Criza refugiaţilor. Statele baltice întăresc controalele la frontiere şi construiesc garduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estonia, Letonia şi Lituania vor implementa restricţii dure la graniţa estică, inclusiv ridicarea unor garduri, pentru a evita ca zona Baltică să devină o rută migratorie alternativă, după ce traversarea rutei din Balcani a devenit din ce în ce mai dificilă pentru migranţi, relatează Reuters.

Guvernele naţionale ale celor trei state baltice s-au declarat, marţi, îngrijorate de posibila apariţie a unei noi rute migratorii dinspre Rusia şi Belarus, după ce, în ultimele săptămâni, peste 32.000 de migranţi au rămas blocaţi în Grecia, ca urmare a închiderii frontierei de către autorităţile macedonene.

Liderii europeni au precizat că vor ca ruta din Balcani să fie închisă în următoarele luni. În acest context, statele baltice se tem că vor deveni noul punct de intrare în Europa pentru migranţi, având în vedere că 6.000 de solicitanţi de azil au ajuns anul trecut în Europa dinspre Rusia.

Letonia şi Estonia au început deja ridicarea unui gard la graniţa estică cu Rusia din motive de securitate, imediat după ce Moscova a anexat Crimeea. Însă, gardul ar putea să joace acum un nou rol, pentru a opri un flux migratoriu dinspre Rusia.

Sute de vameşi lituanieni, poliţişti şi soldaţi au efectuat, în această săptămână, un exerciţiu militar pentru a testa răspunsul în cazul unei stări de urgenţă la graniţă. În acelaşi timp, vameşii au testat şi reintroducerea verificării documentelor la frontiera cu Letonia.

”Până anul trecut, Finlanda şi Norvegia nu aveau nicio problemă cu migranţii la graniţa rusă. Însă, fluxul migratoriu de la această frontieră a explodat într-o singură săptămână ca prin magie”, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră din Lituania, Renatas Pozela.

O altă măsură pentru restricţionarea trecerii graniţei a fost propusă de Estonia, care va instala dispozitive de supraveghere pentru a contracara traficul şi migraţia ilegală.

”Am ajuns într-o situaţie nefericită în care suntem nevoiţi să instalăm un gard la graniţă. Dar, având în vedere contextul actual european şi întrega criză a refugiaţilor, este o măsură necesară”, a precizat un parlamentar estonian.

Finlanda a criticat Rusia la începutul anului pentru că a permis migranţilor să treacă graniţa din zona artică, după ce numărul celor care tranzitau punctul de frontieră de la Salla, în nordul extrem finlandez, a ajuns la 20 pe zi.

De alştfel, anul trecut, din cei 31.000 de solicitanţi de azil pe care i-a primit Norvegia, 5.000 au venit dinspre Rusia, traversând frontiera din nordul îngheţat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite