Cum se pregătesc finlandezii de apărare în caz de invazie rusească: au construit un adevărat oraş subteran sub Helsinki

0
Publicat:
Ultima actualizare:
helsinki

Un adevărat oraş subteran au construit finlandezii sub Helsinki pentru a-şi putea apăra capitala în cazul unei invazii ruseşti. Soldaţii finlandezi se antrenează periodic pentru a apăra aici în caz de necesitate guvernul şi locuitorii într-o reţea de peste 191 de kilometri de tuneluri,  pasaje şi adăposturi.

O mare parte din această reţea subterană a fost realizată în ultimele decenii pentru a putea fi folosită şi pentru apărare. Căile de trecere sunt adaptate astfel încât armata - cu un regiment ce se ocupă de controlul tunelurilor – să poată ţine piep unei infiltrării din partea inamicului. Tunelurile unde circulă şi metroul dispun de mijloace de comunicaţii, alimentare cu apă şi Wi-Fi. Există suficient spaţiu de adăpost pentru cei peste 600. 000 de locuitori ai oraşului, în caz de atac sau de dezastru, scrie WSJ.

Aceste adăposturi subterane există de mult timp, însă finlandezii intensifică acum pregătirea, pe măsură ce Rusia se pregăteşte să înceapă în septembrie cel mai mare exerciţiu militar de la sfârşitul Războiului Rece, numit Zapad 2017.

„Militarii vor să se asigure că vom avea avantaj în subteran dacă ruşii vor veni vreodată la noi, cu gând de război“ a declarat un fost oficial al Ministerului Apărării din Finlanda.

„Jocurile de război“ ale Rusiei vor avea loc la graniţa Finlandei, în condiţiile în care Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord îşi intensifică propria prezenţă în Marea Baltică, în Golful Finlandei. Finlanda este membră a Uniunii Europene, dar nu este membră NATO.

Cu mii de trupe ruseşti care se aşteaptă să apară la graniţă pentru exerciţiu, finlandezii se tem că antrenamentele ar putea fi un paravan pentru mişcări militare agresive.

„Mai mult decât să ne uităm la ceea ce se va întâmpla în timpul exerciţiului, suntem mai interesaţi de ceea ce se va întâmpla după aceea şi să ne asigurăm că trupele  ruseşti pleacă“, a declarat Jarno Limnell, expert finlandez în domeniul securităţii informatice şi al ştiinţei militare.

O mare parte din planificarea defensivă a Finlandei s-a făcut după războiul său de trei luni împotriva Uniunii Sovietice, în iarna din 1939-1940. La temperaturi scăzute record, grupuri mici de soldaţi finlandezi pe schiuri, camuflaţi de iarnă, s-au apropiat de soldaţii Armatei Roşii prin păduri. Finlandezii au pierdut atunci 10% din teritoriul în faţa sovieticilor, dar şi-au menţinut suveranitatea.

Planificarea este şi acum bazată pe acea experienţă - cu accent pe supravieţuire şi forţarea inamicului pe un teren necunoscut - deşi s-a mutat, după Războiul Rece, în tuneluri.

În luna martie, Finlanda a efectuat un exerciţiu militar bazat pe un scenariu care poate deveni real şi pe care ruşii l-au aplicat în Crimeea: preluarea clădirilor guvernamentale de către forţe speciale străine, „omuleţii verzi“.

Unele dintre aceste exerciţii au avut loc în labirintul subteran din Helsinki. Reţeaua conectează centre comerciale, tunele de metrou, parcări şi conducte de alimentare cu energie şi apă. Tunelurile conduc, de asemenea, în pasaje folosite numai de armată şi se conectează la o insulă utilizată exclusiv de regimentul militar responsabil pentru apărarea capitalei Helsinki.

Marea majoritate a oraşului subteran are dublă utilizare, iar puţine dintre tuneluri sunt secrete. Cei mai mulţi locuitori ai oraşului coboară ocazional pentru a se deplasa, în special în timpul iernii, la magazin, la piscină sau la o biserică subterană. O piscină aflată sub un centru comercial poate fi transformat în câteva ore într-un  adăpost pentru 3800 de persoane.

helsinki

„Astăzi, dacă construim un nou spaţiu subteran, acesta trebuie să poată fi transformat într-un centru de apărare în câteva zile“, a declarat Ilkka Vahaaho, angajat al departamentului imobiliar al oraşului Helsinki. Centrele de apărare sunt conectate la alimentarea cu apă, iar unele au ventilaţie performantă capabilă să filtreze particule radioactive.

Confruntarea Moscovei cu Occidentul a determinat Finlanda să reevalueze aspectele politicii sale de apărare, deşi strategii guvernamentali pe probleme de apărare susţin că este foarte puţin probabil ca Rusia să invadeze Fiinlanda aşa cum a făcut în Crimeea. Legislaţia din iunie permite Finlandei să solicite altor ţări, inclusiv membrilor NATO, ajutor militar în caz de atac.

„În lipsa aderării la NATO, aceste mişcări contribuie la integrarea Finlandei în sistemul de securitate occidental, ceea ce reprezintă o schimbare fundamentală pentru ţară“, a declarat Petri Makela, analist militar independent.

Exerciţiile subterane sunt realizate în cumun de militari şi civili, inclusiv întreprinderi şi lucrători medicali care se antrenează pentru a acţiona în caz de criză. Autorităţile finlandeze declară că sistemul lor de consilii civil-militare se asigură că apărarea naţională este trarată cu responsabilitate la toate nivelurile vieţii civile.

Aceasta înseamnă pregătirea întregii populaţii pentru scenariile cele mai nefavorabile, a declarat Janne Kuusela, directorul de politică al ministerului finladez al apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite