Institutiile publice, mai preocupate de aderare decat firmele private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutiile publice sunt mai preocupate de efectele aderarii decat firmele private, primele fiind mai informate si active la atragerea fondurilor europene, arata un studiu realizat de Institutul

Institutiile publice sunt mai preocupate de efectele aderarii decat firmele private, primele fiind mai informate si active la atragerea fondurilor europene, arata un studiu realizat de Institutul de sondaje IMAS, la comanda firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers.
Potrivit studiului, aproximativ 66% din institutii au citit capitolele tratatului de aderare la Uniunea Europeana, fata de doar 21% in cazul companiilor. Atentia institutiilor a fost indreptata spre prevederile referitoare la sistemul legislativ, politica de dezvoltare regionala, organizarea si functionarea institutiilor similare, in timp ce companiile au fost in special interesate de normele de protectia mediului. In cazul a 38 din cele 61 institutii intervievate, programul este in curs de implementare, pentru celelalte programul fiind in stadiu de proiect. In randul companiilor, 48% din acestea au programul de pregatire in curs de implementare, in cazul a 25% pregatirile sistematice nu au inceput, iar pentru restul este in stadiu de proiect. Majoritatea celor intervievati considera ca aderarea va avea efecte pozitive asupra activitatii lor, dar doua treimi cred ca vor fi si efecte negative. Partea buna este ca vor fi mai multe surse de finantare, acces la fondurile structurale si o profesionalizare a personalului, in timp ce partea proasta este ca vor creste preturile la utilitati, cred cei intrebati. Desi 77% din societatile incluse in sondaj cred ca accesul la banii Uniunii Europene va influenta pozitiv activitatea respectivelor companii, pana in prezent doar 27% au facut cerere pentru obtinerea fondurilor europene. In randul institutiilor, procentajul este mai ridicat, respectiv 58 de cereri de finantare facute in randul celor 61 de institutii intervievate. Studiile au fost realizate in perioada septembrie-octombrie 2005 si a constat in intervievarea a 61 de institutii (consilii judetene, primarii, agentii de dezvoltare regionala) si 446 societati comerciale cu mai mult de 100 de angajati.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite