De ce România trebuie să devină membru Schengen

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum mai bine de 30 de ani, în micul oraş Schengen din Luxemburg, liderii Europei scriau o nouă pagină în istoria Uniunii Europene. Ei puneau bazele zonei de circulaţie fără paşaport, permiţând, astfel, cetăţenilor europeni să călătorească liber pe teritoriul Uniunii.

De atunci, spaţiul Schengen s-a transformat într-o poveste de succes fabricată în UE, precum şi în cea mai mare zonă de călătorie liberă din lume, unde mai bine de 400 de milioane de cetăţeni europeni, precum şi alţi vizitatori, pot călători nestingheriţi.

Cu un astfel de început promiţător, este greu să ne imaginăm UE astăzi fără spaţiul Schengen, dar, de asemenea, ce a fost astfel obţinut trebuie menţinut şi păzit. Întrucât va veni timpul când cetăţenii europeni ne vor judeca pe noi, politicienii europeni, pe anumite subiecte. Şi Schengen este unul dintre ele.

Europa în care trăim astăzi a fost construită pe principiile libertăţii, egalităţii şi a statului de drept. Aceste principii trebuie să rămână bazele pe care construim o Europă mai unită, mai puternică şi mai democratică. De aceea, este evident că un spaţiu Schengen puternic şi unit, cooperarea pe probleme de securitate la nivelul UE şi gradul de încredere între Statele Membre va fi afectat în mod pozitiv. Cu toţii vom beneficia din asta. De aceea, dacă vrem să întărim protecţia graniţelor noastre externe, atunci este necesar să deschidem spaţiul Schengen de liberă circulaţie pentru România şi Bulgaria fără nicio ezitare.

„Nu aplicăm regulile doar când ne convine!“

Trebuie să încetăm duplicitatea. Trebuie să încetăm să avem standarde duble şi trebuie să permitem cetăţenilor noştri să se bucure de aceleaşi drepturi pe teritoriul UE! Nu trebuie să ne permitem să avem cetăţeni „de mâna întâi“ sau „de mâna a doua“, sau să aplicăm regulile existente doar atunci când acest lucru ne convine. Cred cu tărie că prin amânarea deciziei de a acorda României şi Bulgariei acces la spaţiul Schengen se continuă în mod deliberat excluderea şi injustiţia faţă de cetăţenii acestor state, doar pentru a servi unor interese naţionale egoiste.

Prietenilor noştri români şi bulgari le-am spus mereu un lucru: cei care au îndeplinit criteriile de aderare la zona Schengen trebuie să aibă dreptul să intre în zona Schengen! Preşedintele Juncker a recunoscut deja că aceste două state îndeplinesc întru totul criteriile tehnice. Comisia Europeană a luat cunoştinţă de acest lucru încă de la începutul lunii septembrie. Acum nu putem, pur şi simplu, opri jocul în mijlocul partidei, politizându-l mai mult decât este necesar şi retrăgând promisiunile pe care le-am făcut prin stabilirea unor obstacole imposibile şi inutile. Riscăm să pierdem nu doar credibilitatea - prin promisiunile pe care le-am făcut şi prin regulile pe care trebuie să le respectăm - ci chiar securitatea Europei, care trebuie să fie asigurată şi întărită la graniţele externe. Iar acest lucru nu poate fi realizat decât cu ajutorul prietenilor români şi bulgari.

România în Schengen - „o realizare esenţială“

Şi ca dovadă pentru acest lucru, România şi Bulgaria deja protejează cu succes graniţele externe ale UE din sud-estul Uniunii. Mai mult chiar, ele facilitează operaţiunile de transport din şi spre unele dintre cele mai importante porturi de marfă ale Europei. Accesul celor două state la zona Schengen nu numai că ar fi un pas natural în direcţia corectă, ci şi o realizare esenţială pentru o Uniune mai puternică, mai prosperă, precum şi un răspuns în faţa populismului naţionalist.

De aceea nu pot pur şi simplu accepta ca Preşedintele Tusk şi întregul Consiliu să continue să fugă din faţa luării unei decizii clare, amânând-o doar pentru a servi unor interese naţionale egoiste! Grupul pe care îl conduc în Parlamentul European, împreună cu o majoritate importantă din Parlament vor să vadă Consiliul că îşi respectă promisiunile!

Opinii

Mai multe de la Gianni Pittella


Ultimele știri
Cele mai citite