Franţa: antisemitismul face victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Însemne antisemite în Franţa
Însemne antisemite în Franţa

Doi fraţi evrei din Franţa au fost bătuţi cu bestialitate după ce au părăsit o sinagogă unde au participat la o slujbă, suspecţii fiind doi bărbaţi încă neidentificaţi. Ministerul de Interne din Franţa a ordonat anterior întărirea măsurilor de securitate de pe lângă locurile de cult ale evreilor, după ce muzeul evreiesc din Bruxelles a fost atacat de antisemiţi, iar incidentul s-a soldat cu trei morţi.

Doi bărbaţi de origine israeliană au fost agresaţi sâmbătă seara, la ieşirea din sinagoga din oraşul Créteil (la sud-est de Paris), potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Interne francez, care a caracterizat incidentul drept unul „de o gravitate foarte mare”, relatează cotidianul „Le Figaro”.

Cei doi fraţi nu s-au putut apăra deoarece au fost atacaţi din spate, iar agresorii au fugit de la locul faptei numai după ce victimele lor au fost puse la pământ. Israeliţii au avut nevoie de spitalizare, fiind internaţi cu multiple contuzii.   

Şi preşedintele Francois Hollande a intrat în arena dezbaterii naţionale privind antisemitismul din Franţa şi a reafirmat „dorinţa Franţei de a face toţi evreii să se simtă în perfectă siguranţă şi linişte” în ţară. Liderul de la Palatul Elysee a cerut mobilizarea societăţii civile pentru „a evita producerea altor incidente precum cel din Créteil. Facem tot posibilul pentru a găsi vinovaţii”.

Pentru primarul din Créteil, socialistul Laurent Cathala, „agresiunea are un caracter antisemit, indiscutabil”, în timp ce prefectura din regiunea Mal-de-Marne, care include Créteil, păstrează o atitudine „prudentă”cu privire la natura antisemită a incidentului. Ancheta este în desfăşurare, au informat autorităţile locale.

Sâmbătă seara, ca urmare a atacului armat de la Muzeul Evreilor din Bruxelles, care a lăsat în urmă trei morţi şi un grav rănit, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve „a dat instrucţiuni ca toate prefecturile să consolideze imediat măsurile de securitate de la locurile de cult şi clădirile care ţin de cultura evreiască”. 

ONG-urile pentru drepturile omului şi-au exprimat încă o dată îngrijorarea faţă de situaţia din Franţa, unde ultimele sondaje demonstrează că antisemitismul este în creştere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite