INFOGRAFIE Primul lift fără cabluri din lume a intrat în teste VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul ascensor fără cabluri e deja în teste, într-un turn de 256 de metri din Rottweil Foto: ThyssenKrupp
Noul ascensor fără cabluri e deja în teste, într-un turn de 256 de metri din Rottweil Foto: ThyssenKrupp

Gigantul german ThyssenKrupp a început testarea primului ascensor fără cabluri din lume, care se mişcă atât verical, cât şi orizontal. Noul ascensor, numit MULTI, a fost instalat într-un turn de testare înalt de 246 de metri din Rottweil, Germania.

Sistemul foloseşte mai multe cabine magnetizate, care se deplasează pe linii electromagnetice aflate în interiorul puţurilor, circulând atât în sus sau în jos, cât şi lateral. 

Folosind tehnologia motorului liniar, dezvoltat pentru trenul cu levitaţie magnetică, cabinele se mişcă în sus într-unul din puţurile verticale, apoi se deplasează lateral printr-un puţ orizontal, după care coboară prin alt puţ vertical, într-o buclă continuă. 

Datorită acestei mişcări, sistemul este asemănat cu un tunel de metrou aşezat pe verticală, în interiorul clădirii.

Sistemele de schimbare de direcţie pe placă rotativă, asemănătoare cu podurile rotative sau plăcile turnante din depourile feroviare, ajută cabinele să „cârmească“. Pentru a lua mai uşor „virajele“ la 90 de grade pe placa rotativă, cabinele sunt echipate cu rulmenţi din fibră de carbon.

Economie de spaţiu şi de curent electric

ThyssenKrupp şi-a prezentat planurile de a construi un astfel de ascensor încă din 2014, dar de atunci încoace a avut de pus la punct o serie întreagă de probleme tehnice şi de indicatori de performanţă. 

Acum compania a anunţat că noul sistem poate oferi o capacitate de transport cu 50% mai mare decât lifturile clasice şi că vârful de consum energetic este cu 60% mai mic decât în cazul sistemelor convenţionale. 

„Aceşti doi factori înseamnă un progres enorm în cazul transportului în zgârie-nori“, afirmă ThyssenKrupp, într-un comunicat, adăugând: „În plus, fiidcă MULTI se poate deplasa şi lateral, nu doar pe verticală, şi fiindcă nu are limitări de înălţime, deschide o serie întreagă de posibilităţi nemaiîntâlnite pentru arhitectură şi pentru proiectarea clădirilor“.

Pentru că funcţionează cu magneţi şi cu motor liniar, dar mai ales pentru că se bazează pe circulaţia mai multor cabine în acelaşi puţ, MULTI are nevoie de puţuri mai mici mai şi mai puţine decât sistemele de ascensoare obişnuite. 

ThyssenKrupp spune că noul sistem poate oferi o creştere de până la 25% a suprafaţei utile a clădirii, în condiţiile în care, în funcţie de înălţimea clădirii, sistemele actuale pot ocupa până la 40% din  suprafaţa unui etaj. 

Timpul de aşteptare scade considerabil

Dar, cel mai important lucru, oamenii nu vor mai avea de aşteptat minute în şir sosirea liftului, aşa cum se întâmplă acum la clădirile foarte înalte. Cabinele vor sosi la intervale de 15-30 de secunde, iar viteza de deplasare în tunel va fi de până la 18 metri pe secundă. 

„Sistemul va reduce timpul de aşteptare pentru pasageri şi va ocupa mult mai puţin din spaţiul clădirii. MULTI reprezintă cu adevărat o revoluţie în industria ascensoarelor“, spune Andreas Schierenbeck, preşedintele consiliului director al ThyssenKrupp.

„Credem că MULTI este un sistem cu adevărat revoluţionar, care va transforma radical modul în care oamenii se deplasează, trăiesc şi muncesc în spaţiile urbane“, a declarat Andreas Schierenbeck, la lansarea testelor. 

Cu aceeaşi ocazie a fost anunţat şi primul beneficiar al liftului fără cabluri, grupul imobiliar OVG Real Estate, care, în parteneriat cu ThyssenKrupp, va instala sistemul în cea mai nouă clădire a sa, East Side Tower din Berlin.

INFOGRAFIE Ascensor MULTI

    

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite