UPDATE Mihail Saakaşvili a fost expulzat către Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakasvili vorbind în timpul unui miting al susţinătorilor săi din Ucraina FOTO Arhivă
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakasvili vorbind în timpul unui miting al susţinătorilor săi din Ucraina FOTO Arhivă

Fostul preşedinte georgian Mihail Saalkaşvili, acuzat că a urzit o „lovitură de stat“ în Ucraina şi căruia i s-a retras cetăţenia ucraineană în vara anului trecut, a fost arestat şi expulzat către Polonia.

„Această persoană se afla pe teritoriul ucrainean ilegal, de aceea (...) ea a fost trimisă către altă ţară din care a venit încălcând legea ucraineană“, au anunţat într-un comunicat Serviciul de grăniceri al Ucrainei, citat de AFP şi news.ro.

Fostul preşedinte georgian, care a devenit un opozant în Ucraina, a fost arestat într-un restaurant din centrul Kievului de către bărbaţi în uniformă fără însemne, conform unui anunţ făcut mai devreme de partidul său.

„Potrivit informaţiilor noastre, Saakaşvili este pe cale să fie transportat către (aeroportul) Borispil“ din Kiev, a declarat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt Mariana Poştar.

„Credem că ar putea să fie trimis“ la Varşovia cu un zbor, luni seara, a adăugat ea.

Ulterior, o purtătoare de cuvânt a grănicerilor polonezi a confirmat sosirea lui Saakaşvili în Polonia,

„A fost primit pe teritoriul Republicii Polonia“, a precizat Agnieszka Golias.

Saakaşvili a fost mai întâi un aliat al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, după care a devenit unul dintre cei mai aprigi adversari ai acestuia.

El a fost numit guvernator al regiunii Odesa, în sudul Ucrainei, în mai 2015, de către Poroşenko. Însă a demisionat 18 luni mai târziu din acest post şi l-a acuzat pe preşedintele ucrainean de corupţie şi de blocarea reformelor. În iulie, Poroşenko i-a retras cetăţenia ucraineană, pe care i-a acordat-o în 2015.

Pe 10 septembrie anul trecut, Saakaşvili a pătruns cu forţa în Ucraina. El a intrat din teritoriul polonez respingând grănicerii cu ajutorul susţinătorilor săi.

A fost arestat o scurtă perioadă de timp, în decembrie, la Kiev, apoi eliberat. El a fost acuzat atunci că a vrut „să ia puterea cu forţa“ în cursul unor manifestaţii care, acuză Parchetul ucrainean, au fost finanţate de către anturajul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în februarie 2014.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite