilităţile. Organizatorii plănuiesc să introducă şi un curs despre istoria modernă a Ucrainei.

Olga Moskovcenko, una dintre femeile care se antrenează şi mamă a trei copii a declarat că „este greu, dar foarte interesant. Am văzut lucruri de acest fel doar la televizor.”

O altă femeie, Valeria Mazurenko, în vârstă de 18 ani, şi-a exprimat speranţa că va deveni mai bună în autoapărare datorită cursului. 

„Oraşul nostru nu este sigur,” a spus ea.

În 2015, Mazurenko a fugit din Doneţk, bastionul rebelilor, după ce a ajuns sub controlul separatiştilor.

Susţinuţi de Moscova, separatiştii au preluat controlul asupra a două regiuni din estul Ucrainei-Doneţk şi Lugansk-într-un conflict în care au murit 13.000 de oameni din 2014 încoace. 

Personalul forţelor armate ale Ucrainei cuprinde în jur de 57.000 de femei, inclusiv 26.000 în serviciu militar activ.

Mazurenko visa să se alăture Armatei ucrainene, însă atunci când a început să-şi adune documentele pentru înscriere, a realizat că nu va fi luată în serios.

„Voiam să mă înrolez, dar sunt o femeie atât de firavă, încât n-am reuşit.”

Un alt instructor, Anna Iagmurdzi, în vârstă de 20 de ani, care le învaţă pe femei lupta corp la corp, a spus că acestea nu vor fi antrenate ca pentru forţele speciale sau armată, dar vor putea să se apere singure şi să-şi protejeze persoanele iubite.

Organizatorii speră ca în viitor să ofere programe de antrenament în toată ţara, ca să determine cât mai multe femei să înveţe cum să se apere.

„Dacă eşti într-o situaţie periculoasă, există două opţiuni: fie devii o victimă, fie devii câştigător”, a spus poliţistul Kazhan.

„Noi intenţionăm să fim câştigători. Inclusiv în acest război.” 

Moscova a concentrat peste 87.000 de militari la frontiera sa cu Ucraina

Moscova a concentrat peste 87.000 de militari la frontiera sa cu Ucraina, a declarat marţi seara ambasadorul Kievului la Naţiunile Unite, Vladimir Ielcenko, la o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată împlinirii a patru ani de la semnarea în februarie 2015 a acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, informează agenţia de presă Unian.

În acest context, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU a subliniat că în zonele controlate de separatiştii proruşi în Donbas (estul ucrainean) se află în prezent 35.000 de rebeli, care acţionează cu sprijinul a 2.100 de soldaţi ruşi din armata regulată.

„Partea rusă propune o abordare foarte selectivă în privinţa aplicării acordurilor de la Minsk, punând accentul e elementele politice în propria interpretare. Cu toate acestea, ea ignoră complet angajamentele sale în domeniile securităţii şi umanitar“, a afirmat oficialul ucrainean, în contextul în care Kievul şi Occidentul acuză Moscova că-i sprijină cu forţe şi armament pe rebelii separatişti din estul Ucrainei, ceea ce partea rusă neagă.

Conform situaţiei de la începutul lunii februarie, unităţile militare proruse în Donbas dispuneau de un efectiv de 496 de tancuri de luptă (comparabil cu arsenalele unor ţări precum Germania, Franţa sau Indonezia), de 938 de vehicule blindate (similar cu capacităţile Peru şi Kuweit), de 128 lansatoare de rachete multiple (cu câteva mai puţin decât Indonezia), de 776 sisteme de artilerie, inclusiv artileria autopropulsată (tot atâtea cât au ţări precum Kazahstanul sau Etiopia), a indicat Ielcenko.

Potrivit acestuia, forţa armată de 35.000 de persoane a rebelilor din Donbas este sprijinită de 2.000 de militari din armata regulată rusă, în principal în poziţii-cheie, dintre care mulţi au experienţa luptelor din Siria.

Numărul total al efectivelor grupului de atac de-a lungul graniţei ruso-ucrainene (inclusiv în imediata vecinătate a teritoriilor ocupate din Donbas şi Crimeea) se cifrează la 87.750 de militari ruşi, susţine şeful misiunii permanente a Ucrainei la ONU.

Anterior, şeful Departamentului pentru relaţii cu presa din cadrul Ministerului Apărării ucrainean, Aleksei Cernobai, declarase pentru Unian că Rusia a desfăşurat cel puţin 28 de batalioane tactice în apropiere de frontiera cu Ucraina, grupuri formate din militari angajaţi prin contract şi echipaţi cu arme moderne.

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate consacrate situaţiei din Ucraina, un responsabil ONU şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de progrese în situaţia din estul ucrainean, în special din cauza nerealizării acordurilor de la Minsk, conform Xinhua.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite