Italia: În agricultură, 90% dintre muncitorii imigranţi sunt ilegali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O anchetă realizată de "Medici Fără Frontiere"(MFF) a dezvăluit condiţiile precare în care muncesc imigranţii din sudul Italiei, angajaţi în agricultură, relatează jurnalul "La

O anchetă realizată de "Medici Fără Frontiere"(MFF) a dezvăluit condiţiile precare în care muncesc imigranţii din sudul Italiei, angajaţi în agricultură, relatează jurnalul "La Repubblica".

Din luna iulie până în noiembrie 2007, o echipă MFF a efectuat analize asupra condiţiilor de sănătate, de viaţă şi de muncă a străinilor angajaţi ca muncitori sezonieri pentru culesul fructelor şi al legumelor din regiunile meridionale ale Peninsulei italice. Toate datele au fost reunite într-un raport ce urmează a fi prezentat astăzi de către reprezentanţii italieni ai organizaţiei umanitare internaţionale MFF.

Imaginea din raport este una dezolantă: 90% dintre persoanele chestionate muncesc fără contract de muncă, prin urmare fără vreo garanţie reală asupra retribuţiei sau a asigurării medicale în cazul accidentelor de muncă. Se munceşte în medie patru zile pe săptămână, între opt şi zece ore pe zi. Jumătate dintre cei care lucrează fără acte în regulă în agricultură câştigă între 26 şi 40 de euro pe zi, în timp ce o treime primeşte circa 25 de euro sau chiar mai puţin. Pentru a culege 350 de kilograme de cartofi, un muncitor este plătit cu patru sau şase euro.

Mulţi acceptă aceste condiţii pentru că nu au niciun alt venit pentru a supravieţui. Imigranţii continuă să suporte traiul dificil, cu speranţa că vor putea strânge câţiva euro pentru a-i trimite rudelor din ţara de origine: mai ales Africa sub-sahariană, Maghreb, Asia de sud-est, Bulgaria şi România.

Antonio Virgilio, responsabilul pentru proiectele din Italia ale organizaţiei "Medici Fără Frontiere" a declarat: "Este o situaţie dramatică şi ruşinoasă pentru un stat de drept şi membru al Uniunii Europene, situaţie care este ţinută sub tăcere".

97% dintre cei muncitori sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. 72% nu au permise de şedere şi locuiesc în case improvizate, în condiţii mizere. 62% dintre clădirile abandonate în care trăiesc străinii nu au instalaţii sanitare, iar în 64% nu există apă curentă. Aproape toate locuinţele improvizate nu au încălzire. De asemenea, sunt tot mai frecvente cazurile de intoleranţă şi violenţă denunţate de 16% dintre cei intervievaţi.

Deşi străinii ajunşi în Italia au, iniţial, o stare de sănătate relativ bună, cu timpul aceasta se deteriorează: 72% dintre muncitorii controlaţi de medicii MFF erau suspecţi de diverse maladii. 73% dintre cei suspecţi sufereau de boli cronice manifestate la nivelul sistemului osos şi muscular, asociate cu pierderi rapide şi semnificative în greutate(22%).

Alţii suferă de boli dermatologice(15%), respiratorii(13%) şi gastro-intestinale(12%), aceste maladii dezvoltându-se în condiţii de igienă mai mult decât precare. Deşi legea prevede că toţi străinii, cu acte în regulă sau ilegali, au dreptul la îngrijire medicală, imigranţii nu beneficiază de asistenţă medicală.

MFF acuză organizaţiile din stat, private sau publice, precum sindicatele, asociaţiile guvernamentale sau neguvernamentale, că ignoră realitatea tristă în care trăiesc străinii veniţi să muncească în agricultură, în sudul Italiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite