Comisia Europeană acuză Rusia că răspândeşte deliberat informaţii mincinoase pentru a destabiliza UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul european a acuzat miercuri Rusia că răspândeşte deliberat informaţii mincinoase pentru a destabiliza blocul cu 28 de membri. Comisarul UE pentru securitate, Julian King, a spus în Parlamentul European că „sunt puţine dubii că această campanie de dezinformare este o strategie orchestrată, care oferă aceleaşi informaţii mincinoase în cât mai multe limbi posibile şi cât mai des cu putinţă”.

Potrivit lui King, Comisia Europeană a ajuns la această concluzie în urma muncii de doi ani a unei echipe de experţi înfiinţată iniţial să contracareze propaganda rusească în ţări ca Ucraina, Moldova sau Georgia. 

„Nu există nicio îndoială că această campanie de dezinformare pro-Kremlin este o strategie orchestrată, care furnizează aceleaşi articole de dezinformare în cât mai multe limbi posibil, prin cât mai multe canale, cât mai des posibil“, a declarat comisarul european pentru securitate, Julian King, în faţa eurodeputaţilor la Strasbourg.

Comisarul britanic s-a exprimat în timpul unei dezbateri privind „Rusia şi influenţa propagandei (sale) asupra ţărilor din UE“ în Parlamentul European.

„Scopul (...) este de a-i face pe oameni să creadă că dezinformarea este un fapt, este credibilă. Şi dacă ne uităm la sondajele de opinie care arată câţi oameni acceptă dezinformarea evidentă transmisă de mass-media pro-Kremlin, ajungem din păcate la concluzia că dezinformarea rusă poate fi extrem de eficientă“, a mai spus Julian King.

Până în prezent, preocupările proveneau în principal din ţări din estul Europei. Însă, după dezvăluirile privind campania electorală din SUA din 2016, în care Rusia este acuzată că a vrut să influenţeze alegerile în favoarea lui Donald Trump, şi după incidentele din Germania şi cele din timpul alegerilor prezidenţiale din Franţa, această problemă a devenit un motiv de îngrijorare pentru toate ţările UE.

King a numit printre cele mai recente poveşti false lansate de Moscova ştirile că Franţa are de gând să interzică simbolurile de Crăciun sau că Suedia va introduce obligaţia de a semna o declaraţie de consens înainte de a întreţine relaţii sexuale.

Comisia Europeană a format un grup de experţi pentru combaterea ştirilor false şi a propagandei. Din stuctură fac parte 39 de specialişti din domeniile IT, mass-media, mediul academic, reprezentanţi ai reţelelor de socializare Facebook şi Twitter, dar şi ai gigantului Google. 

Din acest grup face parte şi un profesor universitar din România, Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti .

Experţii vor stabili o strategie la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea ştirilor false. Preşedintele grupului va fi prof. dr. Madeleine de Cock Buning din cadrul Universităţii Utrecht, specializată în proprietare intelectuală, drepturi de autor şi legislaţie mass-media.

Şi NATO este îngrijorat

Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al trupelor aliate NATO din Europa, a avertizat că alianţa ar putea să nu mai fie „dominantă” în câţiva ani dacă nu se modernizează şi nu se adaptează la ameninţarea rusească în creştere. „Am cu siguranţă îngrijorări legate de Rusia”, a spus generalul american miercuri la Bruxelles, spunând că în unele domenii, ca securitatea cibernetică, NATO are probleme.

 „Ruşii sunt foarte pricepuţi în acest domeniu”, a adăugat Scaparrotti. Adresându-se şedinţei Comitetului Militar NATO, cea mai înaltă autoritate militară din alianţă, el a mai spus că „reapariţia Rusiei ca un concurent” strategic se numără printre factorii care remodelează „mediul strategic” la scară globală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite