Comisarul Frattini, pârât la Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci state UE, nemulţumite de modul în care au fost monitorizate România şi Bulgaria Cinci ţări ale Uniunii Europene au cerut aplicarea "consecventă şi clară" a mecanismului de

Cinci state UE, nemulţumite de modul în care au fost monitorizate România şi Bulgaria

Cinci ţări ale Uniunii Europene au cerut aplicarea "consecventă şi clară" a mecanismului de monitorizare a României şi Bulgariei privind măsurile de combatere a corupţiei şi reforma justiţiei promise înainte de aderare. Nemulţumirea acestora este legată, în principal, de modul în care înţelege supravegherea comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini.

La jumătatea lunii aprilie, ambasadorii Marii Britanii, Franţei, Suediei, Finlandei şi Olandei la UE au solicitat o întâlnire cu Catherine Day, secretarul general al Executivului european, care coordonează cooperarea României şi Bulgariei pentru îndeplinirea tuturor angajamentelor luate înainte de 1 ianuarie 2007 pentru a-şi exprima preocuparea faţă de modul cum sunt monitorizate cele două state nou-intrate în Uniune, potrivit corespondentului BBC România.

Îngrijorate de modul în care se face verificarea angajamentelor

Gestul ambasadorilor, susţine BBC, pare mai degrabă să aibă de-a face cu o nemulţumire legată de activitatea comisarului european pentru justiţie, Franco Frattini.

"Ceea ce solicită cele cinci ţări este ca rezultatele misiunilor de verificare la Bucureşti şi Sofia să fie comunicate statelor membre, şi nu ţinute în sertar, aşa cum pare să dorească în special comisarul european pentru justiţie, Franco Frattini", afirmă BBC. În plus, există o îngrijorare reală şi crescândă privind lipsa progreselor pe teren în cele câteva luni de la aderare, adaugă sursa citată. "Suntem îngrijoraţi de modul în care se face verificarea angajamentelor", a fost principalul mesaj al celor cinci ambasadori, potrivit unui diplomat din una din ţările respective, citat de BBC sub acoperirea anonimatului. "Trebuie să avem un sistem transparent, nu să ascundem problemele", a declarat un alt diplomat. Un oficial european consideră că adoptarea proiectului privind Agenţia Naţională de Integritate în versiunea actuală n-ar crea decât un "tigru de hârtie".

"Situaţia este deplorabilă în ambele ţări", a menţionat un alt oficial, care a spus însă că are "senzaţia că România măcar încearcă să facă ceva, în timp ce în Bulgaria nu se întâmplă chiar nimic". Ambasadorii nu au ridicat problema remanierii ministrului justiţiei, Monica Macovei, şi nici nu au abordat criza politică de la Bucureşti.

Raportul CE privind cele două state, în iunie

Stadiul de îndeplinire a angajamentelor României şi Bulgariei va fi discutat de oficialii europeni la 4 mai, potrivit BBC. Comisia Europeană îşi va redacta raportul probabil spre sfârşitul lunii iunie, deoarece Germania, care deţine preşedinţia UE, doreşte să evite o discuţie jenantă între partenerii europeni la summitul la care speră să relanseze tratatul constituţional.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite