FOTO VIDEO Atac terorist. Un mort şi opt răniţi la Londra, după ce o maşină a intrat într-un grup de pietoni. Un suspect a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Poliţia londoneză a anunţat că un om a murit şi alţi opt au fost răniţi după ce un autoturism a lovit mai mulţi pietoni în zona Finsbury Park din Londra, lângă o moschee, relatează BBC. Serviciul de ambulanţă a anunţat că mai multe maşini sunt prezente la locul incidentului, Seven Sisters Road. Evenimentul este tratat drept un „potenţial atac terorist“.

UPDATE 19.50 Numele bărbatului plasat în arest preventiv ca fiind presupusul autor al atacului terorist de la moschee este Darren Osborne, în vârstă de 47 de ani, originar din Cardiff, în Ţara Galilor, scrie BBC News.

El a fost reţinut după ce ar fi intrat cu o dubă în credincioşi musulmani care ieşeau după ce s-au rugat într-o moschee din nordul Londrei.

Osborne a fost arestat iniţial ca suspect de tentativă de omor, iar apoi din cauza unor presupuse infracţiuni teroriste.

Darren Osborne FOTO Facebook 

image

UPDATE 16. 48 Premierul britanic Theresa may vizitează Moscheea din Finsbury Park, unde se întâlneşte cu membri ai comunităţii, care încearcă să înţeleagă un atac în care un bărbat alb a intrat cu o dubă a intrat într-o mulţime de credincioşi care plecau de la acest lăcaş de cult după ce s-au rugat de Ramadan, relatează The Associated Press.

May s-a întâlnir luni cu reprezentanţi ai diverselor credinţe religioase la numai câteva ore după incident..

Update 10.45 Poliţia confirmă că tratează incidentul de la moscheea Finsbury Park, din Londra, drept un act terorism, a anunţat un reprezentant al Scotland Yard, comisarul adjunct Neil Basu, într-o conferinţă de presă.

Autorităţile au precizat că atacul a avut loc în timp ce membri ai publicului acordau primul ajutor unui bărbat căzut pe jos. Respectivul bărbat a murit, iar criminaliştii urmează să stabilească dacă decesul a fost o consecinţă directă a atacului sau nu.

În urma coliziunii cu o dubă alba, opt oameni au avut nevoie de internare la spital, dintre care doi sunt în stare foarte gravă, şi două persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului.

Toate victimele au fost din comunitatea musulmană, au precizat autorităţile.

Oficialul a anunţat că şoferul camionetei implicat în atac a fost arestat pentru tentativă de crimă, dar că suspectul nu a fost interogat încă, pentru că nu s-au încheiat procedurile de arestare.

Echipe de ofiţeri specializaţi au verificat duba, dar nu au găsit nimic periculos în ea.

Scotland Yard a subliniat că, în pofida declaraţiilor apărute în presă, potrivit cărora trei oameni s-ar fi aflat în dubă, totul sugerează deocamdată că suspectul arestat a acţionat singur. 

Update 10.05 Suspectul arestat pentru incidentul de la moscheea Finsbury Park a strigat că vrea să ucidă toţi musulmanii, după ce a intrat cu maşina în mulţime, relatează Daily Mail, precizând că oamenii care ieşiseră din moschee ajutau un bătrân care căzuse, atunci când au fost loviţi.

bdulrahman Saleh Alamoudi a declarat că se afla printre cei care îl ajutau pe musulmanul bătrân care căzuse, probabil după ce i se făcuse rău. „Aveastă dubă mare a venit pur şi simplu şi ne-a călcat. Cred că cel puţin opt sau 10 oameni au fost răniţi. Din fericire, eu am reuşit să scap. Apoi a coborât un tip din dubă şi l-am prins. Striga, spunea ’Voi ucide toţi musulmanii, voi ucide toţi musulmanii’. Lovea cu pumnii”, a povestit el.

„Apoi am reuşit să îl punem pe jos. Apoi spune ’Omorâţi-mă, omorâţi-mă’. I-am spus ’Nu te vom ucide. De ce ai făcut acest lucru?’. Nu a spus nimic”, a adăugat martorul.

Un alt martor, Abdikadar Warfa, a declarat că a ajutat la reţinerea suspectului, în timp ce prietenii lui au ajutat victimele. „Am văzut un om sub dubă. Sângera. Prietenul meu a spus că a trebuit să ridice duba, eu am fost ocupat cu bărbatul care a încercat să fugă. Prietenul meu a zis că a spus ceva, dar nu am auzit”, a afirmat Warfa.

„(Oamenii loviţi – n.r.) erau majoritatea tineri. Erau foarte rău. Am încercat să îl opresc (pe suspect – n.r.), unii oameni îl loveau, dar le-am spus să îl oprească şi să îl ţină până la sosirea poliţiei. A încercat să fugă, dar oamenii l-au imobilizat. Se lupta să fugă”, a adăugat tânărul.

Martori au povestit că au ţinut suspectul timp de o jumătate de oră, până la sosirea poliţiei. Şoferul, în vârstă de 48 de ani, era ras, are părul creţ şi purta un tricou alb.

Vehiculul folosit pare să fi fost închiriat de la o companie din Ţara Galilor, Pontaclun Van Hire.

Update 8.45 Martori oculari au declarat pentru Sky News că imamul de la moscheea Finsbury Park l-a apărat pe şoferul dubei care a lovit pietoni de oamenii furioşi, până la sosirea poliţiei, transmite News.ro.

La rândul său, organizaţia Muslim Welfare House i-a mulţumit imamului Mohammed Mahmoud, „al cărui curaj a ajutat la calmarea situaţiei imediat după incident şi a împiedicat noi răniţi şi pierderi de vieţi omeneşti”.

Un martor a declarat pentru The Guardian că şoferul, care avea un tatuaj, nu a declarat nimic.

Poliţia l-a arestat pe bărbatul de 48 de ani.

Doi oameni prezenţi în momentul atacului au spus că au văzut trei oameni în dubă, dar doi dintre ei au fugit.

Update 8.40 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a descris coliziunea de la moscheea Finsbury Park drept un atac deliberat, care a vizat „londonezi nevinovaţi, dintre care mulţi încheiau rugăciunile în luna sfântă a Ramadanului”, relatează The Guardian.

„Deşi pare să fie un atac vizând o anumită comunitate, asemene atacurilor îngrozitoare din Mancheste, Westminster şi London Bridge, este de asemenea un asalt asupra tuturor valorilor noastre împărtăşite de toleranţă, libertate şi respect”, a scris edilul pe Facebook.

Primarul, primul musulman care conduce Londra, a precizat că au fost desfăşuraţi poliţişti suplimentari „pentru a linişti comunităţile, în special pe care care marchează Ramadanul”.

Update 7.25 Poliţia tratează coliziunea de la moscheea Finsbury Park drept un „potenţial atac terorist“, a anunţat premierul britanic Theresa May, citată de The Guardian.

„Voi prezida o reuniune de urgenţă în această dimineaţă (luni - n.r.). Toate gândurile mele sunt alături de victime, de familiile lor şi de serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă de la faţa locului“, a adăugat May. 

Anterior, autorităţile au anunţat că departamentul antiterorism este implicat în investigaţie, dar nu au confirmat că a fost vorba de un act intenţionat sau de o coliziune.

 

Update 7.00 Poliţia britanică a anunţat că un om a murit şi alţi opt au fost răniţi. Suspectul arestat, în vârstă de 48 de ani, este interogat.

Răniţii au fost duşi la trei spitale, iar două persoane primesc îngrijiri medicale la locul incidentului.

Mai mulţi martori au relatat că în maşină se aflau două sau trei persoane, dar poliţia londoneză nu a confirmat ipoteza.

Update 05.15 Autorităţile londoneze au confirmat că au reţinut un suspect în legătură cu acest incident, însă au subliniat faptul că „este încă prea devreme pentru a putea cataloga acest incident drept un atac teoririst”.

Martorii intervievaţi au declarat însă presei că acest incident „a fost un atac terorist a cărui ţintă a fost populaţia musulmană”.

Ştirea Iniţială: Incidentul s-a petrecut puţin după miezul nopţii, în zona Finsbury Park, aflată în Nordul metropolei, departe de centrul turistic al Londrei.

Autorităţile au anunţat că au închis acest drum circulaţiei.

Incidentul s-a petrecut în apropierea unei moschei, existând posibilitatea ca acesta să fie un act intenţionat, motivat de ura rasială faţă de comunitatea musulmană.

Moscheea din Finsbury Park are reputaţia unei moschei militante, în anul 2015 imamul acesteia, Abu Hamza al-Masri a fost condamnat de către un tribunal din New York la închisoare pe viaţă sub acuzaţii de terorism.

Consiliul Musulmanilor din Marea Britanie (MCB) au declarat, pe contul lor de Twitter, că „o furgonetă a intrat în mod intenţionat în credincioşii ce părăseau moscheea la sfârşitul rugăciunilor de seară”.

Autorităţile londoneze sunt în alertă maximă după atacurile teroriste de la London Bridge şi din Manchester.

Primele informaţii, neconfirmate de către autorităţi, indică existenţa a până la 10 persoane rănite, unele dintre acestea cu răni grave. Mai mulţi martori au declarat că au observat cum membrii forţelor de ordine ofereau prim-ajutor, inclusiv manevre de resuscitare mai multor persoane rănite.

Clipuri publicate online după incident arată scene de haos, în care oamenii încearcă să îi ajute pe cei răniţi.

Un martor ocular a povestit cum a fost nevoit să sară din faţa maşinii. „A intrat în noi toţi. Erau mulţi oameni”, a spus bărbatul, care se afla în grupul de persoane lovit. „Am fost şocat, şocat, şocat. Erau cadavre în jurul meu”, a adăugat el.

Un alt martor, care locuieşte într-un apartament de pe strada Seven Sisters, a declarat pentru BBC că a văzut oameni „ţipând şi strigând”. „Toată lumea striga ’o maşină a lovir oamenii’”, spune femeia.

„Îngrozitor de privit, ofiţeri făcând masaj cardiac oamenilor de pe jos, încercând cu disperare să îi salveze. Sper că au reuşit”, a scris Cynthia Vanzella pe Twitter.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite