Criza din Slovacia şi cea din Slovenia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care premier a demisionat? Cel slovac sau cel sloven? Asta se întrebau europenii – şi nu doar ei! – zilele trecute. Cum deseori cele două ţări sunt confundate, întrebarea părea firească. De fapt, anunţaseră că pleacă şi unul, şi celălalt.

În Slovenia, prim-ministrul Miro Cerar, proaspăt reales în fruntea partidului său (Centrul modern), a aflat că rezultatele unui referendum ţinut anul trecut, în septembrie. au fost anulate de Curtea Constituţională de la Ljubljana. Tema consultării propuse de guvern fusese construirea unei linii de cale ferată şi a unui tunel de 27 de kilometri, care urma să coste circa un miliard de euro. Doar o cincime din sloveni au ajuns la urne, iar scorul a fost strâns: 53% au votat pentru, iar 47% - contra. La jumătate de an după proclamarea rezultatelor, cea mai înaltă instanţă judecătorească a ţării le-a anulat, reproşând guvernului că nu a fost în stare să asigure o dezbatere echilibrată în campanie. Premierul, aflat – din septembrie 2014 – în fruntea unei coaliţii cu social-democraţii şi Partidul Pensionarilor, şi-a depus mandatul. El n-a făcut astfel decât să grăbească organizarea alegerilor, care erau programate să se ţină în iunie a.c..

În Slovacia, criza e mult mai gravă. Ea a pornit de la un asasinat, care a avut loc luna trecută: un jurnalist de investigaţie, Ján Kuciak, a fost găsit împuşcat, alături de logodnica sa. Kuciak căuta conexiuni între mafia italiană şi oameni de afaceri slovaci cu influenţă în anturajul premierului socialist Robert Fico. Tristeţea şi furia slovacilor au fost imense. La Bratislava s-au organizat proteste cum ţara n-a mai cunoscut de la proclamarea independenţei. Iniţial, prim-ministrul s-a mulţumit să promită o anchetă serioasă. Pe măsură ce presiunea străzii creştea, Fico a căutat să se asigure de stabilitatea coaliţiei sale, alcătuite acum doi ani, din partidul său, SMER-SD, maghiarii din Most şi Partidul Naţional Slovac. A mers o vreme, dar acum o săptămână, Most a cerut alegeri anticipate. Ca să le evite, Fico şi-a depus mandatul, contra promisiunii că preşedintele va însărcina tot un social-democrat cu formarea unui nou cabinet. Zis şi făcut. Andrej Kiska l-a desemnat pe Peter Pellegrini şi i-a cerut să vină cu miniştri noi.

Din Slovenia aşteptăm data alegerilor, din Slovacia - nume de miniştri.      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite