Europa, primul punct pe agenda Forumului Economic Mondial de la Davos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Între 22 şi 26 ianuarie, Davos este capitala economiei mondiale. FOTO: Reuters
Între 22 şi 26 ianuarie, Davos este capitala economiei mondiale. FOTO: Reuters

Criza economică din care UE nu reuşeşte să iasă va fi principalul subiect discutat de preşedinţii, premierii, economiştii laureaţi cu Nobel şi directorii celor mai mari companii din lume, reuniţi în staţiunea elveţiană Davos pentru a Participa la Forumul Economic Mondial, care începe miercuri.

Ediţia din acest an a Forumului Economic Mondial de la Davos a început miercuri într-o atmosferă mai puţin tensionată decât în 2012, însă aducând un puternic semntiment de deja-vu. Discuţiile purtate cei aproximativ 50 de şefi de state şi de guverne, 300 de miniştri şi peste 1.000 de preşedinţi şi directori executivi de bănci şi companii se vor axa şi ediţia aceasta asupra problemelor economice prin care trece Europa. Deciziile luate la Davos şi strategiile trasate acolo conturează direcţia în care economia mondială se va îndrepta în următorul an. 

Zona euro, cel mai mare risc 

Marile puteri au reuşit să evite izbucnirea unei noi crize, însă provocările întâmpinate în efortul de a crea locuri de muncă îşi pun amprenta asupra evoluţiei economiei mondiale. Zona euro care este considerată în continuare cel mai mare risc pentru economia mondială. 

Revenirea lentă şi la un nivel sub aşteptări i-a determinat pe organizatorii Forumului Economic Mondial să aleagă drept drept principală temă de discuţii „dinamismul rezistent”. 

Pentru prima dată de la izbucnirea crizei, bancherii merg la Davos cu pretenţii. Dacă în 2010 şi 2011 toate discuţiile ajungeau invariabil la „vinovăţia” grupurilor financiare şi la rolul jucat de bancheri în deteriorarea economiei mondiale, acum aceştia au căzut pe planul al doilea în faţa crizei datoriilor de stat. 

Importanţa micului dejun în economia mondială

Mica staţiune de schi din Alpi este una dintre cele mai exclusiviste din lume, iar participarea la Forum costă - cea mai ieftină invitaţie costă 71.000 de dolari. Majoritatea reuniunilor importante de la Davos au loc la micul dejun. De fapt, se obişnuieşte chiar ca personalităţile să se întâlnească pentru a lua masa în văzul altor persoane, care cumpără bilete pentru a viziona evenimentul şi pentru a-i asculta pe invitaţi. 

Printre cei 2.500 de participanţi aşteptaţi anul acesta se numără şefii Google, Renaul-Nissan, PepsiCo, ArcelorMittal, Saudi Aramco, Petrobras, precum şi Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, George Soros, preşedintele Soros Fund Management, Nouriel Roubini, Lawrence Summers, profesor universitar la Harvard şi fost consilier al preşedintelui american Barack Obama. Anul trecut, 5,8% din totalul miliardarilor din întreaga lume au participat la cea de-a 42-a ediţie a Forumului Economic Mondial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite