De ce un polonez n-a fost susţinut de Polonia?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Tusk (stânga) şi Jaroslaw Kaczyński (dreapta)
Donald Tusk (stânga) şi Jaroslaw Kaczyński (dreapta)

Donald Tusk a fost reales preşedinte al Consiliului European. 27 de şefi de stat sau de guvern l-au susţinut. Singura capitală care s-a opus e Varşovia. De ce un polonez n-a fost susţinut de Polonia? La mijloc e, de fapt, ceva foarte personal. Ca să înţelegem ce anume, trebuie să ne întoarcem în toamna lui 2007.

În alegerile ţinute atunci, premierul Jaroslaw Kaczyński – numit în funcţie, cu un an şi jumătate înainte, de către fratele său geamăn, preşedintele Lech Kaczyński –, pierdea în faţa lui Donald Tusk. Partidul celui din urmă, Platforma civică (PO), începea o guvernare care se va încheia în 2015.

Acum doi ani, Jaroslaw Kaczyński şi-a luat revanşa. Candidaţii susţinuţi de el la prezidenţiale – Andrej Duda – şi, respectiv, la parlamentare – Beata Szydło – au câştigat în faţa PO. Între timp, Tusk fusese numit preşedinte al Consiliului European. Era al doilea polonez care ocupa o poziţie însemnată în instituţiile europene, după ce un alt ex-premier de la Varşovia – Jerzy Buzek – fusese preşedintele Parlamentului European, între 2009 şi 2012.

În acest moment, Kaczyński nu are o funcţie executivă, dar controlează puterea, ca şef al formaţiunii Lege şi dreptate (PiS). Moartea tragică a fratelui său, în 2010, în accidentul aviatic de la Smolensk, l-a bulversat. El e convins că vinovat pentru nenorocirea produsă e premierul din acel moment, adică Tusk. Trupul lui Lech a fost deshumat anul trecut, pentru noi teste, care ar putea – zice Jaroslaw – lămuri lucrurile.

Conflictul lui Tusk cu guvernul de acasă a fost exacerbat în timpul crizei constituţionale de la sfârşitul lui 2016. Preşedintele Consiliului European nu s-a sfiit să-şi critice ţara de origine, în numele domniei legii. J. Kaczyński nu iubea prea tare Bruxelles-ul nici până atunci. Când era premier, iar fratele său – preşedinte, conflictele lor legate de Tratatul de la Lisabona au blocat Consiliul European. De data asta, paharul s-a umplut. Şeful PiS a anunţat că nu îl susţine pe Tusk pentru reînnoirea mandatului.

S-a ajuns la o situaţie inedită, fiindcă toţi ceilalţi şefi de stat sau de guvern din UE erau mulţumiţi de preşedintele Consiliului European şi voiau să-i prelungească şederea la Bruxelles. Situaţia a fost complicată de faptul că Varşovia a anunţat că are un alt candidat. Deşi Kaczyński e conservator, el l-a propus pe Jacek Saryusz-Wolski, vicepreşedinte al Partidului Popular European (PPE), familia politică îndreptăţită să ocupe poziţia şi din care face parte şi Donald Tusk.

Anunţul a declanşat o criză în PPE. Candidatul Varşoviei a fost presat să renunţe. N-a vrut, aşa că a fost demis din funcţie. După 24 de ore, părăsea şi formaţiunea politică în care a activat aproape două decenii. Criză şi mai mare a fost în Consiliu. Şefa guvernului polonez a ameninţat că va bloca adoptarea concluziilor acestui for. Aşa a făcut.

Până la urmă, Tusk a câştigat cu 27 la 1. Kaczyński and co. au anunţat că vor adopta represalii şi că au de gând să diminueze încrederea concetăţenilor săi în UE, fiindcă europenii au trişat. Următorul episod al confruntării conservatorilor polonezi cu Tusk va fi scrutinul european, din primăvara lui 2019. E greu de anticipat cine va câştiga acea rundă...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite