FOTO Şi Ungaria aruncă bani europeni pe fereastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SLATE
FOTO SLATE

Uniunea Europeană a alocat Ungariei cinci miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, dar, la fel ca în cazul României, o parte importantă din aceşti bani a fost aruncată pe fereastră.

Mulţi dintre banii europeni alocaţi statului ungar s-au risipit, fiind direcţionaţi în proiecte nesustenabile, şantiere nefinalizate, lucruri prost făcute sau furaţi. Situaţia a devenit atât de gravă, încât Comisia pentru Buget a Parlamentului European a trimis o echipă de specialişti la faţa locului pentru a face un audit. Un reporter al Slate s-a deplasat la rândul său la faţa locului şi a făcut o listă cu cinci dovezi că Guvernul de la Budapesta are puţină raţiune când e vorba de bani europeni. Unii dintre beneficiari sunt susţinători şi prieteni de-ai premierului Viktor Orban, unul dintre cei mai vocali critici ai Uniunii Europene.

Trenuleţul fără călători

Un trenuleţ cu trei vagoane, dintre care unul VIP, circulă zilnic între satele Felcsut şi Alcsútdoboz, unde au copilărit premierul Viktor Orban şi fostul său coleg de clasă Lorinc Meszaros, ajuns între timp un important om de afaceri. Pentru un bilet de 3,3 euro, turiştii au ocazia să călătorească timp de 90 de minute pe o distanţă de 12 kilometri dus-întors. Însă reporterul Slate spune că practic nu ai ce să vezi, în afară de copacii aliniaţi pe drum şi lanurile întinse de grâu. Singura atracţie este băutura de la barul din vagonul-restaurant. Însă nici aşa lumea nu se îngesuie în trenuleţul care pleacă de lângă Academia Puskas, care a fost construită din ambiţia premierului ungar.

Potrivit 24.hu, proiectul este inutil. „În 53 de zile din mai până în decembrie 2016 nimeni nu a cumpărat un bilet“ pentru acest traseu destinat turiştilor, remarcă publicaţia ungară.

Trenuleţul fără călători a costat 2,5 milioane de euro, dintre care 80% bani europeni.

Trenuletul fara calatori din satul lui Viktor Orban FOTO Twitter @newnewspage

FOTO Twitter @newnewspage

Cele 11 turnuri inutile din Tyukod

Tyukod este o localitate izolată de 2.000 de locuitori din apropierea graniţelor cu România şi Ucraina. Interesul pentru acest sat datează de curând, şi nu în sensul bun. Sprijinite de guvern, autorităţile locale au imaginat salvarea localităţii prin ridicarea a 11 turnuri de lemn înalte de 11,5 metri şi în valoare de 80.000 de euro fiecare. Dacă turiştii se lasă încă aşteptaţi, criticile curg gârlă. Localnicii spun că nu le văd utilitatea, în timp ce presa atrage atenţia asupra priveliştii dezolante: câmpuri întinse, o uzină abandonată şi multe locuri cu gunoaie. Alte 149 de construcţii similare sunt în întreaga Ungarie datorită subvenţiilor europene.

Turn turistic din Tykiod (Ungaria) construit cu bani europeni FOTO Captura YouTube/Hir TV

FOTO Captură YouTube/Hir TV

Hotelul fantomă din Kistelek

Proiectul părea promiţător: trei etaje, 38 de camere, bazin exterior cu apă termală, săli de masaj… Acest „complex terapeutic“ de lux ridicat în mijlocul Marii Câmpii Ungare ar fi trebuit să-şi încânte musafirii încă de la sfârşitul lui 2014, dar firma responsabilă de lucrările de construcţie a devastat locul după o bună parte de muncă. Motivul: un conflict între antreprenor şi guvern. Statul caută acum să recupereze cele 2,2 milioane de euro acordate de UE şi irosite.

Aceeaşi sumă şi acelaşi final le-a cunoscut şi un parc din apropiere invadat de buruieni uriaşe. Cu toate acestea, Primăria Kistelek mai are proiecte îndrăzneţe. Vrea un teren de golf, un parc de distracţii, un centru de echitaţie şi un cartier de locuinţe până în 2023, tot cu bani europeni.

Ciclo-parcul Hatvan-Boldog

Intenţia a fost bună, dar lucrările nu s-au ridicat la nivelul ei. Uniunea Europeană a acordat 3,56 de milioane de euro pentru un pseudoparc pe care pasionaţii de biciclete nu se aventurează. Mulţi se plâng de calitatea materialelor folosite şi de proiectul în sine, care conţine multe locuri periculoase. Un biciclist şi-a rupt o vertebră imediat după inaugurare, acum doi ani, iar ciclo-parcul a fost închis timp de jumătate de an după acest incident. Responsabilă de această construcţie care face legătura între Hatvan şi Boldog, două sate despărţite de un râu, este Duna Aszfalt, una dintre numeroasele firme ale lui Lorinc Meszaros pentru a face afaceri cu statul, inclusiv cu bani europeni.

Ciclo-parcul Hatvan-Boldog (Ungaria) FOTO Captura Vimeo/Atlatszo

FOTO Captură Vimeo/Atlatszo

Primăria/sală de evenimente din Szekszard

Primăria din Szekszard ar fi trebuit să revină în propria clădire în toamna lui 2015, dar mai aşteaptă încă, în ciuda a 1,5 milioane de euro investite numai din fonduri europene. Lucrările făcute până acum au fost proaste, iar imobilul necesită o nouă reparaţie. Beneficiarul contractului este BTP ZAEV , care aparţine tot fostului coleg de clasă al lui Viktor Orban. Până atunci, edilul îşi desfăşoară activitatea într-o sală de evenimente unde distracţia este la ea acasă în weekenduri.

Renovare la Primaria Szekszard FOTO Twitter @indexhu

FOTO Twitter @indexhu

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite