Doi români modelează păpuşi cât un bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numite generic "fallas", figurinele tradiţionale sunt incendiate la sfârşitul sărbătorii oraşului Valencia. "Falla" provine din latinul "facula", în română "torţă". Apreciaţi de

Numite generic "fallas", figurinele tradiţionale sunt incendiate la sfârşitul sărbătorii oraşului Valencia.

"Falla" provine din latinul "facula", în română "torţă". Apreciaţi de spanioli, Cezar şi Ionel Sandu sunt singurii artişti români care lucrează "fallas" în atelierele de artă valenciene. Sculpturile realizate sunt arse în luna martie, pentru a celebra venirea primăverii.

Sărbătoarea "Fallas", cea mai importantă din Valencia, se desfăşoară între 15 şi 19 martie, la festivitate asistând peste un milion de turişti. În timpul anului, sunt realizate 385 de sculpturi, care vor fi expuse în oraş. În ultima zi, toate aceste opere de artă vor fi arse, singura "graţiată" fiind cea aleasă de un juriu.


Cezar Sandu (22 de ani), originar din Bacău, lucrează, împreună cu fratele său, Ionel, într-un atelier în care se construiesc "fallas": "Când aveam 18 ani, am văzut un reportaj despre <> şi am rămas surprins când am observat că, după un an de muncă asiduă, spaniolii expun în stradă sculpturile şi apoi le ard." Cezar câştigă între 1.200 şi 2.000 de euro lunar.


Cea mai mare sculptură "falla", pe care a construit-o împreună cu fratele său, are o înălţime de 10 metri şi a costat 18.000 de euro. "După încheierea festivităţii, ne reunim toţi şi hotărâm tema pentru anul viitor. Apoi, desenăm schiţele şi realizăm tiparele după care vom modela păpuşile componente. Noi ne ocupăm de fasonare, le dăm forma finală, le văruim şi le pregătim pentru pictat", ne spune mândru Cezar.


Istoria sărbătorii "Fallas"


Versiunea cea mai cunoscută a originii acestei sărbători este cea a marchizului de Cruilles, care spune că tâmplarii valencieni incendiau torţele folosite iarna deoarece, la sosirea primăverii, nu le mai erau de folos. Treptat, tâmplarii au îmbrăcat torţele, imitând fizionomia umană, şi le-au ataşat mici panouri cu epitafuri satirice care făceau aluzie la persoanele din sat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite