Cum a fost „salvat” chebapul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Scandalul a izbucnit în presa germană şi s-a extins în toată opinia publică din celelalte state-membre. O deputată europeană din CDU, Renate Sommer, a anunţat că, urmare a unei decizii a comisiei ENVI din PE, „interzicerea aditivilor pe bază de fosfat ar putea pune capăt producerii de chebap”.

Un simplu vot dat la Bruxelles a pus pe jar amicii acestei fripturi turceşti. Deputata care a pornit bătălia pentru salvarea chebapului a folosit un argument economic: interdicţia cu pricina ar putea distruge între 200 şi 300 de mii de joburi, dintre care peste 100 de mii în Germania. Asociaţiile producătorilor de döner kebab, cum i se zice în Germania, s-au alarmat şi ei, iar ştirea a fost preluată pe un ton catastrofal. Cum era weekend, zile când gazetarii nu prea au subiecte, s-a scris mult şi la noi. Gândul titra: „Europa rămâne fără chebap”, de la postul tv Realitatea se putea afla că „La Bruxelles nu le mai place şaorma”, iar Ziarul Financiar avertiza: „Mâncaţi cât mai puteţi! Şaorma, una dintre mâncărurile preferate ale românilor, ar putea fi interzisă”. Şi aşa mai departe...

Imediat după weekend, Parlamentul a venit cu lămuriri. Mesajul principal era simplu: nimeni nu vrea să interzică chebapul. Dilema era, de fapt, alta. Ca să înţelegem, trebuie să vedem ce se întâmplase la sfârşitul lui noiembrie în ENVI, care se ocupă, între altele, de protecţia consumatorului. Deputaţii din comisia cu pricina au pus la vot o propunere venită de la Comisia Europeană, care autoriza folosirea fosfaţilor în congelarea şi în pregătirea cărnii pentru chebap. 32 de deputaţi au fost împotriva propunerii şi doar 22

Clivajul politic era clar: stânga voia ca fosfaţii să nu mai fie utilizaţi, în timp ce dreapta era de partea Comisiei Europene. Obiecţiile erau bazate pe două studii, realizate în urmă cu 4-5 ani, din care reieşea că riscul bolilor cardiovasculare creşte din pricina derivaţilor fosfatului. Cealaltă tabără se baza şi ea pe un studiu, realizat de Agenţia europeană pentru securitate alimentară şi pe care îl folosise şi Comisia Europeană când ceruse ca reţetele de chebap să poată include în continuare fosfaţi.

Decizia urma să fie luată în plen. Pe 13 decembrie, la Strasbourg, întregul Parlament s-a pronunţat. Era nevoie de 376 de voturi pentru ca obiecţia ridicată de stânga să treacă. N-au fost decât 373. „Liber la kebab cu fosfaţi” a scris Euractiv, site specializat în chestiuni europene.

Am uitat să precizez că Renate Sommer, cea care a pornit scandalul de presă, vine dintr-o circumscripţie în care trăiesc mulţi turci, mari producători şi consumatori de - aţi ghicit! - döner kebab.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite