Londra ameninţă că va da în judecată UE pentru că elaborează planuri pentru eventualitatea în care nu s-ar ajunge la o înţelegere cu privire la Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis
Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis

Ministrul britanic pentru Brexit David Davis şi-a anunţat intenţia de a acţiona în judecată Uniunea Europeană pentru că elaborează planuri pentru eventualitatea în care nu s-ar ajunge la o înţelegere cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE, scrie Business Insider. Davis acuză Bruxelles-ul că exclude firme britanice de la contracte cruciale, pentru a forţa relocarea acestora pe continent.

Comisia Europeană a atenţionat marţi că este „firesc“ să desfăşoare pregătiri pentru un eventual scenariu în care Uniunea Europeană şi Marea Britanie nu vor reuşi să ajungă la un acord privind Brexit-ul, mai ales că şi guvernul de la Londra are în vedere o asemenea posibilitate şi se pregăteşte pentru ea.

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Margaritis Schinas, a răspuns astfel unei scrisori publicate de cotidianul Financial Times, pe care ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a trimis-o luna trecută premierului Theresa May. În acest text, David Davis scria că pregătirile Bruxellesului pentru o ieşire a Marii Britanii din UE fără niciun acord dăunează intereselor britanice şi încalcă drepturile Marii Britanii ca stat încă membru al UE.

„Suntem surprinşi la Comisia Europeană că Marea Britanie este surprinsă că ne pregătim pentru acest scenariu anunţat chiar de guvernul britanic“, a replicat Schinas, amintind de o delcaraţie în care premierul Theresa May a spus că 'decât un acord prost, mai bine niciun acord'.

Bruxelles-ul a avertizat o serie de companii că vor rămâne fără licente de operare în cadrul Uniunii Europene dacă Marea Britanie nu va părăsi blocul în 2019.

Avertismentele Bruxelles-ului

UE a trimis, la sfârşitul anului trecut, memorii în acest sens inclusiv companiilor aeriene, marinarilor avertizând că licenţele de funcţionare în cadrul pieţei unice vor înceta după Brexit, scrie Financial Times.

În notele de avertizare se arată că Marea Britanie va deveni o ţară terţă după Brexit şi unele industrii vor trebui să înfiinţeze entităţi în UE care să înlocuiască licenţele lor din Regatul Unit pentru a-şi continua activitatea în cadrul pieţei unice.

Licenţele de operare eliberate în Regatul Unit pentru transportatorii aerieni nu vor mai fi "valabile" în UE, cu excepţia cazului în care transportatorii se relochează într-un stat UE sau compania să aparţină unui cetăţeanea din UE.

    Acelaşi lucru este valabil şi pentru operatorii din transportul rutier. Şi companiile chimice vor avea aceeaşi soară dacă nu obţin aprobarea pentru produsele lor în interiorul UE. 

Sfatul lui David Davis

Ministrul pentru Brexit David Devis a reacţionat furios la avertismente, acuzând UE că a acordat prea mult timp planificării pentru eventualitatea unui eşec al negocierilor şi nu a pus suficient accent pe un viitor acord comercial.

Într-o scrisoare trimisă premierului Theresa May, Davis a sfătuit-o să ia în considerare inclusiv să acţioneze în judecată UE pentru că a recurs la aceste măsuri.

"UE a adoptat o serie de măsuri care au pus în pericol încheierea de contracte în cazul unui scenariu „fără înţelegere“, mai mult forţează companiile britanice să se mute într-un stat membru", a scris Davis.

Cu toate acestea, juriştii au avertizat că orice provocare juridică împotriva UE ar fi costisitoare, consumatoare de timp, riscantă din punct de vedere politic şi probabil ar eşua.

    

Ministru pentru „no Brexit“

Şefa executivului de la Londra a anunţat luni o remaniere guvernamentală, ce cuprinde şi crearea unui post de ministru pentru „no Brexit“. Potrivit cotidianului spaniol ABC, această mişcare este văzută ca o concesie făcută susţinătorilor unui aşa-numit „Brexit dur“ şi o modalitate de sporire a presiunii în momentul în care negocierile dintre Londra şi Bruxelles privind condiţiile Brexit-ului intră într-o etapă hotărâtoare.

Liderii statelor UE au aprobat la summitul lor din decembrie angajarea a ceea ce în poziţia de negociere a europenilor este considerată a doua fază a negocierilor, respectiv relaţia post-Brexit între Marea Britanie şi UE, după ce s-au înregistrat anumite progrese în cele trei dosare esenţiale pentru europeni, şi anume 'factura' Brexit-ului, drepturile cetăţenilor comunitari în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Dacă aceste negocieri vor eşua şi Marea Britanie va părăsi pe 29 martie 2019 blocul comunitar fără un acord privind relaţiile viitoare cu UE, la capitolul comercial aceste relaţii ar urma să fie guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Apelul lui Tony Blair

Fostul premier britanic Tony Blair a cerut, la sfârşitul săptămânii trecute, conducerii Partidului Laburist să sprijine apelul pentru un nou referendum privind Brexit, argumentând că problemele alegătorilor britanici nu vor fi soluţionate prin ieşirea din Uniunea Europeană, relatează site-ul publicaţiei The Guardian.

 "Facem o eroare pe care lumea contemporană nu o poate înţelege, iar generaţiile viitoare nu o vor ierta. 2018 va fi ultima şansă de a ne pronunţa dacă noua relaţie propusă cu Europa este mai bună decât cea existentă. Alegătorii sunt îndreptăţiţi să se gândească din nou, dacă circumstanţele s-au schimbat", a spus Blair.

Fostul premier britanic a făcut un apel către Partidul Laburist, condus în prezent de către Jeremy Corbyn, să se alăture iniţiative pentru oprirea Brexit.

"Laburiştii trebuie să adopte poziţia unei politici progresive, explicând de ce este corectă aderarea la Uniunea Europeană din motive de principiu, precum şi din motive politice şi economice profunde. Este bine să luptăm pentru dreptul ţării de a regândi, să cerem cunoaşterea detaliilor complete ale noii relaţii înainte să ieşim (din UE), să ne opunem Brexit şi să-i atacăm pe Conservatori pentru eşecurile lor, cu scopul de a aborda provocările reale ale ţării. Să ne asigurăm că Brexit-ul este 100% al Conservatorilor", a mai spus Blair.

Tony Blair a fost premier al Marii Britanii din partea Partidului Laburist în perioada 1997-2007. Blair consideră că Marea Britanie ar fi mai săracă şi mai slabă după Brexit, iar Partidul Laburist a dat dovadă de "timiditate" în privinţa referendumului pentru Brexit.

Tony Blair a prezis că negocierile viitoare privind o înţelegere comercială cu Uniunea Europeană vor expune "dilema centrală" cu care se confruntă Marea Britanie.

"Fie eşti aproape de Europa, caz în care trebuie să respecţi regulile, fie eşti departe, într-un fel de acord de liber schimb în stil canadian, caz în care întâmpini un proces amplu de restructurare economică", a precizat fostul premier.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite