A reînceput goana după comorile naziste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din cele mai mari comori pe care lumea le-a cunoscut vreodată, de la opere de artă nepreţuite la tezaurele fabuloase de diamante şi rezervele vaste de aur, au dispărut fără urmă în ultimele zile  marcate de haos ale celui de-al doilea Război Mondial.

În contextul disperării care a cuprins ofiţerii nazişti în primăvara anului 1945, când înfrângerea era deja inevitabilă şi Aliaţii avansau spre Berlin, valoroasele obiecte jefuite din întreaga Europă au fost ascunse. Unele au fost dispărut pentru totdeauna, în timp ce alte opere de artă au fost scoase din Berlin de către cele mai înalte figuri ale Armatei hitleriste, pentru a le servi ca monedă de schimb pentru cumpărarea scăpării şi a unor noi vieţi.

Odată cu moartea sau capturarea unor lideri nazişti, locurile secrete în care se afla mare parte din averea acestora au rămas un mister pentru eternitate.

În această săptămână, o colecţie fabuloasă de 1500 tablouri în valoare de peste un miliard de Euro a fost găsită într-un banal apartament din Munchen. Potrivit primelor rapoarte colecţia fusese păstrată de Cornelius Gurlitt, fiul în vârstă de 80 ani al unui respectat comerciant de artă, căruia naziştii i-ar fi încredinţat valoroasele opere.

Conform Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, naziştii ar fi capturat aproximativ 16.000 opere de artă în avântul lor prin Europa, între anii 30 şi 1945.

Alături de propria colecţie de diamante a Fuhrerului şi întreaga rezervă de aur depusă în Reichsbank, printre comorile dispărute se află Camera de Chihlimbar şi lingouri de aur furate de la evrei, a căror valoare nu a putut fi stabilită nici până în prezent.

Camera de Chihlimbar

Camera de Chihlimbar        

Considerată una dintre măreţiile artistice ale patrimoniului rusesc, Camera de Chihlimbar din Palatul Ţarskoe de lângă Sankt Petersburg era un salon impresionant cu pereţii placaţi cu ambră, aur şi oglinzi.

Când germanii au invadat teritoriul sovietic, administratorii palatului au încercat să protejeze tezaurul acoperind pereţii cu tapet. 

Acţiunea lor a rămas fără succes, după ce în octombrie 1941 soldaţii germani au dezmembrat efectiv Camera de Chihlimbar şi au trimis panourile la Castelul Konigsberg din Estul Prusiei unde au fost etalate pentru un timp.

Ceea ce s-a întâmplat cu ele a rămas până azi un mister, deoarece oficialii germani au susţinut ulterior că panourile, estimate la 200 milioane de Euro, au ars într-un raid aerian.

Aurul protejat de gaz toxic

Un bunker în care au fost ascunse lingouri de aur în valoare de peste 600 milioane de Euro s-ar afla în pădurile din apropierea oraşului Leipzig, în estul Germaniei, unde au fost aduse camioane întregi cu aur în 1945, în timp ce Armata Roşie avansa spre Berlin. Guvernul german a început săpăturile după aceste valori în 1961, însă a fost nevoit să se oprească din cauza gazului toxic care ieşea la suprafaţă din fostele mine.

Averi colosale formate din lingouri de aur au fost aruncate în lacurile austriece, în ultimele luni ale războiului. Lacul Toplitz este locul unde ofiţerii SS ar fi adus aur în valoarea de miliarde de Euro, care nu a fost însă găsit niciodată. Investigaţiile din anii 60 au scos totuşi la iveală milioane de lire sterline şi documente secrete.

Goering însuşi ar fi ordonat ofiţerilor SS să depoziteze aur pe fundul Lacului Stolpsee, aflat la nord de Berlin, în ultimele zile ale Reichului nazist. Poliţia secretă din RDG a încercat fără succes să găsească comoara scufundată în 1981. Cu toate acestea, în februarie, anchetatorul israelian Yaron Svoray a lansat o operaţiune pentru găsirea averii, folosind echipamente de ultimă generaţie. Yaron Svoray vrea să facă dreptate evreilor care au fost victimele jafului produs de nazişti.

Secretul diamantelor lui Hitler

Istoricii au susţinut de-a lungul anilor că liderul nazist avea o pasiune specială pentru diamante şi deţinea o colecţie personală spectaculoasă, de negăsit până în prezent. Harta care ar putea elucida misterul se află într-un cod muzical secret, sugerează scriitorul olandez Karl Hammer Kaatee, după ce a descoperit o copie ilizibilă a partiturii„Marşului Impromptu“, scrisă de apropiatul Fuhrerului, Martin Bormann. Scriitorul crede că notele conţin un cod secret care ar putea conduce la descoperirea locului unde ar fi îngropată o uriaşă comoară nazistă, inclusiv diamantele Fuhrerului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite