Israel: Mii de pelerini au participat la ceremonia "Focului Sacru" din Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioşi s-au adunat în împrejurimile Sfântului Mormânt, pe străduţele şi la porţile Oraşului vechi din Ierusalimul de Est, pentru a asista la tradiţionala ceremonie a „focului sacru” a Paştelui ortodox, simbol al eternităţii, păcii şi reînnoirii, relatează AFP.

Tradiţia creştină leagă de Sfântul Mormânt, cel mai important loc de pelerinaj al creştinătăţii, ultimele episoade ale vieţii pământeşti a lui Iisus Hristos, respectiv crucificarea, înmormântarea şi Învierea Sa.

În ajunul duminicii de Paşte, ceremonia a fost deschisă printr-o defilare a câtorva zeci de creştini arabi care şi-au croit drum prin mulţime bătând în tambure şi cântând imnuri despre Hristos şi Fecioara Maria.

Patriarhul ortodox grec, Theophilos al II-lea, îmbrăcat într-o sutană neagră, şi-a făcut apoi intrarea solemnă în fruntea unei procesiuni de călugări şi de prelaţi.

După ce a înconjurat de trei ori mormântul lui Hristos, patriarhul a pătruns singur în locul sacru, de unde a ieşit cu lumânări aprinse, în strigătele de „Axios” („Să fie vrednic”).

„Focul sacru” a trecut apoi din mână în mână. „Este un miracol. Acest foc coboară din cer direct în mormânt şi apoi lumânările sunt aprinse de patriarh”, a declarat unul dintre participanţii la procesiune.

Mulţimea a început apoi să aclame, clopotele din Oraşul vechi au început să răsune, iar „focul sacru” s-a transmis din lumânare în lumânare, conform unei tradiţii care datează din secolul al IV-lea.  Sfântul Mormânt este îngrijit de şase biserici creştine, respectiv grecii ortodocşi, romano-catolici, armenii ortodocşi, copţii egipteni, ortodocşii sirieni şi cei etiopieni. Fiecare dintre aceste biserici are în grijă doar o parte din Sfântul Lăcaş.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite