Erdogan se aşteaptă la reintroducerea pedepsei cu moartea după referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan EPA
Recep Tayyip Erdogan EPA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că se aşteaptă ca Parlamentul să aprobe reintroducerea pedepsei cu moartea după referendumul cu privire la sporirea puterilor sale, o măsură care opri brusc procesul de aderare al Turciei la Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

 ”Familiile martirilor, familiile eroilor noştri, nu trebuie să fie îngrijorate. Eu cred, dacă vrea Allah, că Parlamentul va face ceea ce este necesar în legăură cu cererile voastre referitoare la pedeapsa capitală după vârsta de 16 ani”, a precizat Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut la Canakkale, în nord-vestul ţării.

Semnătura sa este necesară în vederea validării unui asemenea proiect de lege al Parlamentului, iar el a adăugat că va aproba textul ”fără a ezita”.

Pedeapsa capitală a fost abolită în 2004, în cadrul candidaturii Ankarei la aderarea la Uniunea Europeană, iar reintroducerea ei ar marca sfârşitul negocierilor acestei aderări.

”Ceea ce vor spune Hans sau Georges nu ne interesează”, a continuat Erdogan sâmbătă, folosind două prenume pe care le utilizează în general pentru a desemna Europa. ”Ce va spune poporul meu? Ce va spune dreptul? Asta este ceea ce ne interesează”.

După puciul eşuat de la 15 iulie, preşedintele turc a declarat în mai multe rânduri că va aproba reintroducerea pedepsei cu moartea, în cazul unui vot în Parlament în acest sens. El a evocat, în februarie, un posibil referendum asupra acestui subiect.

Este, în schimb, pentru prima dată când îndeamnă Parlamentul să aprobe reintroducerea pedepsei capitale după votul cu privire la revizuirea Constituţiei, vizând să consolideze puterile preşedintelui, pe 16 aprilie.

”PRETEXT”

Relaţiile dintre Turcia şi UE s-au degradat puternic în ultimele săptămâni, după interzicerea, în Germania şi Olanda, a unor mitinguri în favoarea referendumului, la care urmau să participe membri ai Guvernului turc.

Într-o nouă salvă împotriva liderilor europeni, Recep Tayyip Erdogan i-a reproşat sâmbărtă Angelei Merkel faptul că susţine Olanda.

”Ruşine să vă fie! Sunteţi cu toţii la fel”, a lansat el.

”Indiferent ce faceţi, nu veţi abate această naţiune de la drumul ei. Pe 16 aprilie, cu voia lui Allah, naţiunea mea va da (...) Europei cel mai frumos răspuns comportamentului său eronat”.

Erdogan a asimilat deja, în mai multe rânduri, anularea acestor mitinguri cu practici naziste şi a denunţat ”un spirit de fascism dezlănţuit” în Europa.

”Ceea ce s-a spus în aceste ultime săptămâni este atât de abracadabrant şi stupefiant, încât este dificil să continui să-i asculţi”, a apreciat ministrul german de Externe Sigmar Gabriel, într-un interviu pentru Der Spiegel.

Potrivit unor analişti, Erdogan vrea să se plaseze pe poziţia de om puternic în faţa Europei, în atingerea obiectivului său de a seduce electoratul naţionalist turc.

Gabriel împărtăşeşte această opinie. ”El are nevoie de un inamic pentru campania sa electorală: Turcia umilită, iar Occidentul trufaş”, apreciază şeful diplomaţiei germane.

GULEN NU SE AFLĂ ÎN SPATELE PUCIULUI EŞUAT, AFIRMĂ ŞEFUL SPIONAJULUI GERMAN

Directorul serviciului german de informaţii externe Bruno Kahl a dat, la rândul său, asigurări Der Spiegel că, în mod contrar faţă de ceea ce spune Ankara, predicatorul Fethullah Gülen nu se află la originea puciului eşuat din iulie.

”Turcia a încercat diverse niveluri în a ne convinge. Dar până aici nu a reuşit”, a spus el.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gülen, un predicator instalat în Statele Unite că a urzit tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016, ceea ce cel vizat respinge în mod categoric.

”Puciul era doar un pretext binevenit”, a adăugat Kahl, referindu-se la epurări de o amploare fără precedent care au loc de vara trecută.

De la lovitura de stat eşuată, peste 43.000 de persoane au fost arestate în Turcia, iar alte peste 100.000 au fost concediate sau suspendate, inclusiv profesori, poliţişti şi magistraţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite