Cutremurul din Italia, prin ochii copiilor din Amatrice: „Totul s-a prăbuşit, cu excepţia munţilor“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii, cei mai afecta'i de cutremurul din Italia FOTO Getty Images
Copiii, cei mai afecta'i de cutremurul din Italia FOTO Getty Images

În timp ce căutarea victimelor cutremurului de miercuri, cu magnitudinea de 6,2 pe Richter, este aproape de final, iar speranţa de a găsi supravieţuitori practic a dispărut, autorităţile italiene se pregătesc acum de evaluarea daunelor şi de organizarea vieţii locuitorilor din regiunea devastată, în lunile următoare.

„Ne pregătim pentru iarnă. Având în vedere modul în care au decurs lucrurile după  alte seisme, ne vom petrece iarna aici. În corturi şi locuinte improvizate din pre-fabricate", a declarat pentru AFP Emidio Chiappini, spravieţuitor adăpostit acum într-un cort pus la dispoziţie de protecţia civilă.

În tabăra de corturi mari albastre, feţele celor care au scăpat cu viaţă rămân sumbre, în ciuda eforturilor echipelor de salvare de a le pune la dispoziţi un loc cât de cât primitor: jucării pentru copii, mâncare şi chiar vin ... Oboseala şi disperarea s-a instalat totuşi printre cei 2500 de supraţieţuitori care nu au nici o certitudine în ceea ce priveşte viitorul. 

Locuinţele lor au fost transformate în ruine de devastatorul cutremur de 6,2 grade ce a lovit miercuri centrul Italiei şi a făcut peste 291 de victime, între acestea şi 11 români, mulţi specialişti spun că aceste localităţi nu mai pot fi reconstruite. 

Iarna bate la uşă, frigul se instalează 

Autorităţile italiene au deblocat aproximativ 60 de milioane de euro fonduri de urgenţă, la care s-au adăugat aproape 10 milioane de euro din donaţii colectate.

Italia se pregăteşte să facă apel la Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, dar timpul este scurt: frigul se va instala în curând în această zonă de munte.

italia cutremur

„Nu am nici o perspectivă", spune Massimo, un alt supravieţuitor. „În general, e în regulă. Nu facem nimic toată ziua aici. Am lucrat aproape 18 ore pe zi, iar acum nu avem nimic de făcut."

Şeful guvernului, Matteo Renzi, a reiterat sâmbătă cu ocazia funeraliilor primelor  35 de victime, că guvernul va face totul pentru a ajuta victimele.

Potrivit presei italiene, Executivul de la Roma se pregăteşte să-l numească pe Vasco Errani, fostul preşedinte al regiunii Emilia Romagna, lovită de un cutremur masiv în 2012,  comisar pentru reconstrucţie, cu puteri largi pentru a lua rapid decizii operaţionale.

Guvernul italian va solicita o derogare de la regulile Uniunii Europene privind deficitul bugetar, pentru a lansa un program de mai multe miliarde de euro ce are drept scop reabilitarea de clădiri cu risc seismic.

Anchetă pentru a înţelege cauzele dezastrului

În acelaşi timp, investigaţiile vor începe, de asemenea, pentru a afla de ce cutremurul a provocat atât de mulţi morţi şi distrugeri şi dacă au fost respectate normele anti-seismice în construcţii,  în această zonă care se ştia că este expusă riscului .

„Iniţial, experţii ne vor explica modul în care au fost construite clădirile şi de ce s-au prăbuşit. După care vom căuta responsabili“, a declarat procurorul din Rieti, Giuseppe Saieva, citat de „La Stampa“.

Ancheta va începe cu clădiri publice distruse sau grav avariate în Amatrice: şcoala, proaspăt renovată cu cheltuieli mari în 2012, spitalul, cazarma carabinierilor , teatrul ...

Potrivit presei italiene s-au au efectuat lucrări fără autorizaţii la clădiri care s-au prăbuşit, iar companiile care au realizat aceste lucrări sau funcţionarii care au emis certificatele de conformitate, pot fi aduşi în faţa justiţiei.

„S-au prăbuşit clădiri simboluri ale statului: şcoala, spitalul, cazarma carabinierilor, iar aceast lucru  înseamnă că suntem o ţară generoasă în solidaritate, dar incapabilă de a ne conforma regulilor“ a declarat preşedintele Senatului, Piero Grasso.

Magistraţii italieni anchetează dacă societăţile implicate în restaurarea clădirilor publice, dar şi proprietarii de case din Amatrice au ignorat regulile de construcţie antiseism, ceea ce a dus la prăbuşirea unui număr atât de mare de edificii în urma cutremurului de miercuri, relatează The Guardian.

“Toată lumea suspectează că o astfel de tragedie nu a fost numai o chestiune de destin”, a spus procurorul general din Rieti, Giuseppe Saieva, care conduce investigaţia. “Datoria noastră este să verificăm dacă a fost vorba şi de o responsabilitate, o culpă umană”, a adăugat el.

Ancheta se va concentra în special pe şcoala primară Romolo Capranica, din Amatrice. Aceasta a fost inaugurată în 2012, după ce a fost reconstruită de un consorţiu, Valori Scarl, care a câştigat un contract al Consiliului Local din Amatrice în valoare de 700.000 de euro. Una dintre prevederile contractului era implementarea standardelor de siguranţă anticutremur, potrivit surselor judiciare.

image

Clădirea s-a prăbuşit în timpul seismului de miercuri, ce a avut magnitudinea 6.

În vizorul magistraţilor se află şi lucrările de consolidare a clopotniţei bisericii din Accumoli, o localitate din apropiere de Amatrice, unde a fost localizat epicentrul

Aceasta ar fi fost renovată pentru a respecta standardele anti-seism din fonduri publice obţinute de Dioceza Catolică din Rieti după seismul puternic ce a afectat centrul Italiei în 1997.

Între timp, ofiţeri de poliţie păzesc ruinele rămase din Primăria din Amatrice, pentru a împiedica suspecţii să sustragă dosare municipale care să arate ce companii au primit contracte publice.

De asemenea, procurorul general a anunţat că proprietarii de case care au angajat companii ce au ignorat codul de construcţii în vigoare pot primi compensaţii. Însă cei care au făcut renovări majore sau au construit extensii ale locuinţelor fără a respecta standardele antiseismice pot fi urmăriţi în justiţie pentru că au provocat moartea unor membri ai familiei.

Arătând spre o casă cu trei etaje prăbuşită, magistratul a subliniat: “Nu pot să nu mă gândesc că a fost construită ieftin, cu mai mult nisip decât ciment”.

„Dacă se dovedeşte că anumite persoane au luat-o pe scurtătură, vor fi urmăriţi în justiţie, iar cei care au făcut greşeli vor plăti preţul”, a adăugat el.

Dar tremurul pămânutului parcă nu se mai sfârşeşte. De miercuri, mai mult de 1800 de replici au fost înregistrate, provocând noi fisuri în clădiri şi noi alunecări de teren.

Cu ochii pe Mafie

Autorităţile italiene vor să verifice dacă mafia a fost implicată cumva în lucrările de consolidare şi modernizare ale imobilelor care s-au probuşit în inclusiv Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto. 

Franco Roberti, şef al direcţiei naţionale anti-mafie din Italia, a declarat că este cunoscut faptul că aceste organizaţii de crimă organizată ar fi obţinut contracte de construcţie după 1980 în urma cutremurului de lângă Napoli, în care au murit cel puţin 2483 de oameni. El a spus, trebuie luate măsuri ca acest lucru să nu se întâmple după cutremurul de miercuri din centrul Italiei.

Comuna Accumoli s-a scufundat cu 20 de centimetri

Comuna Accumoli (regiunea Lazio) s-a scufundat cu 20 de centrimetri în urma mişcărilor telurice din 24 august, a constatat Institutul Naţional de Fizică a Pământului şi Vulcanologie (INGV) după analizarea faliei pe baza unor imagini obţinute din satelit, informează agenţia ANSA. Deformări ale solului au fost observate pe o lungime de câţiva kilometri între localităţile Amatrice şi Norcia.

Cutremurul prin ochii copiilor: „Totul s-a prăbuşit, cu excepţia munţilor“

La 100 de metri de la morga din Amatrice, unde familiile vin să identifice cadavrele după cutremur, se află un loc amenajat special pentru copii.

„Aceşti micuţi au suferit un şoc: într-o clipă, au trebuit să-şi abandoneze casele şi de atunci văd numaia distrugeri  în faţa ochilor“, spune Danilo Giannese, purtătorul de cuvânt al ONG-ului Salvaţi Copiii, care a improvizat o loc de joacă pentru ei aici.

 Mulţi dintre copiii din Amatrice au fost trimişi departe, la rudele şi prietenii, iar alţii sunt încă în spital. Dar 15 copii trăiesc în această tabără de corturi ridicată  de protecţiea civilă. Sub un mare cort gri al ONG-ului Salvaţi Copiii, micuţii sunt consiliaţi şi ajutaţi să treacă peste tragedia prin care trec, notează AFP.

 „Este un loc sigur unde pot găsi puţină linişte, fără a afecta operaţiunile de salvare, nu pot sta afară în praf“, a declarat un voluntar al ONG-ului.

La o masă mică, mai mulţi copii cu vârste între 4 şi 8 desenează . „Un desen ne-a impresionat în mod deosebit, al unei fetiţe care a spus că munţii din Amatrice sunt cei mai frumoşi din lume şi că totul a căzut, cu excepţia munţilor“, spune Danilo Giannese.

copii cutremur

Chiar dacă se joace şi râd, copiii au fost cel mai mult afectaţi de cutremur, mai mult decât adulţii.

„Aproximativ 500 de copii se aflau în zona afectată de cutremur şi, din păcate, există mulţi micuţi  printre victime“, spune cu amărăciune purtătorul de cuvânt de la Salvaţi Copiii.

Dar cel mai greu pentru salvatori este să predea unui părinte corpul copiilului său scos mort de sub dărâmături, spune Ernesto Caffo, psihiatru de copii şi preşedinte al Asociaţiei Telefono Azzurro.

Scrisoare către Isus 

Emoţionantă este şi scrisoarea unei fetiţe de şapte ani rămasă orfană după cutremurul din Amatrice. Prin intermediul reţelelor de socializare Annalisa îl roagă pe Isus să îi reconstruiască casa şi să îi readucă înapoi părinţii pentru ca totul să fie cum era înainte. 

„Dragă Isus, acum că sunt cu tine mama şi tata, poţi să îi saluţi? Fără ei, mă simt foarte singură. Aici noile mele profesoare mi-au spus că părinţii mei sunt acum cu tine. Te rog să ai grijă de ei, dă-i mamei mele o îmbrăţişare din partea mea şi spune-i că abia aştept să o văd din nou, în curând”. Ea le descrie cu lux de amănunte ce a mai rămas din casa lor şi are chiar şi o dorinţă:

„Aici, totul s-a prăbuşit, chiar şi camera mea cu jucării, unde era cetatea pe care tata a construit-o, deşi el a spus că e indestructibilă. Te rog, Isuse, dacă poţi, ai putea reconstrui casa noastră astfel încât să putem merge înapoi aşa cum eram înainte? Şi, te rog, spune-i mamei şi tatălui că-i aştept şi că sunt obosită de profesoarele mele, cu toate că mă tratează bine şi mă iubesc”.

Şcoala, în cort

Voluntarii de la Telefono Azzurro au instalat propria lor sală de jocă mobilă pentru copii, în mica piaţa din comuna Amatrice, unde supravieţuitorii şi salvatorii au amplasat douăzeci de corturi iglu, leagăne şi topogane.

De asemenea, asociaţia oferă suport psihologic. „ O fetiţă s-a trezit plângând pentru că voia să se întoarcă în camera ei“, a declarat un voluntar de Telefono Azzurro. „În cort, copiii încă se trezec terorizaţi că totul o să cadă pe capetele lor“. Aşezată pe o pătură întinsă pe iarbă, o fetiţă se joacă cu un castel de prinţesă şi o lopată de plastic.

salvati copiii

Dar mai este o problemă presantă. Vacanţa este pe sfârşite, şoală trebuie să înceapă la jumătatea lunii septembrie, iar şcoala este o ruină. „Autorităţile studiază diferite soluţii, dar cel mai probabil cursurile se vor desfăşura  în corturi“, a declarat Ernesto Caf

   

Papa va vizita zona devastată

Duminică, Papa Francisc a condus rugăciunile în memoria morţilor şi a anunţat că vrea să meargă în zona devastată de seism pentru a-i consola pe supravieţuitori. “Dragi fraţi şi surori, vreau să vă vizitez cât mai curând posibil”, a spus el în timpul slujbei tradiţionale de duminică.

Călugăriţă salvată de „un înger“

Fotografia unei călugăriţe rănită a devenit "emblema" a tragediei în care şi-au pierdut viaţa sute de oameni. Miercuri,Marjana Lleshi, o călugăriţă albaneză de 35 de ani se afla la mănăstirea Don Minozzi, din Amatrice, unde venise în vizită pentru a le ajuta pe celelalte surori să îngrijească nişte bătrâni.

După ce cutremurul a lovit, s-a trezit acoperită de praf şi sânge. A încercat să iasă singură printre zidurile prăbuşite, dar nu a reuşit.

"Când am început să-mi pierd speranţa că voi fi salvată, m-am resemnat şi am început să le trimit SMS-uri prietenilor, spunându-le să se roage pentru mine şi pentru sufletul meu şi să le spun adio pentru totdeauna. Familiei mele nu am trimis un astfel de mesaj, pentru că m-am temut că tata va suferi un şoc emoţional şi va muri dacă va auzi aşa ceva", a povestit ea.

Călugăriţa a fost salvată însă, în cele din urmă, de un tânăr, pe care l-a numit "un înger".

 "Am auzit o voce care m-a strigat: „soră Marjana, soră Marjana", a spus ea.

Aşezată pe asfalt, cu telefonul în mână, Marjana a început să-i trimită mesaje pentru a anunţa că a supravieţuit, totuşi. Un fotograf a imortalizat momentul, iar poza a făcut înconjul lumii. Călugăriţa a primit îngrijiri medicale, iar acum s-a întors acasă, în Albania.

Scrisoare emoţionantă a unui pompier către o fetiţă pe care nu a mai reuşit să o salveze 

Un pompier italian, implicat în eforturile de căutare a supravieţuitorilor în localitatea Pescara del Tronto în urma seismului care a lovit Italia, a scris o scrisoare emoţionantă către o fetiţă de 10 ani pe care a găsit-o sub dărâmături, fără semne vitale, dar care fiind deasupra surorii ei mai mici, Giorgia, a dat astfel şanse pompierilor ca să o salveze pe aceasta din urmă.

 Giulia Rinaldo, 10 ani, a fost găsită deasupra surorii ei mai mici Giorgia care a fost scoasă în viaţă de sub dărâmături, în localitatea Pescara del Tronto, după 16 ore de la producerea cutremurului.

Scrisoarea, redactată de pompierul italian, a fost depusă în apropierea sicriului alb al fetiţei în timpul ceremoniilor funerare desfăşurate sâmbătă. 

„Bună, micuţă adorabilă“, îşi începe pompierul scrisoarea. „Am reuşit doar să dau o mână de ajutor ca să te scoatem din temniţa de moloz. Iartă-ne că am ajuns prea târziu. Totuşi, tu te-ai oprit din respirat până când am ajuns la tine, însă vreau să ştii că am făcut tot ce am putut să te scoatem afară. Când mă voi întoarce la casa mea din Aquila, o să ştiu că există un înger care mă veghează din cer. Vei fi o stea strălucitoare în noapte. Adio Giulia, te iubesc chiar dacă tu nu ai apucat să mă cunoşti“, a scris pompierul care a desenat la finalul scrisorii o inimă şi s-a semnat simplu Andrea. 

Sicriul Giuliei Rinaldo a fost depus alături de al altor 34 de victime pentru care s-au organizat sâmbătă ceremonii funerare de stat în capitala regională Ascoli Piceno, la care au fost prezenţi şi înalţi demnitari ai Italiei. 

Episcopul Giovanni D'Ercole a menţionat în timpul ceremoniei funerare numele surorii care a supravieţuit, declarând: „Viaţa şi moartea au fost faţă în faţă, iar pentru Giorgia viaţa a câştigat“. Sicriul Giuliei Rinaldo a fost purtat pe braţe în timpul ceremoniei funerare de stat de către patru pompieri italieni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite