Francois Hollande şi guvernul francez se confruntă cu primul scandal de amploare
0Administraţia François Hollande se confruntă cu primul scandal de amploare după demisia ministrului Bugetului, Jérôme Cahuzac, la câteva ore după o moţiune de cenzură dezbătută miercuri în Parlament, în timp ce Executivul este tot mai afectat de sondajele negative, relatează AFP.
Sondaje în scădere, indicatori economici şi sociali nefavorabili, probleme de comunicare şi demisia lui Jérôme Cahuzac, unul dintre oamenii de bază ai guvernului, au loc în plină activitate de pregătire a bugetului, într-un moment extrem de dificil.
Chiar dacă a insistat să-şi exprime nevinovăţia, el este suspectat că ar avea un cont în Elveţia, ceea ce va face obiectul unei anchete judiciare, acuzaţiile împotriva pătând imaginea unui guvern "exemplar", revendicat de François Hollande.
Preşedintele francez a anunţat că a acceptat demisia lui Jérôme Cahuzac, la trei ore după ce parchetul anunţase deschiderea unei anchete judiciare pentru spălare de taxe fiscale în acest scandal, mai controversat datorită faptului că ministrul a făcut din lupta împotriva evaziunii fiscale una dintre priorităţile sale.
Procurorii au mai apreciat că Jérôme Cahuzac însuşi vorbea despre un cont într-o bancă elveţiană, într-o înregistrare telefonică difuzată în decembrie de către site-ul de informaţii Mediapart.
Acţionând rapid, şeful statului, care a subliniat "talentul şi competenţa" fostului ministru şi a salutat "decizia pe care a luat-o, de a-şi prezenta demisia din guvern pentru a-şi apăra mai bine onoarea", a dorit să evite tergiversarea scandalului.
"Am intrat într-un ciclu sau un foileton judiciar, care riscă să devină un foileton politic", a mărturisit un apropiat al preşedintelui, care a apreciat că în numele "exemplarităţii", ar fi "mai bine să acţionăm acum".
La masa Consiliului de miniştri de miercuri dimineaţa, Bernard Cazeneuve, noul titular al portofoliului, va ocupa locul lui Jérôme Cahuzac. Fostul ministru al Afacerilor Europene nu moşteneşte o misiune uşoară: el trebuie repede să reia discuţiile delicate începute de pedecesorul său, alături de fiecare dintre colegii săi de guvern, pentru a identifica economiile de care este nevoie pentru a reduce deficitul.
Nu există un nou şef al guvernului cu ocazia acestei mici crize politice, în timp ce Bernard Cazeneuve este la rândul său înlocuit de Thierry Repentin (fostul ministru al Formării Profesionale), al cărui portofoliu intră sub autoritatea ministrului Muncii, Michel Sapin.
După primul Consiliu de Miniştri al guvernului remaniat, membrii săi vor confrunta miercuri după-amiaza cu Adunarea Naţională, dovada moţiunii de cenzură depusă de UMP (opoziţia de dreapta), deranjată de problemele executivului.
În ceea ce priveşte problemele de fond, procedura este destinată eşecului, deoarece stânga are majoritatea în hemiciclu, unde socialiştii au ei înşişi majoritate absolută.
Cu toate aceste ea permite preşedintelui UMP Jean-François Copé, foarte slăbit după lupta pentru conducere împotriva lui François Fillon, de a se poziţiona drept prim adversar împotriva lui François Hollande.
După cum a obişnuit, Jean-François Copé, a reiterat criticile la adresa politicii economice şi sociale a guvernului. El detaliază "cinci angajamente solemne", întreprinse de candidatul François Hollande, care, potrivit lui, se se traduc în "eşecuri": şomaj, creştere, deficit, Europa, impozite.
Premierul Jean-Marc Ayrault şi-a exprimat "nerăbdarea" de a-i răspunde pentru a avea "o explicaţie de fond" cu dreapta. El încearcă cu această ocazie să ridice moralul trupelor sale.
Purtătorul de cuvânt al deputaţilor socialişti, Thierry Mandon, a explicat că aceştia aşteaptă "discursul unui şef, unui lider al majorităţii care ştie în ce direcţie se îndreaptă, care ştie ce trebuie făcut şi prin ce mijloace să se ajungă la asta". Aşteptările sunt la fel de mari ca observaţiile critice aduse guvernului şi şefului său.