"Deces" statal pe cale naturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tonul dramatic al ultimelor declaraţii parvenite de la Chişinău ascund, citite printre rânduri, o doză de disperare. A clanului Voronin şi al apropiaţilor acestuia, în care s-a înscris

Tonul dramatic al ultimelor declaraţii parvenite de la Chişinău ascund, citite printre rânduri, o doză de disperare. A clanului Voronin şi al apropiaţilor acestuia, în care s-a înscris şi premierul Tarlev. Altminteri nu pot fi calificate formulările de-a dreptul jignitoare la adresa României -"sfidare", "duplicitate" "jocuri periculoase", "ameninţare", "destabilizare" etc - sau pateticul apel la comunitatea internaţională de a face presiuni asupra Bucureştilor. Graba cu care moldovenii se înghesuie să ceară cetăţenie română - factorul declanşator al crizei - dă fiori liderilor de la Chişinău. Acordarea cetăţeniei, văzută dincoace de Prut ca un gest de bunăvoinţă în plus faţă de "fraţii" de pe malul celălalt, e percepută ca un pericol major de preşedintele Voronin şi apropiaţii săi şi examinată cu iritare la Moscova. Asta, deoarece mulţi analişti prevăd, că urmarea firească a înmulţirii cetăţenilor români în Moldova va conduce la dispariţia acestui stat şi "topirea" sa naturală între graniţele României. Fapt inacceptabil pentru actualii lideri de la Chişinău, care riscă să rămână fără obiectul muncii (putere discreţionară, influenţă, afaceri prospere, protecţia Rusiei etc).

"Exodul" în masă cu acte în regulă, către România, era de neimaginat în urmă cu câţiva ani şi imposibil fără aderarea noastră la UE, aceasta fiind atracţia/destinaţia finală pentru moldoveni, nu patria-mumă. Cu ajutorul bunăvoinţei Bucureştilor, moldovenii, care altădată strâmbau din nas când se vorbea de posibilitatea unirii, comparând oferta, e drept, săracă, a României, cu propria sărăcie, o preferau pe cea de acasă. Acum, brusc, posibilitatea de a deveni cetăţeni europeni şi de a-şi găsi de muncă în spaţiul UE, intrând acolo chiar şi pe uşa din dos, a mărit considerabil interesul pentru o eventuală unire. În fond, din cele 4.500.000 de cetăţeni ai republicii, cam 76% au ca limbă maternă româna (nu invenţia ridicolă numită "moldovenească") şi tot cam atâţia recunosc că o vorbesc. Potrivit analiştilor zonei răsăritene, procesul, natural, al dispariţiei statului moldovean, a început mai de mult. Mulţi îl pun şi pe seama unei politici insidioase a Bucureştilor, care, sub pretextul ajutorului dezinteresat, s-a insinuat în sistem, în educaţie sau în cultură, câştigând teren în favoarea "românismului" şi a ideii de unire. Iar aderarea României la UE nu face decât să grăbească acest proces. Când şi mai ales cum se va petrece el, politic şi administrativ, e greu de prevăzut. Cu certitudine însă, Vladimir Voronin şi Guvernul Tarlev se tem că nu vor mai avea popor moldovenesc pe care să-l conducă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite