Europa vrea să bage marii poluatori în puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deversarea substanţelor toxice şi a deşeurilor care prezintă risc pentru mediu, precum şi alte infracţiuni ecologice comise pe teritoriul Uniunii Europene ar putea fi pedepsite cu până la 10

Deversarea substanţelor toxice şi a deşeurilor care prezintă risc pentru mediu, precum şi alte infracţiuni ecologice comise pe teritoriul Uniunii Europene ar putea fi pedepsite cu până la 10 ani de închisoare şi cu amenzi începând de la 1,5 miloane de euro. Propunerea a fost discutată ieri de Comisia Europeană, la iniţiativa comisarului pentru justiţie şi afaceri interne, Franco Frattini, şi a comisarului pentru mediu, Stavros Dimas.

Franco Frattini crede că opinia publică este extrem de îngrijorată în privinţa daunelor asupra mediului înconjurător, astfel încât măsura va fi extrem de bine primită pe întregul continent. El se aşteaptă însă la opoziţie din partea guvernelor care îşi apără dreptul de a fixa singure amenzile. Propunerea defineşte nouă tipuri de infracţiuni care ar putea fi recunoscute drept penale în toate cele 27 de ţări ale UE. Lista faptelor penale include manipularea sau transportul ilegal al deşeurilor, emiterea de substanţe periculoase în atmosferă sau deversarea în sol, precum şi posesia ilegală de animale sau plante protejate. Alte fapte ce ar putea fi scoase în afara legii sunt cauzarea unei deteriorări drastice a unui habitat protejat şi comerţul ilegal cu substanţe care absorb ozonul atmosferic. Pedepsele pentru cele mai grave infracţiuni ecologice includ condamnarea la închisoare sau amenzi de cel puţin 1,5 milioane de euro. Potrivit propunerii, acestea ar urma să fie date pentru "fapte ce cauzează moartea sau rănirea serioasă a unei persoane sau o deteriorare gravă a calităţii aerului, solului, apei, animalelor sau plantelor, sau când infracţiunea a fost comisă de o organizaţie criminală".

Un argument în favoarea propunerii este acela că sancţiuni de natură penală nu există în prezent în toate ţările membre pentru toate tipurile de infracţiuni cu efect asupra mediului. Dacă legislaţia va fi adoptată, aceasta ar fi a doua oară în istoria UE când guvernele naţionale vor renunţa la suveranitatea privind decizia asupra a ceea ce constituie infracţiune şi asupra pedepsei corespunzătoare. Prima dată s-a întâmplat în 2005, când Curtea Europeană de Justiţie a decis că este de competenţa CE să fixeze măsurile penale pentru a face legislaţia comunitară eficientă.

Marea Britanie, cel mai mare poluator al Europei

Marea Britanie este cel mai mare poluator al Europei, pe teritoriul ei aflându-se 18 din primele 50 de termocentrale poluante ale Europei, responsabile pentru uciderea a 7.600 de persoane anual, arată un raport publicat în martie anul trecut. Cercetarea realizată la cererea organizaţiei suedeze "Secretariatul ploilor acide" arată că următoarele ţări poluatoare sunt: Polonia (şapte termocentrale), Cehia (6), Spania (5) şi Germania (4). Studiul s-a bazat pe măsurarea emisiilor de dioxid de sulf de la 6.600 de termocentrale din cele 25 de ţări ale UE din 2006, plus, Norvegia şi Elveţia.

Ultimul avertisment pentru Sometra Copşa Mică

Societatea Sometra din Copşa Mică - unul dintre cei mai mari poluatori din România - are termen până la 1 martie să-şi respecte angajamentele privind protecţia. În caz contrar, activitatea firmei va fi suspendată pentru şase luni şi ar putea fi închisă definitiv, indiferent de implicaţiile sociale şi economice ale acestei decizii, a avertizat, ieri, ministrul mediului Sulfina Barbu.

Societatea a fost notificată în data de 30 ianuarie cu privire la două dintre obligaţiile pe care trebuiau să le respecte până acum şi nu au făcut-o. Dacă până la 1 martie nu remediază aceste două probleme, activitatea firmei va fi suspendată pentru şase luni, a declarat Barbu. Nivelul emisiilor de plumb din oraşul Copşa Mică a făcut ca acest oraş să fie printre cele mai poluate localităţi ale Europei, comenta recent BBC.

Cele mai poluante termocentrale

Agios
Dimitrios (Grecia)
Frimmersdorf (Germania)
Abono (Spania)

Topul marilor poluatori în energie

RWE (Germania)
ENEL (Italia)
Vattenfall (Suedia)
E.ON (Germania)
Endesa Spania)
EDF (Franţa)
Electrabel (Belgia)

Sursa: un raport al Organizaţiei ecologiste WWF, publicat în 2005

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite