Cum a ajuns România cea mai eurofobă ţară din UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retorica ROMEXIT a PSD-ALDE funcţionează. Cel mai recent Eurobarometru arată că procentul românilor care spun că apartenenţa la UE este un lucru rău a crescut până la 21% de la 14%, cât era în luna mai. În acest moment, suntem, practic, cea mai eurosceptică ţară din Uniunea Europeană exceptând Marea Britanie care, de altfel, va părăsi Uniunea peste cinci luni.

s

În acelaşi timp, românii care cred că apartenenţa la Uniunea Europeană este un lucru bun a scăzut până la 49% de la 59%, cât era în mai anul acesta, şi 71%, cât era în 2007. Este cea mai abruptă scădere a sprijinului pentru UE din întreaga Uniune.

s

De la cea mai proeuropeană ţară din UE la momentul aderării, România ajunge, iată, la polul opus şi are cel mai mare procentaj de public eurofob din UE27. Acest val de opinie negativă fără precedent în România vine pe fondul retoricii tot mai agresive a PSD-ALDE faţă de Uniunea Europeană, amplificată de televiziunile de partid şi de unele voci radicale din tabăra acestora care îndeamnă fără ocolişuri la ROMEXIT.

Este un lucru deosebit de grav. Coaliţia de la guvernare continuă şi amplifică trendul început de USL şi ne împinge treptat afară din Europa, construind imaginea falsă a unei Uniuni Europene care acţionează ca o „înaltă poartă“, care ne impune lucruri pe care noi nu le vrem, care ne alterează identitatea.

În realitate, nimic nu este mai fals. Uniunea Europeană ne asigură ancorarea la valorile democraţiei, la statul de drept, la un model de civilizaţie bazată pe merit, pe transparenţă şi pe deschidere către lume. Uniunea Europeană ne asigură o dezvoltare economică la care nici nu am putea visa în alte condiţii, oferindu-ne în cei aproape 11 ani de la aderare aproape 50 de miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile, deci gratuite, şi garantându-ne accesul la o piaţă liberă în care românii pot munci sau pot dezvolta afaceri. 

Aşa cum arată situaţia la acest moment, alegerile europene de peste şapte luni nu vor fi doar despre alegerea unor parlamentari europeni, ci vor fi despre o mare Alegere: mergem ca ţară către Europa sau ne îndepărtăm de ea şi ne orientăm către Est.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite