Cipru, divizată de protestele faţă de privatizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În faţa Parlamentului cipriot din Nicosia au izbucnit luni ciocniri violente între forţele de ordine şi sute de angajaţi ai companiei publice de electricitate, aceştia din urmă protestând faţă de privatizarea telecomunicaţiilor, electricităţii şi porturilor. Ciprioţii au încercat să intre cu forţa în clădire, însă au fost împiedicaţi de cordoanele de poliţişti.

Manifestanţii au aruncat cu pietre, fructe şi sticle de plastic în poliţişti, în timp ce încercau să intre în clădirea în care parlamentarii discutau legea privatizării, au anunţat martorii oculari, citaţi de agenţia AFP.

Manifestanţii au trecut de primul cordon al poliţiei, dar nu au reuşit să intre în Parlament. Mai mulţi poliţişti şi manifestanţi au fost uşor răniţi în ciocnirile care au avariat generatorul clădirii, notează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Yiannakis Omirou, a condamnat un comportament „inacceptabil”.

Sindicatele companiei de electricitate (EAC) au făcut apel la grevă marţi, ceea ce ar urma să provoace întreruperi ale curentului electric. Aceasta este a doua lor grevă.

Greve au avut loc şi în sectoarele telecomunicaţiilor şi porturilor. Acestea sunt primele de când Ciprul a fost nevoit să recurgă, în martie 2013, la un împrumut internaţional de zece miliarde de euro pentru a scăpa de faliment din cauza expunerii băncilor sale la datoria greacă.

Acest împrumut se înscrie într-un plan de salvare cu condiţii draconice: Ciprul a fost nevoit să lichideze a doua sa bancă şi să o restructureze pe prima - generând pierderi pentru depunători cuprinse între 47,5 şi 100 la sută sumele ce depăşesc plafonul de 100.000 de euro - şi a promis tăieri bugetare drastice şi privatizări.

Guvernul a asigurat că drepturile muncitorilor vor fi protejate şi că angajaţii vor putea obţine părţi din întreprinderi, dar unii se tem ca Guvernul să nu vândă totul la preţ foarte scăzut şi ca privatizările să nu fie proaste pentru angajaţi şi consumatori.

Compania de telefonie Cyta va fi prima privatizată, urmată de cea de electricitate şi de porturi.

Cele trei sectoare cumulează mii de angajaţi care se tem de valuri mari de concedieri, în timp ce şomajul a atins deja un nivel record de 17 la sută în această insulă mediteraneană.

Legea privind privatizarea trebuie adoptată de Parlament pentru ca insula să poată primi o nouă tranşă de 236 de milioane de euro din partea troicăi (Banca centrală europeană, Comisia Europeană, Fondul Monetar European.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite