Erdogan a depăşit o limită acuzând-o pe Merkel personal de practici „naziste”, afirmă Berlinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel a declarat că i-a transmis duminică omologului său turc Mevlut Cavusoglu că preşedintele său a ”depăşit o limită” prin faptul că a acuzat-o personal pe Angela Merkel de ”practici naziste”, relatează AFP.

„Noi suntem toleranţi, dar nu suntem imbecili”, a declarat Sigmar Gabriel pentru ediţia de luni a cotidianul german Passauer Neue Presse, „acesta este motivul pentru care i-am tramsmis clar omologului meu turc (Mevlut Cavusoglu) că o limită a fost depăşită” în urma declaraţiilor ”şocante” ale lui Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele islamo-conservator a atacat-o, duminică, personal pe Angela Merkel, pe care a acuzat-o de „practici naziste”, referindu-se la interzicerea unor mitinguri electorale în favoarea taberei ”da” în referendumul turc de la 16 aprilie pe tema sporirii puterilor sale.

Turcia a acuzat deja Germania, la începutul lui martie, că foloseşte practici „naziste” prin faptul că împiedică mitinguri şi refuză participarea unor miniştri turci, ceea ce a provocat o reacţie puternică la Berlin, Bruxelles şi Paris.

Olanda, care a împiedicat şi ea venirea unor miniştri turci, a fost acuzată în aceiaşi temreni.

„Atunci când îi facem nazişti nu le place. Ei îşi manifestă solidaritatea. În special Merkel”, a declarat Erdogan duminică, într-un discurs televizat.

„Dar tu ai recurs în acest moment la practici naziste”, i s-a adresat el în mod direct cancelarului.

O apropiată a cancelarului, Julia Klöckner, vicepreşedinta Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservator), a cerut să i se răspundă cu fermitate dacă „domnul Erdogan mai este în toate apele?”, o întrebare pe care şi-a adresat-o în faţa presei.

Ea a îndemnat să se suprime „ajutoarele financiare de miliarde de euro de la Uniunea Europeană”.

Ales duminică preşedinte al Partidului Social-Democrat (SPD) şi contracandidat al lui Merkel în alegerile legislative de la 24 septembrie, Martin Schulz a catalogat declaraţiile lui Erdogan „nedemne de un şef de stat”.

„Turcia este pe cale să se îndrepte către un stat autoritarist”, a apreciat fostul preşedinte al Parlamentului European (PE) pe postul public german ARD.

Ankara a anunţat duminică faptul că l-a convocat pe ambasadorul Germaniei pentru a-i prezenta protestul său faţă de organizarea sâmbătă, la Frankfurt, a unei manifestaţii a kurzilor la care au fost agitate steaguri ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis, şi s-a îndemnat să se voteze „nu” în referendumul de la 16 aprilie.

Turcia acuză de mult timp Germania că le oferă refugiu unor activişti ai cauzei kurde, însă Berlinul a respins acuzaţiile ca ”aberante”Body

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite