Europa cu două viteze a lui Juncker, o încercare de sancţionare a statelor foste comuniste cu risc de destrămare a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de construire a unei Uniuni Europene cu grade diferite de integrare are rolul consolidării unităţii, creând şi modalităţi „alternative“ de cooperare, este un semnal privind nemulţumirea faţă de ţări estice, afirmă surse citate de Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta miercuri în Parlamentul European o „Cartă albă“ care va cuprinde opţiunile UE după ce Marea Britanie va declanşa procedura de ieşire din blocul comunitar, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Executivului UE, Margaritis Schinas, citat de Reuters. 

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, are un plan de reformare a  Uniunii Europene,  formată din ţări cu grade diferite de integrare, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE. Juncker le va prezenta această idee liderilor statelor europene la summit-ul comunitar din 25 martie de la Roma. 

Jean Claude Juncker a anunţat deja că va promova ceea ce a ajuns să se numească  „o Europă cu două viteze" într-un document oficial denumit "Carta Albă".

Liderul CE va avea marţi o întâlnire cu toţi comisarii europeni, însă un purtător de cuvânt a declarat luni că nu se ştie momentan când va fi publicat documentul respectiv.

Prin crearea a patru-cinci „modalităţi“ concrete „spre unitate“ sau a unor „direcţii alternative de cooperare la nivelul celor 27 de state“, Jean-Claude Juncker vrea să ofere Uniunii Europene post-Brexit opţiuni de luat în considerare la summitul de la Roma, programat pe 25 martie, afirmă, sub protecţia anonimatului, oficiali europeni citaţi de Reuters.

Juncker ar vrea să primească răspunsuri până la toamnă, când se va şti cu certitudine care sunt direcţiile politice în Olanda, Franţa şi Germania, unde anul acesta vor avea loc alegeri.

Oficialii de la Bruxelles au refuzat să ofere detalii concrete despre propunerea lui Juncker, însă susţin că, probabil, aceasta nu va cuprinde schimbări instituţionale majore sau amendarea tratatelor.

 Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor ţări membre să-şi avanseze integrarea în anumite domenii, fără ca celălalte ţări europene să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare în UE.

”Nu mai există acel moment în care putem să ne imaginăm că facem cu toţi acelaşi lucru... împreună. Şi nu ar trebui ca aceia care îşi doresc să avanseze mai rapid să poată să facă asta fără să deranjeze alte ţări membre, punând în picioare o structură mai stabilă şi deschisă pentru toată lumea?”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.

Cancelarul Angela Merkel a vorbit în urmă cu câteva săptămâni despre o Uniunea Europeană ”cu mai multe viteze”, întrucât o parte din ţările fondatoare vor să lanseze dezbaterea unei asemenea reforme la nivelul UE.

 

Păreri pro şi contra

"O Europă cu mai multe viteze este deja un lucru existent. Nu are nimeni o problemă cu acest lucru", a declarat un oficial UE de rang înalt, explicând că zona euro este un exemplu în acest sens. "Deci, de ce se adoptă acum un astfel de registru discursiv? Sunt iritaţi de ţări estice ... Este o tendinţă spre separare", a adăugat el.

Observând că un obstacol în calea aprofundării integrării în zona euro este reprezentat de modalităţile diferite propuse de Germania şi Franţa, oficialul UE a argumentat că abordarea gradelor diferite de integrare pare a fi o încercare de sancţionare a ţărilor post-comuniste.

Ungaria şi Polonia, în special, au stârnit nemulţumirea liderilor Uniunii Europene prin contestarea normelor democratice şi prin opoziţia faţă de redistribuirea refugiaţilor. Recent, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a acuzat ţările est-europene că tratează Uniunea Europeană ca un bancomat.

România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

Oficiali germani susţin că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, nu are în vedere un sistem în care anumite ţări să aprofundeze cooperarea, ci grupuri diferite în domenii diferite. Spre exemplu, cooperarea în domeniul apărării este o prioritate pentru Berlin.

Risc de destrămare a UE

Planul lui Juncker îşi propune să se asigure că în UE va exista unitate după ce Marea Britanie declanşează procedurile de separare, ceea ce, după cum se tem unii, ar putea duce la o destrămare şi mai mare pe continent, scrie Reuters, citând oficiali de la Bruxelles sub protecţia anonimatului.

Şeful Comisiei Europene vrea ca unele state membre să poate avea alte relaţii între ele, să poată avea o cooperare mai profundă şi mai rapidă, fără ca acest nou proces să includă toate ţările membre UE.

 Din acest proces ar putea fi excluse în special ţările din Europa de Est. De aceea, planul lui Juncker provocă îngrijorări în special în rândul ţărilor mai sărace din est. „Unii consideră că ideea lui Juncker constituie un risc la adresa unităţii. Alţii cred că riscul este dacă nu se aplică această idee, dacă eşuăm în aprofundarea integrării“, a explicat un oficial din cadrul Comisiei Europene.

Statele mai sărace sunt îngrijorate de ideea că un bloc comunitar ”cu mai multe viteze” ar genera şi mai multe tensiuni şi ar risca să blocheze progresul făcut spre atingerea prosperităţii Europei Occidentale. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite