Fara Constitutie, Uniunea Europeana bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In aceasta vara, Uniunea Europeana a traversat o criza fara precedent, determinata in principal de respingerea Tratatului constitutional in Franta si Olanda, precum si de esecul summitului din 1617

In aceasta vara, Uniunea Europeana a traversat o criza fara precedent, determinata in principal de respingerea Tratatului constitutional in Franta si Olanda, precum si de esecul summitului din 1617 iunie, incheiat fara a se ajunge la un acord asupra bugetului comunitar pentru 20072013.
Constitutia, victima temerilor europene
Francezii si olandezii chemati sa se pronunte prin referendum asupra Constitutiei au folosit prilejul pentru asi face cunoscute nemultumirile legate de functionarea institutiilor europene si temerile legate de extinderea UE. Desi procesul de ratificare, in parlamentele nationale, a continuat in celelalte tari, Constitutia nu poate intra in vigoare decat cu acordul tuturor celor 25 de membre UE. Cele doua referendumuri au scos insa la iveala criza latenta din cadrul constructiei europene. Europenii de rand isi doresc politici mai pronuntat sociale, reproseaza supradimensionarea aparatului birocratic de la Bruxelles, lipsa de comunicare, si sunt din ce in ce mai putin dispusi sa finanteze pusculita comuna.
Lipsa de entuziasm privind extinderea
Nici extinderea UE nu mai entuziasmeaza, socul produs de aderarea primelor zece tari candidate, in mai 2004, nefiind inca atenuat. Liderii UE se vad astfel obligati sa tina cont de nemultumirile concetatenilor lor, punand din nou pe primul plan, din considerente politice (Franta) sau electorale (Germania), interesele nationale in detrimentul extinderii. Daca problema bugetului UE a fost amanata, revenind presedintiei austriece misiunea so rezolve, in privinta continuarii si a ritmului extinderii, parerile sunt divergente. Exista un curent, majoritar, care sustine oprirea procesului, cel putin o perioada, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, si un altul, preponderent german, care include alaturi de cele doua tari si Croatia. Mai nou, sa inchegat si un curent adept al amanarii aderarii Romaniei si Bulgariei si chiar al inghetarii extinderii, pe timp nederminat. Recent, Liga Nordului, partid populist care face parte din coalitia de guvernamant din Italia, a cerut oficial stoparea aderarii Romaniei si Bulgariei si oprirea procesului de extindere a Uniunii Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite