VIDEO David Cameron loveşte în inima UE: cere ca Marea Britanie să fie scutită de principiul integrării şi anunţă că va renegocia condiţiile de aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Cameron, în timpul discursului susţinut astăzi la Londra. FOTO: Reuters
David Cameron, în timpul discursului susţinut astăzi la Londra. FOTO: Reuters

Premierul britanic a susţinut miercuri mult-anticipatul discurs cu privire la relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană. Acesta a lovit în cel mai important pilon care a stat la baza apariţiei blocului comunitar: a cerut ca Marea Britanie să fie scutită de la eforturile de a consolida legăturile cu Bruxelles-ul şi de la iniţiativa pentru „mai multă integrare”.

La sediul din Londra al agenţiei de ştiri Bloomberg, Cameron a susţinut un discurs în conformitate cu aşteptările euroscepticilor şi a confirmat planul de a organiza un referendum pentru ca britanicii să decidă dacă statul rămâne sau nu în Uniunea Europeană. 

Cel mai mare pericol pentru UE nu vine din partea celor care vor schimbare, ci din partea celor care denunţă un nou mod de a gândi ca fiind erezie. În lunga sa istorie, Europa a avut experienţa multor eretici care s-au dovedit a avea dreptate”, a spus premierul. 

Acesta a adăugat că nu există nicio opţiune care să fie imposibilă atunci când va înainta solicitările Marii Britanii către Bruxelles. Acestea vizează în principal „repatrierea” unei serii de puteri cedate forurilor europene prin procesul de integrare, în special în ceea ce priveşte piaţa muncii şi justiţia. 

Oricare ar fi rezultatul acestor negocieri cu Bruxelles-ul, va avea loc un referendum pentru ca britanicii să decidă dacă vor să rămână în UE în noile condiţii sau dacă preferă părăsirea blocului comunitar. 

image

Video

50ffb8c2aa73e8e04b34632e jpg

Referendumul depinde de rezultatele obţinute de Partidul Conservator la alegerile parlamentare de la începutul lunii mai şi va avea loc cel mai devreme în 2015, dar nu mai târziu de 2017. 

Cred în atacarea acestei probleme - definirea ei, conducând dezbaterea. Nu doar să sperăm că o situaţie dificilă va dispărea de la sine”, a spus premierul britanic. 

Cameron şi-a încheiat discursul afirmând că va face campanie cu „toată inima şi tot sufletul” pentru ca Marea Britanie să rămână în cadrul Uniunii Europene, dar asta numai în cazul în care va avea succes în procesul de renegociere a condiţiilor în care statul aparţine blocului comunitar. 

Atunci când va avea loc referendumul, lăsaţi-mă să spun de pe acum că, dacă putem negocia un astfel de aranjament, voi face campanie cu toată inima şi tot sufletul pentru ca Marea Britanie să rămână în UE.  David Cameron, premierul britanic

Marea Britanie se poate tranforma în stat-asociat în cadrul UE

După ce britanicii au devenit cei mai aprigi contestatari ai politicilor aplicate de Bruxelles, oficiali seniori ai instituţiilor europene au declarat că statului i s-a putea oferi o nouă formulă de apartenenţă la Uniune.

„Dacă britanicii nu pot susţine tendinţa către mai multă integrare în Europa, putem rămâne totuşi prieteni, dar pe baze diferite”, a declarat francezul Jacques Delars, fost preşedinte al Comisiei Europene, pentru cotidianul german „Handelsblatt”. Practic, Marii Britanii i s-ar putea oferi statut de „membru asociat” în cadrul Uniunii. Astfel, Londra şi-ar putea recăpăta o parte dintre puterile cedate în faţa Bruxelles-ului în domenii precum piaţa muncii, justiţie şi legislaţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite