Copleşite de afuxul de imigranţi, ţările nordice ridică noi obstacole în calea refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia şi Danemarca au ridicat luni noi obstacole în calea migranţilor care caută să obţină azil în aceste două ţări prospere din Europa. Danemarca a reintrodus luni, cu titlu temporar, controalele la frontiera cu Germania. Norvegia va retrimite 5.000 de refugiaţi către ţări membre ale Uniunii Europene.

Pentru prima dată de o jumătate de secol încoace Suedia a impus tuturor celor care vin din Danemarca să prezinte un document de identitate. Danezii au replicat deîndată instaurând controale la frontiera cu Germania. O decizie foarte prost primită la Berlin.

Germania a estimat că « spaţiul Schengen este în pericol » în urma acestor decizii luate de Suedia şi Danemarca. Berlinul, care a acceptat în 2015 peste un milion de migranţi, a reamintit prin vocea ministrului german de externe că « libera circulaţie este un bun preţios al Uniunii europene ».

Ca să-şi justifice decizia, Suedia a afirmat în cursul unei conferinţe de presă a ministrului imigraţiei că « facem acest lucru ca să evităm o situaţie problematică ce nu ne-ar mai permite să-i primim pe azilanţi în condiţii bune ». Trebuie spus aici că această decizie, ca şi cea a danezilor, sunt conforme cu tratatul Schengen întrucât acesta permite restabilirea controalelor la frontiere în cazuri excepţionale. Germania a reinstaurat dealtfel şi ea aceste controale în septembrie la graniIţa cu Austria pentru a face faţă fluxului de refugiaţi care tranzitează pe acolo venind din Balcani spre nordul Europei.

Controale pe « autostrăzile imigraţiei »

Confruntată cu un aflux inedit de refugiaţi de la războaiele din Balcani încoace, Suedia a luat încă din toamnă o serie de măsuri disuasive contra migranţilor tentaţi să vină până acolo. S-au instaurat astfel controale aleatorii începând din noiembrie pe cele două aşa-zise « autostrăzi ale imigraţiei » care sunt podul-tunel Oresund care leagă Suedia de Danemarca şi pe vapoarele care fac naveta între porturile daneze, suedeze şi germane. 

Efectul a fost imediat : numărul de cereri de azil a scăzut vertiginos, tendinţă ce se menţine şi azi, două luni după instaurarea măsurii. De acum încolo, aceste controale devin sistematice şi nu doar aleatorii. Decizia este istorică dacă ne reamintim că toţi cetăţenii din statele nordice puteau să circule liber dintr-o ţară în alta şi asta încă din anii ’50, adică mult înainte să apară spaţiul Schengen.

Danemarca a reintrodus luni, cu titlu temporar, controalele la frontiera cu Germania, pentru a împiedica intrarea migranţilor fără acte de călătorie valide, a anunţat luni prim-ministrul Lars Lokke Rasmussen, într-o conferinţă de presă, transmit AFP şi site-ul de ştiri thelocal.dk.

Să mai spunem în încheiere că în urma valului de refugiaţi de anul trecut, Suedia a primit în 2015 163.000 de cereri de azil – cea mai mare proporţie pe cap de locuitor din UE – în timp ce Danemarca nu a înregistrat « decât » 21.000 de astfel de cereri. E şi motivul pentru care Copenhaga a reacţionat deîndată instaurând controale aleatorii la graniţa cu Germania, temându-se probabil că migranţii care nu vor mai putea ajunge în Suedia se vor opri în Danemarca.

Norvegia va începe să returneze solicitanţii de azil către alte ţări din Europa, a anunţat luni premierul norvegian Erna Solberg, relatează thelocal.no. 

„Prima ţară în care solicitanţii de azil sunt înregistraţi trebuie să soluţioneze cazul lor“, a declarat Solberg pentru publicaţia Aftenposten.

Şeful Directoratului norvegian pentru imigraţie (UDI) a estimat că între 4.000 şi 5.000 dintre cei 33.000 de solicitanţi de azil care au ajuns în Norvegia în 2015 vor fi retrimişi spre alte state europene, în conformitate cu Regulamentele Dublin.

Norvegia, care nu este membră a UE, a semnat un acord separat cu forul comunitar pentru a aplica aceste reguli. Circa 860 de solicitanţi de azil, dintre care 50 de sirieni, vor fi trimişi din Norvegia în Ungaria. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite