Guvernele UE obligate să se angajeze să transmită date statistice corecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele UE trebuie să semneze angajamente de credibilitate legate de raportarea datelor statistice pe care le trimit la Eurostat, biroul oficial de stattistică al UE, iar directorii agenţiilor naţionale de resort trebuie să aibă independenţă totală şi să nu fie numiţi politic, a anunţat astăzi comisarul responsabil de acest domeniu Algirdas Šemeta.

Cererea de astfel de date a crescut și mai mult ca urmare a regulilor privind coordonarea politicilor economice, convenite în UE anului trecut. Prin urmare, în concordanță cu prevederile din „pachetul de șase măsuri", Comisia propune o revizuire a Regulamentului UE privind statisticile pentru a asigura independența, fiabilitatea și calitatea statisticilor provenind din statele membre și compilate la nivelul UE.

Directorii de la statistică trebuie să fie independenţi total

Propunerea pune accentul pe independența institutelor naționale de statistică și, în special, a celor care conduc aceste autorități. Directorii acestor institute trebuie să fie numiți exclusiv pe criterii profesionale (adică fără nicio motivație politică), în conformitate cu o procedură pe deplin transparentă, și trebuie să beneficieze de autonomie totală în activitatea lor. Ei trebuie să fie independenți în luarea deciziilor cu privire la modul de elaborare, de producere și de difuzare a statisticilor, precum și în gestionarea institutelor de statistică, mai precizează Comisia Europeană.

Angajament politic cu fiecare stat membru

Un al doilea aspect important din propunerea de astăzi este faptul că statele membre vor trebui să semneze „Angajamentele privind fiabilitatea statisticilor". Acestea trebuie să se angajeze "la cel mai înalt nivel politic" să respecte pe deplin Codul de bune practici al statisticilor europene pentru a proteja independența institutelor naționale de statistică și pentru a stabili cadrele naționale de asigurare a calității în domeniul statisticii. Aceste angajamente trebuie semnate de guvernele naționale și vor fi contrasemnate de Comisie. Comisia (Eurostat) va monitoriza respectarea acestor angajamente.

Codul de bune practici al statisticilor europene a fost adoptat de comun acord în 2005 și revizuit ulterior în 2011. Codul stabilește 15 principii, combinate cu indicatori de bune practici, referitoare la mediul instituțional, la procesele de producție statistică și la rezultatele statisticilor. Printre aceste principii se numără independența profesională, angajamentul în favoarea asigurării calității, metodologiile fiabile și relevanța statisticilor.

Statisticile "mincinoase" care au declanşat criza Greciei

Pe 17 octombrie 2011 Grecia a publicat primul său deficit bugetar corect, după ce erorile din 2009 au fost la baza crizei datoriilor. Deficitul bugetar al Greciei a fost revizuit la la 10.6 la sută din Produsul Intern Brut pentru 2010, în conformitate cu date fiscale recalculate, au anunţat la acel moment autorităţiile statistice independente de la Atena. "Avem în sfârşit o serie de cifre care respectă cu metoda Eurostat", a declarat un economist din sectorul privat, citat de FT. "Se pare că procesul de colectare a datelor se îmbunătăţeşte în Grecia", a adăugat acesta.

Grecia raporta în mod constant deficite bugetare mai scăzute partenerilor din zona euro. Criza datoriei a fost declanşată de descoperirea unor indicatori din 2009, atunci când noul guvern socialist a raportat un deficit de două cifre, de aproape trei ori mai mare decât previziunile anterioare.

Chiar şi după ce noua agenţie pentru statistică a fost înfiinţată anul trecut, Ministerul grec de finanţe a încercat să revizuiască cifra de deficit bugetar pentru 2010 sub 10 la suta din PIB.

Consiliul directorilor agenţiei de statistică Elstat a fost demis în toamna anului trecut în urma unei dispute legată de felul în care membrii săi ar trebui să aprobe în comun cifrele privind datoria şi deficitul înainte ca acestea să fie raportate la Bruxelles.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite