Londra spune că vrea să îi „elimine“ pe cetăţenii britanici care luptă pentru Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavin Williamson, ministrul britanic al Apărării Foto: EPA-EFE
Gavin Williamson, ministrul britanic al Apărării Foto: EPA-EFE

Cetăţenii britanici care luptă pentru organizaţia jihadistă Statul Islamic ar trebui localizaţi şi ucişi, nu să li se permită revenirea în ţară, a declarat joi noul ministru britanic al Apărării, Gavin Williamson, pentru  tabloidul britanic „The Daily Mail“.

„Pur şi simplu, punctul meu de vedere este că un terorist mort nu poate face rău Marii Britanii“, a afirmat el pentru cotidianul citat, notează France-Presse.

„Ar trebui să facem tot ceea ce putem pentru a distruge şi elimina această ameninţare“, a adăugat el. 

Numărul persoanelor cu paşaport britanic care au plecat în Irak şi Siria pentru a lupta a fost estimat la 800. Dintre acestea, 130 ar fi fost ucise, aproximativ 400 s-ar fi întors, iar alte 270 s-ar afla în continuare în Orientul Mijlociu.

Această chestiune a fost dezbătută intens în 2014, când un cetăţean britanic - Mohammed Emwazi, cunoscut şi sub numele de „John Jihadistul“ - a apărut în clipuri de propagandă ale Statului Islamic care arătau decapitarea unor prizonieri.

Gavin Williamson, care a devenit ministru al Apărării luna trecută, după ce Michael Fallon a demisionat în urma unor acuzaţii de comportament necorespunzător faţă de femei, a promis că luptătorii care au fugit în alte ţări vor fi, la rândul lor, urmăriţi şi că li se va refuza revenirea în Marea Britanie.

„Trebuie să ne asigurăm că pe măsură ce se divizează şi se dispersează în Irak, în Siria şi în alte regiuni, vom continua să îi vânăm“, a declarat el pentru „The Daily Mail“. „Trebuie să ne asigurăm că nu au spaţiu de acţiune, că nu se pot duce în alte ţări pentru a predica ura, pentru a-şi predica cultul morţii“, a continuat Williamson.

Interviul a fost publicat la câteva ore după ce doi bărbaţi au compărut în faţa unui tribunal din Londra, fiind acuzaţi de un complot care urmărea uciderea premierului britanic, Theresa May.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite