Imagini sfâşietoare în nordul Norvegiei. Peste o sută de reni au fost striviţi şi ucişi de trenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de reni au fost ucişi de trenuri în decurs de doar câteva zile în nordul Norvegiei. Este o adevărată baie de sânge, care are loc pe fondul transhumanţei de iarnă, transmite postul de radio norvegian NRK.

Episodul cel mai sângeros s-a produs sâmbătă, când 65 de reni au fost loviţi şi ucişi de un tren de marfă.

Alţi 41 de reni au fost găsiţi ucişi pe aceeaşi cale ferată în zilele precedente.

„Sunt furios. Este o tragedie. Trecem printr-un coşmar psihologic“, a declarat pentru NRK Ole Henrik Kappfjell, un bărbat care şi-a văzut turma decimată.

Aproximativ 250.000 de reni trăiesc în stare semidomestică în Norvegia, majoritatea lor în Marele Nord al acestei ţări. Păstorii îşi aduc în aceste zile turmele către adăposturile special amenajate pentru iernat, o transhumanţă plină de pericole, de la coliziuni până la înecuri, notează NRK, potrivit L’Express.

Urmările dramei produse sâmbătă au fost surprinse de documentaristul Jon Erling Utsi, imaginile arătând reni striviţi de-a lungul unei căi ferate şi lăsaţi în zăpadă.

„Era o baie de sânge pe mai mulţi kilometri“, a deplâns el, arătându-se afectat mai ales de renii care zăceau în zăpadă suferind din cauza rănilor.

„Era un coşmar să-i vezi“, a adăugat documentaristul norvegian.

Peste 2.000 de reni au fost ucişi de-a lungul acestei căi ferate între 2013 şi 2016. Crescătorii de reni cer operatorului feroviar să ridice un gard de-a lungul ei, dar finanţarea acestei investiţii se lasă aşteptată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite