Cum se apără Viktor Orban în faţa inspecţiei Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O inspecţie în Ungaria cu privire la situaţia statului de drept făcută de o raportoare a Parlamentului European a fost transformată de Guvernul Orban într-o ocazie de a contesta un raport ce nici măcar nu este gata.

Respectarea statului de drept şi starea democraţiei din Ungaria sub guvernarea lui Viktor Orban îi îngrijorează de multă vreme pe oficialii europeni, care nu o dată au tras semnale de alarmă în acest sens. 

S-a discutat chiar despre posibilitatea de a declanşa Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva Ungariei, proces ce ar putea conduce, în cele din urmă, chiar la suspendarea dreptului de vot al Budapestei în cadrul instituţiilor europene. 

Iar în luna iulie, Parlamentul European a însărcinat-o pe olandeza Judith Sargentini să întocmească un raport privind situaţia din Ungaria, raport ce ar urma să atârne greu în decizia referitoare la declanşarea acestui articol.

Săptămâna trecută, scrie politico.eu, Sargentini a decis să meargă într-o vizită de trei zile în Ungaria pentru a-şi forma la faţa locului o opinie despre cum stau lucrurile. Şi nu a anunţat „inspecţia“ în prealabil, în special pentru a nu accentua tensiunile deja existente între Bruxelles şi Budapesta, generate de faptul că Ungaria este acuzată că încalcă principiile statului de drept şi drepturile omului, dar şi că limitează libertatea academică.

Însă Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria şi condus de Viktor Orban, nu numai că nu a păstrat discreţia asupra acestei vizite, ci a mers mai departe, încercând să o discrediteze pe Sargentini, membră a eurogrupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană.

Olandeza a fost etichetată ca făcând parte din reţeaua condusă de miliardarul american de origine ungară George Soros, demonizat de Orban, iar raportul pe care aceasta urmează să-l întocmească pentru Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European a fost contestat înainte de a fi gata.

Credibilitate pusă la îndoială

Judith Sargentini şi-a început vizita lunea trecută, la graniţa dintre Serbia şi Ungaria, unde se află controversata zonă de tranzit Röszke, o tabără pentru solicitanţii de azil, care nu le este accesibilă jurnaliştilor. A vizitat şi Universitatea Central Europeană din Budapesta, fondată de George Soros, şi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, cu membri ai Comitetului Helsinki din Ungaria, dar şi ai minorităţii rome. 

„Teatru“, a spus despre vizita ei ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto. „Faptele, realitatea nu prezintă deloc interes pentru membrii Comisiei“, a declarat el.

„Cred că raportul este deja făcut şi, evident, Ungaria va fi condamnată într-un mod extraordinar“, a continuat Szijjarto, o atitudine ce ar veni pe fondul refuzului Budapestei de a accepta cotele obligatorii de refugiaţi.

Orban lansase încă din decembrie un atac dur la adresa Parlamentului European în sine, acuzându-i pe europarlamentari că sunt cumpăraţi. „Când în Ungaria se întâmplă ceva ce afectează interesele marilor puteri, marilor companii sau oamenilor importanţi, atunci Parlamentul este primul care sare şi atacă Ungaria“, a spus el la începutul lunii trecute într-un interviu acordat postului proguvernamental EchoTV.

În favoarea Rusiei

Iar premierul ungar nu dă niciun semn că ar fi dispus să-şi revizuiască atitudinea. Dimpotrivă.  Într-un interviu acordat publicaţiei „Welt am Sonntag“, Orban i-a criticat dur pe politicienii de la Bruxelles, sugerând că UE trebuie să se schimbe.  

„Europa nu este la Bruxelles, ci la Berlin, la Budapesta, la Varşovia sau la Paris, dar nu critic Bruxelles-ul, ci pe politicienii şi birocraţii de acolo, care se comportă de parcă ar fi centrul unui imperiu“, a spus el.

Şeful guvernului de la Budapesta nu a ratat nici ocazia de a se poziţiona în favoarea Moscovei. „UE nu-şi dă seama că faţă de Rusia trebuie să demonstrăm, în acelaşi timp, forţă şi disponibilitate de cooperare. Politica europeană faţă de Rusia este greşită, întrucât este prea unilaterală. Ungaria are o influenţă condiţionată, iar decizia este luată de către statele mari din UE, care vor cu siguranţă sancţiuni împotriva Rusiei“, a afirmat Orban, opinând că, în ziua de astăzi, „pentru a fi un bun european“ trebuie să-i critici pe liderii ruşi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite