Comisia Europeană pune sub semnul întrebării legalitatea referendumului Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană pune sub semnul întrebării legalitatea referendumului organizat de Ungaria în privinţa cotelor de migranţi, pentru că riscă să încalce o strategie convenită la nivel european pentru a face faţă fluxului de refugiaţi, relatează Euronews.

“Nu înţelegem cum se încadrează (referendumul – n.r.) în procesul de luare a deciziilor convenit de toate statele membre, inclusiv de Ungaria, în baza tratatelor UE”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud.

Miercuri, Ungaria a anunţat că va  organiza un referendum în privinţa cotelor de imigranţi. “Guvernul răspunde opiniei publice de acum. Noi considerăm că introducerea cotelor de relocare a migranţilor fără susţinerea poporului este echivalentă cu un abuz de putere”, a spus Orban într-o conferinţă de presă.

Premierul a avertizat că introducerea cotelor vor afecta harta etnică, religioasă şi culturală a Ungariei şi a Europei în ansamblu. El a precizat că Uniunea Europeană nu poate lua dreptul cetăţenilor unguri de a decide dacă vor sau nu să accepte refugiaţi.

“Vom contesta decizia privind cotele în instanţă (la Curtea Europeană de Justiţie – n.r.) şi credem cu fermitate că acea decizie a fost luată încălcând normele UE”, a declarat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Viktor Orban s-a opus încă de la început obligativităţii de a primii refugiaţi pe teritoriul ţării sale, poziţie ce i-a sporit popularitatea în rândul electoratului.

Guvernul ungar a ridicat un gard la  cu Serbia şi Croaţia pentru a limita fluxul de refugiaţi care încearcă să ajungă în Occident. În plus, autorităţile de la Budapesta au avertizat că vor lua o măsură similară la frontiera cu România, în cazul în care migranţii îşi schimbă ruta şi tranzitează ţara noastră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite