După alianţa cu Bayrou, Emmanuel Macron se apropie de Marine Le Pen în cursa pentru preşedinţia Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Le Pen , candidata extremei drepte şi Emmanuel Macron, candidat independent în alegerile prezidenţiale
Marin Le Pen , candidata extremei drepte şi Emmanuel Macron, candidat independent în alegerile prezidenţiale

Candidatul independent Emmanuel Macron se apropie de Marine Le Pen, lidera extremei drepte, în intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi se desprinde de François Fillon, candidatul conservatorilor, potrivit mai multor sondaje de opinie publicate de presa franceză.

Cu 25% din intenţiile de vot, candidatul En marche! obţine un avans de patru puncte procentuale faţă de precedentul sondaj de la sfârşitul lui ianuarie, şi o prinde din urmă pe preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta), care se află în continuare pe primul loc cu 27%, cu două puncte procentuale în plus, potrivit acestei anchete publicate duminică.

Intenţiile de vot nu constituie o previziune a rezultatului scrutinului. Ele dau un indiciu despre starea raportului de forţe şi dinamicile din ziua realizării sondajului.

Ancheta a fost realizată la o zi după anunţarea alianţei dintre François Bayrou şi Emmanuel Macron, în contextul în care ecologistul Yannick Jadot a ales să-l susţină pe Benoit Hamon.

Afectat de scandaluri, François Fillon, are acum doar 20% din intenţiile de vot în primul tur, cu două puncte procentuale mai puţin decât luna trecută. AFP scrie ca potenţialul său electoral, adică partea din electorat care intenţionează să voteze pentru el, este mult în urma lui Emmanuel Macron (44%), Marine Le Pen (36%) şi Benoît Hamon (31%).

Candidatul socialist, cu 14% din intenţiile de vot, se clasează al patrulea, în scădere cu un punct procentual faţă de ianuarie. ”Dinamica în favoarea învingătorului în primare pare în scădere, chiar dacă susţinerea lui Yannick Jadot ar putea să-i permită să avanseze din nou”, notează sondajul.

Jean-Luc Mélenchon rămâne pe poziţia a cincea cu 10% din intenţiile de vot.

Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan este creditat cu 2,5% din intenţiile de vot, Nathalie Arthaud cu 1%, Philippe Poutou cu 0,5%, iar Jacques Cheminade cu mai puţin de 0,5%.

În al doilea tur, în faţa lui Marine Le Pen, Emmanuel Macron ar obţine o victorie cu 58% din voturi, cu un recul de şapte puncte procentuale faţă de luna trecută. François Fillon ar obţine o victorie cu 55%, de asemenea în scădere cu cinci puncte procentuale.

Sondajul a fost realizat online pe 23 şi 24 februarie, pe un eşantion de 1.005 persoane majore, potrivit metodei cotelor. Marja de eroare este de plus sau minus 3.1%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite