Inflaţia din Franţa ameninţă popularitatea preşedintelui Nicolas Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul mai mare al energiei şi alimentelor a mărit inflaţia din Franţa în cel mai accelerat ritm din ultimii 12 ani. Îngrijoraţi de scăderea puterii de cumpărare, francezii îl "taxează" în

Costul mai mare al energiei şi alimentelor a mărit inflaţia din Franţa în cel mai accelerat ritm din ultimii 12 ani. Îngrijoraţi de scăderea puterii de cumpărare, francezii îl "taxează" în sondaje pe liderul de la Paris, Nicolas Sarkozy.

Preţurile bunurilor de consum au crescut în luna ianuarie cu o rată anuală de 3,2%, faţă de 2,8%, cât era în decembrie anul trecut, a informat ieri Insee, biroul de statistică de la Paris. Acesta este cel mai mare ritm de creştere atins din 1996, când Insee a început să raporteze aceste date, şi până astăzi.


"Lucrul cel mai frapant este că inflaţia din Franţa s-a situat destul de mult sub media din zona euro în ultimele 12 luni, iar acum a ajuns rapid din urmă ţări precum Germania", spune economistul Dominic White de la ABN Amro, citat de Reuters. Ca şi în cazul alimentelor, preţul combustibililor şi al energiei au crescut brusc. Faţă de anul trecut, preţurile pe segmentul energiei s-au majorat cu 12,3%, iar produsele petroliere cu 19,1%. Alimentele s-au scumpit cu 4,4% faţă de ianuarie anul trecut, iar ţigările cu 6,3%.


Sarkozy, îngrijorat şi el de puterea de cumpărare


"Există riscul ca preţul petrolului să se traducă în salarii mai mari şi să creeze o spirală a inflaţiei. Asta încearcă acum să evite toate ţările europene şi Banca Centrală Europeană", spune Mathieu Plane, un economist de la Observatoire François des Conjonctures Economiques, citat de Bloomberg.

Oficialii francezi, inclusiv Nicolas Sarkozy şi ministrul francez de finanţe, Christine Lagarde, au cerut Băncii Centrale Europene să se concentreze mai degrabă pe susţinerea creşterii economice şi mai puţin pe inflaţie.Cu toate acestea, inflaţia din Franţa este o problemă pentru Sarkozy. Popularitatea sa a scăzut la cel mai mic nivel de când a preluat funcţia de preşedinte, în mai anul trecut, şi până în prezent. Şi asta pe fondul temerilor populaţiei care vede preţurile crescând.


În ultimul sondaj IPSOS, procentul celor care îl sprijină în continuare pe Sarkozy a ajuns la 39%. Opinia publică din Franţa este nemulţumită de stilul său de preşedinte hiperactiv, de prietenia sa cu unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri francezi şi de mult mediatizata relaţie cu fostul model italian Carla Bruni, care i-a devenit soţie. Dar în miezul insatisfacţiei alegătorilor se află probleme precum costul vieţii, salariile şi pensiile, după cum afirmă cei care au realizate sondajele.

"Ce mă îngrijorează este puterea de cumpărare", le-a spus şi Sarkozy reporterilor, în timpul unei vizite în nordul Franţei, şi a adăugat că guvernul va lua măsuri suplimentare, pe lângă reformele economice sau fiscale deja anunţate. Fondul Monetar Internaţional a făcut în urmă cu două zile o previziune potrivit căreia preţurile de consum vor creşte în Franţa cu o medie de 2,3% anul acesta, după ce anul trecut inflaţia a crescut cu 1,6%. (Alexandra Diaconu)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite