INFOGRAFIE Londra strânge dovezi în dosarul spionului otrăvit. Moscova era convinsă că nimeni nu va găsi urmele substanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spion rus restaurant

În Marea Britanie au sosit, luni, experţii internaţionali de la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice care vor primi, pentru a efectua teste, eşantioane ale substanţei folosite pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia.

Probele „vor fi testate în cele mai renumite laboratoare internaţionale“, a declarat duminică şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson. Rezultatele acestor teste ar trebui cunoscute cel mai probabil „după două săptămâni“.  Kremlinul a îndemnat, ieri,  Londra să vină cu dovezi în sprijinul afirmaţiilor că Rusia s-a aflat în spatele otrăvirii unui fost spion şi a fiicei sale în Marea Britanie sau să prezinte scuze, „mai devreme sau mai târziu“. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat într-o conferinţă de presă că alegaţiile britanice sunt „dificil de explicat, nefondate şi defăimătoare“. Duminică, preşedintele rus reales Vladimir Putin a afirmat că este un nonsens să se creadă că Moscova este responsabilă de acest atac. 

La rândul său, ministrul de externe britanic Boris Johnson a calificat dezminţirile Rusiei drept „din ce în ce mai absurd“.

Vil Mirzaianov, unul dintre creatorii Noviciok, a declarat pentru Europa Liberă că Moscova era convinsă că nimeni nu va găsi urmele substanţei. Acest „preparat” nu există oficial, nu este menţionat în niciuna dintre listele Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. 

În ultimii  30 de ani nimeni nu a fost implicat în dezvoltarea sa. Mi se pare evident că Moscova se baza pe faptul că nimeni nu-i va lua urma, a spus expertul.

Pe asta s-a bazat Moscova când a acuzat Londra că nu a respectat Convenţia privind interzicerea armelor chimice.  În cadrul acestei convenţii, spune Mirzaianov,  OPCW poate lucra numai cu substanţe care se află pe lista celor interzise. „Noviciok” nu este pe această listă şi, prin urmare, aceasta organizaţie nu are metodica de identificare a substanţei.

 „Noviciok” diferă de toate gazele neuroparalitice

 Dar Vil Mirzaianov, care, în 1992, a povestit în premieră reporterilor despre existenţa unei clase de substanţe otrăvitoare foarte toxice denumită „Noviciok“ şi care a participat la dezvoltarea unor otrăvuri neuroparalitice, cunoscute astăzi drept  „Noviciok” a explicat pentru Europa Liberă că pentru a stabili ce „preparat“ a fost folosit în acest caz, experţii trebuie să aibă acces la un spectrometru de masă puternic de înaltă rezolutie, în „bibliotecă“ căruia exista spectrul tuturor compuşilor cunoscuţi în prezent. Proba luată este comparată cu cele deja cunoscute, iar calculatorul indică spectrul cu o probabilitate de 96%. Adică, nu poate exista nicio greşeală aici.

Mirzaianov a mai declarat că britanicii ar fi putut sintetiza probe de „Noviciok” pe baza formulei pe care el a publicat-o în cartea sa, care a fost editată în 2008 (State Secrets: An Insider’s Chronicle of the Russian Chemical Weapons Program Secrets). „Fiecare ţară are în mod independent grijă de propria sa securitate, iar în studiul posibilelor ameninţări ar fi fost posibil să se creeze un eşantion. Prin urmare, eşantioane de test ar putea exista în mai multe ţări, dar producţia a fost realizata doar în URSS şi în Rusia“, mai spune expertul.

Mirzaianov susţine că formulele publicate de el în carte sunt complete. „Am suspectat ca ceva de genul asasinarea lui S. Skripal se poate întâmpla, şi înca din 1992 am încercat să includ „noviciok“ pe lista de produse chimice interzise. Dar acest lucru poate fi făcut numai de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), cu acordul tuturor ţărilor membre ale convenţiei.

„După publicarea cărţii mele, această problemă a fost discutată în cadrul unei întâlniri la sediul OPCW şi, după cunoştinţa mea, nu s-a luat nicio decizie“. a precizat expertul rus. 

„În cadrul acestei convenţii OPCW poate lucra numai cu substanţe care se află pe lista celor interzise. „Noviciok” nu este pe această listă şi, prin urmare, aceasta organizaţie nu are metodica de identificare a substanţei“, spune Mirzaianov .

Cât despre faptul că  arma „Noviciok” ar fi putut să fi îmbunătăţită, expertul spune că „bineînţeles că se putea îmbunătăţi, dar „scheletul” preparatului rămâne neschimbat. „Noviciok” diferă de toate, fără excepţie, gazele neuroparalitice prin faptul că la baza lui se afla o legătura dintre fosfor şi azot. Toţi ceilalţi agenţi otrăvitori nu au o astfel de legătură, aşa că „Noviciok” este o clasă fundamental nouă.

Ruşii se dau singuri de gol

Un om de ştiinţă rus a dezvăluit pentru agenţia de presă RIA Novosti cum a lucrat la conceperea agenţilor chimici "Noviciok", suspectaţi că au fost folosiţi pentru otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, relatarea sa părând să contrazică poziţia oficială a Moscovei conform căreia un asemenea program nu a existat, informează marţi AFP.

"Noviciok“ nu este o substanţă, este un întreg sistem de arme chimice", explică Leonid Rink într-un interviu pentru RIA Novosti, care îl prezintă drept unul dintre cei care au conceput acest program.

Agentul neurotoxic "Noviciok" a fost invocat de Londra ca fiind la originea otrăvirii fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, la 4 martie, în Marea Britanie.

"Ei sunt în continuare în viaţă. Aceasta înseamnă fie că nu a fost vorba deloc de Noviciok, fie că (substanţa) a fost preparată în mod neglijent", a dat asigurări Rink pentru agenţia de presă rusă.

Existenţa acestui program şi formula chimică au fost dezvăluite de chimistul rus Vil Mirzaianov, în prezent refugiat în SUA, potrivit căruia aceşti agenţi neurotoxici cu eficacitate redutabilă au fost creaţi în anii 1980 de cercetători sovietici.

După acuzaţiile formulate de Londra, Moscova a dezminţit existenţa oricărui program de dezvoltare de arme chimice cu numele "Noviciok", atât pe vremea URSS, cât şi în Rusia.

"Un număr mare de specialişti dezvoltau Noviciok la Moscova şi în Şihan: tehnicieni, toxicologi, biochimişti... Am ajuns la un rezultat foarte bun", povesteşte cu toate acestea Leonid Rink pentru RIA Novosti.

Potrivit lui Rink, acest sistem era numit în perioada sovietică "Noviciok-5". "Această denumire nu a fost folosită niciodată fără cifra care i-a fost alipită", a precizat el.

Totuşi, Rink susţine că nu crede că Rusia s-ar afla în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal, spitalizat într-o stare critică, pentru că ea ştie că până şi utilizarea de "Noviciok" ar duce până la ea. "Să tragi asupra unui individ care nu prezintă interes cu o armă de asemenea calibru şi să nu reuşeşti cu toate acestea să-l dobori este culmea prostiei", estimează el.

Potrivit chimistului, tehnologia "Noviciok" este accesibilă "pentru orice stat dezvoltat" sau mare companie farmaceutică. "A dezvolta o asemenea armă nu prezintă nicio problemă", afirmă el.

Abordat marţi de AFP cu privire la acest interviu publicat de o agenţie de presă de stat, Ministerul de Externe al Rusiei şi-a menţinut poziţia: "Nu există niciun program de cercetare şi dezvoltare sub numele „Noviciok“.

Rink spune că Londra nu oferă Moscovei o mostră de substanţă cu care a fost otrăvit fostul colonel GRU Serghei Skripal, deoarece experţii ruşi sunt capabili să determine rapid că nu a fost fabricat în Rusia.

Rink susţine că indiferent de cât de mult se străduiesc specialiştii, tehnologia de fabricaţie se deosebeşte cât de puţin, este un fel de "mostră de mână". Va deveni imediat clar că aceasta nu este o tehnologie rusă".

Acesta a adăugat că mostra de la Salisbury este ca o "amprentă" pentru un expert criminalistic.

"Ar putea fi uşor de stabilit că otrava nu a fost pregătită în Rusia", a subliniat el.

Potrivit omului de ştiinţă, experţii britanici în domeniul armelor chimice au avut acces la tehnologia A-234 şi ar fi putut să o folosească pentru a-i otrăvi pe Skripal şi fiica sa.

"Tehnologia de tip Noviciok (A-234) este în mod obişnuit disponibilă pentru profesionişti… Orice corporaţie farmaceutică, orice corporaţie chimică este capabilă să o producă în laboratoarele lor", a spus Rink.

"Este absolut sigur că există asemenea specialişti în Marea Britanie. Cred că ei ar fi putut să aplice substanţa asupra lui Skripal sau a lucrurilor fiicei sale sau asupra unor obiecte din cimitir. În mod normal, aceştia ar fi trebuit să ştie că Skripal va vizita cimitirul. Ar fi putut fi uşor făcut de britanicii înşişi", a concluzionat el.

UE, solidară cu Marea Britanie

Uniunea Europeană şi-a exprimat „solidaritatea totală” faţă de Regatul Unit în investigaţia privind otrăvirea fostului spion rus, Sergei Skripal şi a fiicei sale în Salisbury, scrie BBC. 

 În cadrul unui comunicat, Consiliul pentru afaceri externe al UE condamnă „actul ilegal şi iresponsabil” şi precizează că ia „foarte în serios” punctul de vedere al guvernului britanic conform căreia este probabil ca Rusia să fie responsabilă.

„Folosirea armelor chimice de către oricine în orice circumstanţe este complet inacceptabilă şi reprezintă o ameninţare la adres securităţii tuturor ... Uniunea Europeană doreşte să îşi exprime solidaritatea totală faţă de Marea Britanie şi susţinerea inclusiv în eforturile Regatului Unit de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili”, se arată în comunicat.

De asemenea, blocul european face apel la Rusia să facă o dezvăluire „imediată şi completă” în ceea ce priveşte programul Novichok pentru Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW).

 Mesajul UE vine după ce o echipă de experţi olandezi de la OPCW a fost invitată de Marea Britanie la baza de cercetare militară de la Porton Down pentru a afla ce neurotoxină a fost folosită. Cercetările vor dura cel puţin două săptămâni.

Experţii de la Porton Down consideră că neurotoxina folosită face parte dintr-o gamă dezvoltată de ruşi.

Administraţia Vladimir Putin a exprimat regret, luni seară, că Uniunea Europeană a preferat solidaritatea cu Guvernul de la Londra în defavoarea obiectivităţii, în cazul atacului neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus în Marea Britanie.

 "Regretăm că Uniunea Europeană, ignorând date evidente, a optat încă o dată pentru consideraţii interpretate greşit de «solidaritate europeană» şi reflexe antiruse. În mod evident, situaţiile de acest tip nu conferă credibilitate politicii externe a Uniunii Europene", a reacţionat Ministerul rus de Externe, potrivit site-ului agenţiei Tass.

Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic. Este vorba de cel mai mare număr de diplomaţi ruşi expulzaţi de Marea Britanie în ultimele trei decenii. Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia şi Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury şi, în replică, a dispus expulzare a 23 de diplomaţi britanici.

Administraţia Vladimir Putin a atenţionat Marea Britanie, transmiţându-i recomandarea de a nu ameninţa o "putere nucleară" precum Rusia, în contextul crizei generate de atacul care l-a vizat pe un fost agent secret rus. Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis: "Nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară". La rândul său, Ambasada Rusiei din Marea Britanie a atras atenţia că "orice ameninţare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă". 

INFOGRAFIE Stocul de arme chimice din Rusia
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite