Derapaje pe ruta Paris - Londra - Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Tony Blair al Marii Britanii, careia ii revine, prin rotatie, presedintia Uniunii Europene, s-a intalnit la Paris, la sfarsitul saptamanii trecute, cu presedintele Jacques Chirac, intr-un

Premierul Tony Blair al Marii Britanii, careia ii revine, prin rotatie, presedintia Uniunii Europene, s-a intalnit la Paris, la sfarsitul saptamanii trecute, cu presedintele Jacques Chirac, intr-un dialog al reconcilierii de care ar putea depinde, in buna masura, succesul sau, dimpotriva, esecul restului mandatului britanic. Intr-adevar, Londra a fost tinta criticilor acerbe din partea Parisului, dar si din cea a Bruxellesului pentru lipsa de initiativa in ce priveste depasirea actualului moment de stagnare a procesului european dupa punerea la frigider a Constitutiei UE, ca si pentru pasivitatea manifestata in legatura cu stabilirea bugetului european pentru perioada 2007-2013. La summitul UE de la Bruxelles, din iunie a.c., Chirac a avut cu Blair o ciocnire din care au iesit scantei, reprosandu-i ca refuza sa renunte la "rabatul" de care Marea Britanie beneficiaza in ce priveste contributia sa la bugetul UE. La randul sau, premierul britanic s-a ridicat impotriva subventiilor pentru politica agrara comuna, avantajoasa, in primul rand, pentru fermierii francezi, declarand ca fondurile respective ar putea fi cheltuite mai cu folos in sectoarele educatiei, stiintei si tehnologiei, pentru a da posibilitate UE sa faca fata in conditii mai bune competitiei SUA, ca si a celor doua mari natiuni emergente, China si India. Aceasta ca sa nu mai vorbim de remarcele acide ale lui Chirac, in ajunul summitului G-8, la adresa bucatariei britanice, spunand ca nimeni nu poate avea incredere intr-un popor atat de inapoiat in materie de gastronomie. Chirac si-a indreptat mania si spre Bruxelles, recte spre Comisia Europeana, reprosandu-i dezinteresul fata de dosarele sociale si considerand ca "nu e normal" sa manifeste indiferenta in ce priveste concedierile anun-tate de un concern american din domeniul informatiei in randurile personalului de la filiala sa din Franta. Replica presedintelui Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, nu a intarziat, acesta criticand manifestarile de "populism" din partea unor state ale UE, in vreme ce vicepresedintele Guenter Verheugen a reamintit ca politica economica a UE se axeaza pe "competitia globala si principiile pietelor deschise".
Spectacol shakespearian pe malurile Tamisei
Inlaturarea acestor frecusuri, situate, pana la un punct, in limitele firescului, se impune insa cu necesitate pentru ca UE sa se concentreze, dupa lumina verde data negocierilor cu Turcia, pe marile prioritati ale momentului actual amintite mai sus - reluarea constructiei europene si votarea bugetului. Pentru reusita mandatului sau, Marea Britanie isi pune mari sperante in summitul informal al UE care urmeaza sa aiba loc la Hampton Court din Londra, din acest punct de vedere sprijinul lui Chirac fiind mai mult decat necesar. "Financial Times" are insa unele indoieli in aceasta privinta. ,Cu un Blair care flutura steagul, un Chirac suferind (din cauza accidentului sau cerebral - n.r.) si cu un Schroeder pe cale de a da reprezentatia de adio, pe malurile Tamisei, scena e pregatita pentru o tragedie shakespeariana", scrie cu ironie cotidianul lumii de afaceri britanice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite