Democraţiile Europei răsăritene sunt încă fragile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

influenţă occidentală şi sovietică, un grup de importanţi analişti şi oameni politici din diferite ţări s-au reunit pentru a discuta situaţia continentului, aşa cum se prezintă ea

influenţă occidentală şi sovietică, un grup de importanţi analişti şi oameni politici din diferite ţări s-au reunit pentru a discuta situaţia continentului, aşa cum se prezintă ea astăzi.
Reuniunea s-a desfăşurat sub auspiciile "Yalta European Strategy", un ONG care sprijină candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană. Dezbaterile au coincis cu serioasele frământări politice din Ucraina, care au dus la falimentul total al aşa-numitei "revoluţii portocalii". Pornind de aici şi încercându-se descifrarea celor petrecute în Ucraina, sensul discuţiilor de la Ialta s-a orientat spre evoluţiile din Europa răsăriteană din 1989 încoace, concluzia fiind că evenimentele revoluţionare de atunci nu par a fi dat rezultatele scontate. Semnificative sunt în această privinţă relatările trimisului special al cotidianului "International Herald Tribune", de faţă la amintita reuniune.

Răbufniri naţionaliste şi conservatoare în Polonia şi Slovacia
Fraţii Kaczynski, noii lideri ai Poloniei, refuză ceea ce ei consideră a fi valorile liberale impuse de UE. Guvernul de coaliţie de la Varşovia, de orientare conservator-naţionalistă, vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, îngrădeşte drepturile homosexualilor, urmăreşte sporirea rolului statului în economie şi întărirea rolului Bisericii Catolice. În Slovacia, guvernul cu preponderenţă socialistă provoacă, de asemenea, motive de îngrijorare. În componenţa guvernului condus de socialistul Robert Fico intră Partidul Naţional, de tendinţă xenofobă, condus de Jan Slota şi Mişcarea pentru o Slovacie Democrată, de orientare naţionalistă, avându-l în frunte pe Vladimir Meciar, omul care, atunci când s-a aflat la putere, a introdus cenzura presei, a intimidat opoziţia şi nu a făcut nimic pentru a eradica corupţia şi crima organizată. Acum, noul guvern militează pentru încetinirea reformelor economice. Pe de altă parte, Jan Slota ameninţă cu restrângerea drepturilor de care se bucură etnicii maghiari şi populaţia romă.

Incertitudini politice în Cehia şi ţările baltice
În Cehia, unde scandalurile de corupţie se ţin lanţ, s-a instalat o stare de paralizie politică, de la alegerile parlamentare de acum două luni. Conservatorii şi socialiştii au câştigat acelaşi număr de mandate, dar nu reuşesc să stabilească un guvern de mare coaliţie. În Estonia, Letonia şi Lituania, guvernele se schimbă aproape în fiecare an. Luna trecută, guvernul lituanian a demisionat în urma unui scandal de corupţie.

Corupţie şi sistem juridic viciat în România şi Bulgaria
În România şi Bulgaria, care urmează să se alăture UE la 1 ianuarie, situaţia este şi mai gravă. Sistemul juridic e viciat de interferenţe politice şi corupţie, iar, în mod special, în Bulgaria, traficul cu fiinţe umane şi droguri persistă.

Bruxelles-ul are partea sa de vină
Marasmul prin care trece Europa răsăriteană - continuă "International Herald Tribune" - este cauzat în parte de lipsa unor tradiţii politice. Perioada de democraţie dintre cele două Războaie Mondiale a fost prea scurtă. Economia bate pasul pe loc. În Polonia, rata şomajului a fost anul trecut de 18 la sută, iar în Slovacia de 16 la sută.
În negocierile pentru admiterea în UE, atenţia Bruxelles-ului s-a concentrat asupra creării economiei de piaţă şi a aplicării legislaţiei UE (acquis-ul comunitar), însumând un volum uriaş de pagini (80.000). În schimb, preocuparea pentru crearea unor instituţii politice viabile în ţările nou-admise a fost mult mai slabă.

Fostele elite comuniste deţin încă pârghiile economice şi politice
Eşecul constituirii unor asemenea instituţii îşi are rădăcinile în prăbuşirea regimurilor comuniste în 1989. Când structurile lor de putere s-au prăbuşit, elitele comuniste şi-au schimbat rapid şi discret baza de acţiune din domeniul politic în cel economic. Profitând de haosul privatizării, foştii oficiali comunişti au înşfăcat noile pârghii ale puterii. Noii manageri din perioada postcomunistă au acumulat averi uriaşe. Cu banii strânşi, au revopsit partidele comuniste, conferindu-le o nouă imagine şi un nou nume. În Polonia, Ungaria, România, Bulgaria sau Slovacia - scrie ziarul - managerii economiei din perioada anilor "90 au devenit noii boşi de partid ai secolului 21.

Unificarea Europei riscă să rămână fragilă
În asemenea condiţii, e lesne de înţeles de ce fraţii Kaczynski, în Polonia, sau naţionaliştii slovaci au obţinut succese electorale, promiţând să cureţe sistemul de sechelele comunismului. Există însă temerea revenirii la politica de odinioară, amintind de epurările din perioada comunistă. În acest caz, nici nu poate fi vorba de un serviciu civil independent şi eficace sau de un sistem juridic imparţial. Va fi doar o chestiune de timp până când alegătorii se vor îndepărta de actualii lideri şi îşi vor pierde încrederea în virtuţile alegerilor democratice. Dacă se va întâmpla aşa, revoluţiile din Europa răsăriteană vor rămâne neîncheiate, cum se întâmplă acum în Ucraina, democraţia, la rândul ei, va rămâne ciuntită, iar unificarea Europei - fragilă, conchide "International Herald Tribune" consideraţiile sale pe marginea reuniunii de la Ialta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite