Donald Trump, pentru a doua oară în Europa. Ce le va aduce est-europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Preşedintele SUA Donald Trump se întoarce, astăzi,  în Europa, pentru a lua parte la „summit-ul celor trei Mări“ de la Varşovia şi la primul său summit G20 ce se va desfăşura la sfârşitul săptămânii  la Hambrug.

Aeronava Air Force One urmează să aterizeze miercuri seara târziu la Varşovia, marcând astfel începutul celui de al doilea turneu în străinătate al lui Trump, în cadrul căruia va participa la „summit-ul celor trei Mări“ de la Varşovia şi la summitul G20 de la Hamburg, unde va purta discuţii spinoase cu preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping, dar şi cu cancelarul german Angela Merkel.

Reîntoarcerea liderului de la Casa Albă pe bătrânul continent survine în contextul unor mişcări geopolitice în lume suficient de agresive, disensiuni transatlantice şi ameninţări nucleare ale Coreei de Nord.

Prima vizită a lui Trump în Europa a scos la iveală o mare neîncredere transatlantică, iar a doua ar urma să fie una de recuperare.

În Polonia, Trump va fi primit de preşedintele Andrzej Duda, care urmează politica guvernului conservator, destul de apropiată celei a preşedintelui american.

În timpul vizitei sale fulger din Polonia, Trump nu se va întâlni cu premierul polonez Beata Szydło, care recent a intrat în dizgraţia conducătorului de facto al Poloniei, Jarosław Kaczyński, preşedintele partidului de guvernământ (PiS), dar nici cu liderii opoziţiei, scrie Politico.eu. Cu toate acestea, înainte de vizita oficială la preşedintele Duda, Trump îl va primi pe Kaczyński în reşedinţa sa, un apartament situat la ultimul etaj al Hotelului Marriott, un zgârie-nori din centrul oraşului.

Discurs în Piaţa Krasinski 

Joi preşedintele american urmează să susţină un important discurs în Piaţa Krasinski, în apropiere de Monumentul insurecţiei de la Varşovia împotriva naziştilor. Casa Albă a anunţat că Trump va ţine un „discurs major“ la Varşovia, la 300 de kilometric de graniţa cu Rusia, iar aliaţii din NATO vor fi atenţi la orice nuanţă.

 ”Preşedintele va prezenta o viziune nu doar cu privire la relaţiile viitoare cu Europa, ci şi cu privire la viitorul alianţei transatlantice şi a semnificaţiei sale pentru securitatea şi prosperitatea Americii”, a declarat generalul McMaster, consilier prezidenţial american pe probleme de securitate naţională.

Trump va exprima şi susţinerea Statelor Unite, evocând desfăşurarea unor trupe americane şi prima livrare, în iunie, de gaze naturale lichefiate americane. Potrivit reprezentanţilor Casei Albe, este vorba despre un pas important în vederea reducerii capacităţii Moscovei de a utiliza hidrocarburile ca pe un instrument de presiune.

Celelalte ţări europene vor observa cu atenţie atitudinea lui Trump faţă de liderii partidului polonez Dreptate şi Justiţie, pe care opoziţia îl acuză că slăbeşte statul de drept şi că ignoră valorile europene. Bruxellesul a angajat efectiv o procedură împotriva Varşoviei din cauza refuzului ei de a primi refugiaţi.

Casa Albă a spus zilele trecute că Polonia este un aliat NATO de nădejde şi o piaţă promiţătoare pentru exporturile de energie americane.

Polonia se numără printre puţinii aliaţi europeni ai Statelor Unite care au atins pragul de 2% din PIB în privinţa cheltuielilor militare, pe care Trump îl aminteşte mereu în discuţiile sale pe tema relaţiilor din interiorul NATO.

Multe ţări est-europene, de exemplu ţările baltice, speră ca Trump să reitereze la Varşovia angajamentul ţării sale faţă de art. 5 din tratatul NATO, cel care spune că un atac împotriva unei ţări membre va fi considerat un atac împotriva întregii alianţe.

Dar în vestul Europei vizita lui Trump la Varşovia ar putea stârni mai degrabă îngrijorare – potrivit AP. Bruxelles-ul are probleme cu guvernarea de la Varşovia, care erodează instituţiile statului de drept şi pune mereu sub semnul întrebării autoritatea UE. Pentru conducerea poloneză, vizita lui Trump, el însuşi cunoscut pentru declaraţii neprietenoase legate de viitorul blocului cu 28 de membri, ar putea fi o încurajare.

Gaz lichefiat america pentru Europa Centrală şi de Est

În timpul vizitei la Varşovia, Trump va participa şi la un summit dedicat Iniţiativei Trei Mări – un efort de a extinde şi moderniza legăturile energetice între ţările din flancul estic al UE şi NATO, dintre care majoritatea sunt dependente în mare măsură de energia rusească, mai ales de gaze naturale. În iunie Polonia a început să importe gaz natural lichefiat din Statele Unite, iar Washingtonul speră ca acest tip de comerţ să capete amploare.

Preşedintele SUA Donald Trump intenţionează să folosească stocurile în creştere rapidă de gaze naturale lichefiate (GNL) din America ca pe un „instrument politic“, pentru a reduce dependenţa unor ţări europene de Rusia. Trump va promova iniţiativa sa la summit-ul „Celor Trei Mări“, care va avea loc pe 6 iulie în Varşovia, scrie Reuters.

La summit participa statele europene situate între Marea Adriatică, Marea Neagră şi Marea Baltică, dependente de livrarile ruseşti de gaze naturale. Printre acestea se numără Polonia, Austria, Ungaria, Letonia şi Estonia.

Potrivit Reuters, Trump va anunţa la reuniunea de la Varşovia că Washingtonul doreşte să-şi ajute aliaţii, simplificând livrările de GNL din SUA către Europa Centrală şi de Est.

Majorarea livrărilor de gaze naturale din SUA va slăbi influenţa Rusiei în regiune, care foloseşte  energia, in special gazele naturale, pe post de armă. „Cred că SUA se vor dovedi mai binevoitoare dacă vor începe să ajute alte ţări să fie mai puţin dependente doar de un furnizor“ – declara James Jones, fost oficial NATO, citat de europa liberă.

Iniţiativa de a creşte exporturile americane de gaze catre Europa este sprijinita şi de colegii lui Trump din Partidul Republican, care cer de mult timp o atitudine mai dură faţă de Rusia. „Această iniţiativă va submina strategia lui Putin şi a altor oameni cu putere, care încerca sa utilizeze comutatorul de energie ca element de atac geostrategic“, – a declarat senatorul republican Cory Gardner.

„În multe privinţe, exporturile de GNL american catre Europa reprezinta cea mai mare ameninţare din partea SUA pentru Rusia“, – a declarat pentru Reuters expertul polonez Michal Baranowski.

   Testul G20  

Vineri, preşedintele SUA va participa pentru prima dată la summit-ul G20 de la Hamburg, unde se întâlneşte cu „greii lumii“. 

    

Statele Unite se afişează ca reprezentante ale unui contra-curent faţă de celelalte ţări, punând în discuţie Acordul de la Paris cu privire la modificările climatice sau ameninţând cu măsuri protecţioniste. Ele afişează de asemenea o poziţie foarte fermă cu privire la problemele migraţiei.

Preşedintele american a discutat la telefon cu Angela Merkel şi i-a promis să o ajute ”să facă din acest summit un succes”, potrivit Casei Albe.

Însă, în afară de lupta împotriva terorismului, care urmează să producă un consens, toate celelalte subiecte se anunţă explozive.

În afară de temele tradiţionale ale G20, lucrările summitului - fără regele Arabiei Saudite care şi-a anulat participarea - riscă să fie îngreunate de o multitudine de crize - Războiul din Siria, tensiunile de la Golful Persic şi Marea Chinei, criza nord-coreeană şi, ca apoteoză, o primă întâlnire vineri între Donald Trump şi Vladimir Putin.

Washingtonul spune că doreşte o relaţie mai ”constructivă” cu Moscova. Însă relaţiile lor sunt deja la cel mai scăzut nivel în urma consolidării sancţiunilor impuse ruşilor din cauza rolului lor în criza din Ucraina şi a tensiunilor în dosarul sirian. Întrevederea se va desfăşura, în plus, pe fondul unor anchete în Statele Unite cu privire la o influenţă rusă în anturajul lui Trump.

Testul nord-coreean al unei rachete balistice intercontinentale care poate atinge Alaska reprezintă o ameninţare clară la adresa securităţii Statelor Unite şi va apăsa asupra atmosferei discuţiilor. Preşedintele Trump a afirmat că acest tip de test va reprezenta încălcarea unei linii roşii. Acum, prietenii şi rivalii săi aşteaptă să vadă dacă erau vorbe goale sau dacă va face ceva.

Liderul de la Washington, care a încercat în zadar să convingă Beijingul să-şi amplifice presiunea asupra Phenianului, se va întâlni cu preşedintele Xi la Hamburg pentru a discuta despre măsurile de întreprins. ”Niciunul dintre noi nu face suficient. Nu cred că China face destul acum, deoarece problema nu este rezolvată”, a declarat consilierul prezidenţial american pe probleme de securitate naţională H.R. McMaster cu o zi înainte de turneu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite