Cum se pregătesc aliaţii de summitul NATO de la Varşovia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătiri de exerciţiile Anaconda 2016, la Drawsko Pomorskie, în nord-vestul Poloniei FOTO Marcin Bielecki/EPA
Pregătiri de exerciţiile Anaconda 2016, la Drawsko Pomorskie, în nord-vestul Poloniei FOTO Marcin Bielecki/EPA

Cel mai important summit NATO din ultimii ani, program pe 8-9 iulie la Varşovia, aprinde spiritele între aliaţi şi Moscova. Serviciile poloneze au intensificat vânătoarea de agenţi ruşi, autorităţile cehe şi-au propus să deconspire propaganda Kremlinului, în timp ce Alianţa Nord-Atlantică a mobilizat nave de război în Marea Mediterană.

Trei agenţi proruşi demascaţi în Polonia

Serviciile poloneze de securitate şi-au intensificat în ultimul timp vasta operaţiune de demascare a unor agenţi infiltraţi în Polonia pentru a spiona şi a manevra opinia publică în favoarea Rusiei.  În contextul apropierii summitului NATO şi pe fondul creşterii tensiunilor între Moscova şi Varşovia, trei cazuri au trezit interesul presei poloneze, în vizor fiind un jurist, un militar şi un lider politic. Cel din urmă este bănuit că ar fi pregătit, la ordinul Kremlinului, acţiuni de sabotare a summitului NATO de la Varşovia.

Cazul Stanislaw Sz.

La 4 mai, un reprezentant al Parchetului naţional al Poloniei anunţa că un tânăr jurist cu cetăţenie dublă - poloneză şi rusă -, identificat ca fiind Stanislaw Sz., a fost acuzat oficial de „implicare în acţiuni“ orchestrate de GRU (serviciul secret al armatei ruse). Potrivit postului de radio ZET, Stanislaw Sz. este fiul unui fost sportiv sovietic care s-a mutat în Polonia în 1991 şi riscă până la zece ani de închisoare. El a fost arestat în acelaşi timp cu un locotenent-colonel din cadrul armatei poloneze, suspectat la rândul său de „colaborare cu un serviciu străin de spionaj şi transfer de informaţii susceptibile să aducă prejudicii Poloniei“. În prezent, militarul, care riscă să facă între 3 şi 15 ani de închisoare, este audiat cu uşile închise. Potrivit Parchetului, cei doi bărbaţi nu au colaborat, dar cazurile lor au legături între ele.

Cazul Piskorski

La nici două săptămâni de la punerea sub acuzare a lui Stanislaw Sz.,  liderul micuţului partid prorus „Zmiana“ („Schimbarea“), Mateusz Piskorski, în vârstă de 39 de ani, a fost săltat la Varşovia şi plasat în arest preventiv pentru trei luni. Potrivit primelor informaţii apărute în presă, Piskorski, era investigat de Agenţia de Securitate Internă pentru activităţi în beneficiul Chinei şi al Rusiei. Ulterior, „Gazeta Wyborcza“ a dezvăluit că arestarea liderului „Zmiana“ are legătură cu contracararea unor planuri ale Kremlinului de organizare a unor manifestaţii anti-NATO cu ocazia summitului de la Varşovia. Potrivit „Gazeta Wyborcza“, Mateusz Piskorski ţinea legătura cu grupuri anti-NATO din Bulgaria, Cehia, Germania, Slovacia şi Ungaria în scopul de a crea o mişcare internaţională de contestare a Alianţei. Această operaţiune era finanţată de Moscova, mai scrie cotidianul polonez. 

Mateusz Piskorski

Mateusz Piskorski (stânga) a fost pe 15 martie în România, unde a semnat cu Bogdan Diaconu (dreapta), preşedintele Partidului România Unită, un acord de colaborare FOTO Inquam Photos/George Călin

Reprezentanţi ai „Zmiana“ au denunţat operaţiunile autorităţilor împotriva liderului său, apreciind că acesta este o victimă a „represiunii politice“ deoarece a vorbit deschis împotriva prezenţei NATO în Polonia. În schimb, serviciile poloneze s-au apărat acuzându-l pe Piskorski că a luat parte în calitate de observator la referendumul de „legitimare“ a alipirii Peninsulei Crimeea la Rusia, că a coordonat profanarea unui monument al liderului  naţionalist ucrainean Stepan Bandera şi că urmăreşte să provoace sentimente antiucrainene în Polonia, acţiuni contrarii politicii promovate de Varşovia. De fapt, Polonia s-a arătat adesea îngrijorată de o eventuală agresiune rusă în estul Europei şi a cerut creşterea prezenţei NATO în această regiune.

Ministerul ceh de Interne va avea department pentru combaterea propagandei ruse

Polonia nu este singura ţară îngrijorată de intensificarea activităţilor subversive ruse în Europa. Potrivit presei cehe, Ministerul de Interne va angaja 30 de experţi pentru a monitoriza propaganda rusă din mass-media şi de pe reţelele de socializare şi pentru a elabora un plan de contracarare a acesteia.

SUA suplimentează navele militare în Mediterana

Pe de altă parte, Statele Unite suplimentează prezenţa militară în Marea Mediterană înaintea summitului NATO de la Varşovia, pe fondul tensiunilor cu Rusia, care, conform unor oficiali americani, a trimis nave militare, inclusiv submarine, în această zonă, informează agenţia Reuters.

Portavionul USS Harry Truman va preda atribuţiile către USS Dwight D. Eisenhower, adus din Golful Persic în Marea Mediterană pentru intensificarea operaţiunilor în Siria şi Irak, contra reţelei teroriste Statul Islamic.

Portavion american in Marea Mediterana FOTO Getty Images

Portavion american în Marea Mediterană FOTO Getty Images

Potrivit unor oficiali americani, Rusia a trimis nave şi submarine militare în Marea Mediterană şi intenţionează să efectueze exerciţii în săptămânile următoare.

Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat marţi, în Polonia, cel mai mare exerciţiu militar de la sfârşitul Războiului Rece până acum, cu participarea a 31.000 de militari, pe fondul activităţilor Rusiei.

Circa 31.000 de militari din 24 de ţări NATO şi partenere participă, în Polonia, la exerciţiul militar Anaconda 2016.

În replică, Ministerul rus al Apărării a anunţat că peste 50 de avioane şi elicoptere militare vor efectua manevre în sud-vestul Rusiei, pe litoralul Mării Negre, în regiunile Crimeea şi Rostov.

Potrivit unor comentatori, la summitul NATO de la Varşovia ar urma să aibă loc cea mai mare revizuire a Alianţei după Războiul Rece. În cursul acestui summit, Alianţa ar urma să anunţe oficial o desfăşurare de trupe în Europa de Est, în special în Polonia, mişcare calificată de NATO drept strategie de „descurajare şi dialog“ şi contestată de Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite