VIDEO Tragedie maritimă în sudul Italiei. Cel puţin 130 de morţi, după naufragiul unei nave pline cu imigranţi în largul insulei Lampedusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPrimele victime scoase la mal de echipele de salvare FOTO La Repubblica
IPrimele victime scoase la mal de echipele de salvare FOTO La Repubblica

Un vapor plin cu aproximativ 500 imigranţi, veniţi din Cornul Africii, a naufragiat, joi, în apropiere de Lampedusa (Sicilia), în sudul Italiei, provocând moartea a cel puţin 130 de persoane, iar alte aproximativ 151 au fost salvate, a anunţat un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă, relatează AFP. Premierul Italiei, Enrico Letta, a anunţat doliu naţional pentru vineri.

"Pentru moment, avem 130 de morţi şi 151 de persoane salvate", declara un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă.

"Este o oroare, o oroare; aduc în continuu cadavre", a declarat, în lacrimi, primarul insulei, Giusi Nicolini, pentru agenţia italiană Ansa, anunţând anterior 82 de cadavre găsite, între care femei şi copii.

Vaporul transporta între 400 şi 500 de imigranţi. Cu puţin timp înainte de ora locală 11.30 (12.30, ora României), Paza de Coastă şi ambarcaţiunile de pescuit au adus la mal 151 de persoane salvate.

Numărul victimelor nu încetează să crească. Cadavrele care se află în prezent pe cheiul Favarolo din Lampedusa vor fi transferate în hangarul aeroportului.

"Operaţiunile de salvare sunt în curs", nu departe de Insulele Pelagie, în apropiere de Lampedusa, a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul poliţiei vamale.

Potrivit anchetatorilor, pasagerii navei au dat foc la pături pentru a semnala prezenţa lor vaselor comerciale. Din cauza uleiului, vaporul a luat foc şi s-a scufundat.

Potrivit agenţiei Ansa, un tânăr tunisian a fost arestat de poliţie, după ce supravieţuitori l-ar fi recunoscut ca fiind unul dintre pasageri. Potrivit anchetatorilor, vasul ar fi plecat din Libia.

Majoritatea imigranţilor erau originari din Somalia, a anunţat Antonio Candela, însărcinat cu asistenţa sanitară la Lampedusa. Ei au fost salvaţi iniţial de ambarcaţiuni turistice "alertate de ţipetele" imigranţilor.

Alerta a fost dată de vasele de pescuit care se aflau în zonă. Două şalupe, una aparţinând Pazei de Coastă şi alta poliţiei vamale sunt la faţa locului pentru a veni în ajutorul imigranţilor. Două elicoptere şi alte două mijloace de transport aeriene au fost, de asemenea, mobilizate.

Primarul insulei s-a arătat foarte afectată de noua tragedie. "Trebuie să vină camerele de televiziune aici, să arate cadavrele, altfel ar fi ca şi cum aceste tragedii nu au existat", a spus ea.

Într-un mesaj pe Twitter, Papa Francisc a îndemnat la "rugăciune (...) pentru tragicul naufragiu". Prima călătorie în Italia Papa a făcut-o la Lampedusa, pe 8 iulie. El a denunţat atunci "globalizarea indiferenţei", ale cărei victime sunt imigranţi în căutare de noi mijloace de subzistenţă şi de o viaţă nouă în ţările bogate.

Calificând drama o "tragedie imensă", şeful Guvernului, Enrico Letta, a anunţat că vicepremierul şi ministrul de Interne, Angelino Alfano, se va deplasa la faţa locului cât mai repede posibil.

Intensa activitate politică a fost suspendată din cauza tragediei. O conferinţă de presă a miniştrilor care au demisionat la ordinul lui Silvio Berlusconi, înainte ca acesta din urmă să se răzgândească, a fost anulată.

De la începutul anului, peste 22.000 de imigranţi au fost debarcaţi pe coastele de sud ale Italiei (în Sicilia şi în Calbria în special), adică de trei ori mai mult faţă de 2012.

Candela a subliniat că o altă navă a ajuns la ţărm în cursul de nopţii de miercuri spre joi, cu un total de 463 de imigranţi, provenind, se pare, din Siria.

Luni, 13 imigranţi - în mare parte eritreeni - s-au înecat încercând să ajungă pe coasta din apropiere de Ragusa (sud-estul Siciliei), după ce au sărit sau au fost aruncaţi de către pasagerii unei ambarcaţiuni ce transporta aproximativ 200 de imigranţi şi refugiaţi.

La începutul lunii august, o dramă asemănătoare s-a produs pe o plajă din Catania (estul Siciliei), când şase egipteni s-au înecat crezând că au ajuns la mal, după ce ambarcaţiunea lor a rămas blocată în nisip.

Papa Francisc: „e o ruşine“ tragedia de la Lampedusa

Papa Francisc a avut o ieşire dură după naufragiul petrecut în apropiere de insula italiană Lampedusa. Suveranul Pontif califică drept o "ruşine" tragedia maritimă soldată cu peste 90 de morţi.

Papa Francisc e revoltat după naufragiul din sudul Italiei, soldat cu aproape o sută de imigranţi africani morţi.

Şeful Bisericii Catolice i-a îndemnat pe credincioşi să se roage pentru victime şi pentru "toţi refugiaţii" din lume, potrivit AFP.

Suveranul Pontif a declarat la Vatican: "Nu pot să nu evoc numeroasele victime ale acestui naufragiu. Cuvântul care-mi vine în minte este "ruşinea". Aceasta este o ruşine".

Discursul Papei a fost întrerupt de aplauzele membrilor Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, în frunte cu cardinalul ghanez Peter Turkson.

"Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru cei care şi-au pierdut viaţa, bărbaţi, femei, copii! Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru familiile lor şi pentru toţi refugiaţii (...). Numai o colaborare strânsă ne poate permite să evităm astfel de tragedii", afirmă Papa.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite